29 Ekim'e yasak genelgesine CHP'den sert tepki geldi, İçişleri yeni açıklama yaptı

29 Ekim'e yasak genelgesine CHP'den sert tepki geldi, İçişleri yeni açıklama yaptı

İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge ile valiliklerin izin vermeyeceği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yasaklandı. Muhalefet ise Malazgirt kutlamaları ve Cumhurbaşkanı'nın mitinglerini hatırlatarak sert tepki gösterdi.

Ayasofya’nın 350 bin kişi ile ibadete açılması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Giresun'da miting yapması ve Malazgirt Zaferi etkinliklerinin günlerce kutlanmasına rağmen; 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na da yasak geldi. İçişleri Bakanı Sülayman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, Tören ve Kutlama Komitesi tarafından yapılan ve vali/kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlamaların haricindeki programlara izin verilmeyeceği bildirildi.

bakan-koca-ya-cumhurbaskani-erdogan-in-giresun-da-13565362-5934-amp.jpg

Bakan Soylu tarafından 29 Ekim kutlamalarına ilişkin 21 Ekim’de genelge gönderildiği ortaya çıktı. “Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlamalarının, yüce milletimizin bağımsızlık bilincini perçinlemesi, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesi, ulusal dayanışmaya katkı sunması ve devlet adına törenlerin sadece bu günde icra edilebilmesi açısından ulusal bayramlarda düzenlenen tören ve kutlamalar içerisinde müstesna bir yeri ve önemi bulunmakta” denilen genelgede, Cumhuriyet Bayramı tören ve kutlama programının il ve ilçelerde oluşturulacak Tören ve Kutlama Komiteleri tarafından hazırlanacağı kaydedildi.

Covid-19 salgını nedeniyle tedbirlere uyulmasının büyük önem taşıdığı aktarılan genelgede, “Bu çerçevede Cumhuriyetimizin ilanının 97. yıldönümünün kutlanacağı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunduğumuz ‘kontrollü sosyal hayat’ döneminin maske ve temizlikle birlikte temel prensiplerinden olan fiziki mesafe kuralına riayet edilebilmesi için bazı ilave önlemlerin alınarak kutlanması dönemsel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmakta” denildi.

ÇELENK SUNMAYA KISITLI İZİN

Genelgede, tören ve kutlamaların temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına uygun gerçekleştirilmesi; Covid-19’a ilişkin tüm tedbirlerin uygulanması; tören ve kutlamalara katılacak katılımcı sayısının sınırlandırılması; 28 Ekim’de gerçekleştirilecek çelenk sunma törenlerinin kamu kurum ve kuruluşları ile Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi dernekleri temsilcilerinden oluşan sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi ve tebrik kabullerinin açık alanda ve büyükşehirlerde 60, diğer illerde 40 kişiyi geçmeyecek şekilde sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, özel işyerleri ve binalar ile caddelerin bayrak ve flamalarda donatılmasına önem verilmesi, vatandaşların evlerinin cam ve balkonlarını Türk bayrağı ile donatması konusunda teşvik edici paylaşımlarda bulunulması, Cumhuriyet Bayramı’na yakışır ses ve ışık gösterilerinin ve çevrimiçi etkinlikler düzenlenmesi gibi konulara dikkat çekilen genelgede, “Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu yansıtabilecek ve aynı zamanda salgınla mücadele koşullarına uygun tören/etkinlik/programlara yer verilmesi, Tören ve Kutlama Komitesi tarafından düzenlenerek Vali/Kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi gerektiği değerlendirilmekte” ifadeleri kullanıldı. Genelgede, tören ve kutlamaların uygulamasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

ETKİNLİKLER 1 ARALIK'A KADAR ERTELENDİ

İçişleri Bakanlığı, 2 Ekim’de yayımladığı genelge ile koronavirüs tedbirleri kapsamında; sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri, 1 Aralık’a kadar ertelemişti. Bu ertelemenin, 29 Ekim ve 10 Kasım kapsamında yapılacak etkinlikleri de kapsayabileceği belirtilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 19 Ağustos’ta gönderilen genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98. yıldönümü etkinlikleri de yasaklanmıştı. 30 Ağustos’taki kutlamaların yasaklanmasına karşın Ayasofya’nın 350 bin kişi ile ibadete açılması, 22-26 Ağustos tarihlerinde Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü etkinliklerinin gerçekleştirilmesi tepki çekmişti.

CHP'DEN TEPKİLER

İçişleri’nin valiliklere gönderdiği genelgeye CHP’li vekillerden de tepki geldi. CHP grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu, milli bayramlara getirilen kaçıncı yasak! Vatandaşlarımızın pandemi şartlarına ve hijyen kurallarına uyarak, Cumhuriyetimizi kutlamasına keyfi yasak getiremezsiniz! Ahlat’ta, Ayasofya’da, iktidar partisi kongrelerinde bulaşmayan virüs 29 Ekim günü mü bulaşacak?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Ayasofya'nın 350 bin kişi ile ibadete açılmasına yasak yok, Malazgirt Zaferi etkinliklerine yasak yok, AKP mitinglerine yasak yok, Cumhurbaşkanı'nın “keyif çayı” dağıtmasına yasak yok; Söz konusu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olunca virüs var!” ifadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise, “30 Ağustos Zafer Bayramından sonra şimdi de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı önlem alarak dahi kutlamamız yasaklanıyor. Gücünüz yetmeyecek asla, içimizdeki Cumhuriyet sevgisini ve Atatürk sevdasını yok etmeye. Size rağmen halkımızla bayramımızı kutlayacağız” dedi.

ÇATAKLI: YASAK YOK

Genelgenin ardından açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çataklı, ” “29 Ekim kutlanacak! Hem de coşkuyla” ifadelerini kullandı.

catakli.jpg

30 AĞUSTOS'A DA YASAK GELMİŞTİ

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları da aynı gerekçeyle yasaklanmış ancak kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Giresun'da miting yapmıştı

30 Ağustos Zafer Bayramı için getirilen benzer yasak da tepkilere neden olmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN