6 yıldır bitmeyen metronun faturası 2 milyar lirayı geçti

6 yıldır bitmeyen metronun faturası 2 milyar lirayı geçti

2014 yılında ihalesi yapılan Bakırköy İDO-Kirazlı Metro Hattı’nın 2018'de bitmesi gereken inşaatı halen devam ediyor. Euro üzerinden imzalanan anlaşma gereği 690 milyon lira olan maliyet 2 milyar 340 milyon lirayı aştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırılan, Bakırköy İDO-Kirazlı Metro Hattı’nın revize projesi ve planlarına yapılan itirazlar İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’ne sunuldu. Meclis, metro hattındaki değişiklikleri oybirliğiyle kabul etti. Euro üzerinden ihalesi yapılan metronun, sözleşmesi yaklaşık 690 milyon liraya imzalanmıştı. Bugünkü kura göre metronun maliyeti yaklaşık 2 milyar 340 milyon lirayı aştı. 2018 yılında bitmesi gereken metronun ise halen inşaat halinde olduğu ve ne zaman biteceği henüz bilinmiyor.

Bakanlığın ihalesini 2014 yılında yaptığı ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın 2016'da, en geç 2018 sonunda biteceği "müjdesini” verdiği Bakırköy-Kirazlı Metro hattı, hala bitmediği gibi adeta kara deliğe dönüştü. Euro üzerinden ihalesi yapılan metronun, sözleşmesi yaklaşık 690 milyon liraya imzalanmıştı. Bugünkü kura göre metronun maliyeti yaklaşık 2 milyar 340 milyon lirayı aştı.

2018-de-bitecek-dendi-maliyeti-2-milyar-lirayi-asti-metro-tuneli-degil-sanki-kara-delik-798277-5.jpg

DEĞİŞİKLİKLER İBB MECLİSİ'NDE KABUL EDİLDİ

Şantiyeleri İstanbulluya uzun zamandır sıkıntı yaşatan, Bakırköy İDO-Kirazlı Metro Hattı Revize Projesi, İBB Meclisi’nin ekim ayı toplantı gündemine sunuldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü DLH Marmaray (İstanbul) Müdürlüğü’nün istediği imar planı değişikliğiyle imar planlarına yapılan itirazları görüşen Meclis, metro hattındaki değişiklikleri oybirliğiyle kabul etti.

İhalesi 13 Kasım 2014'te yapılan, ihale sözleşmesi 3 Mart 2015'te imzalanan ve temeli 11 Haziran 2016'da atılan Bakırköy İDO-Kirazlı Metro Hattı 9 kilometre uzunluğunda olacak. Bakırköy sahilinde Galleria’nın önünden başlayacak metro, Osmaniye, Bahçelievler Haznedar’dan geçerek Bağcılar Kirazlı’ya ulaşacak.

EURO ÜZERİNDEN ANLAŞILDIĞI İÇİN MALİYETİ 3'E KATLANDI

13 Kasım 2014'te düzenlenen, “Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemleri Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” ihalesini, Aga Enerji Nakliyat Madencilik İnşaat firması almıştı. Bakanlığın 3 Mart 2015'te yaptığı sözleşmeye göre firma işi 241 milyon 931 bin 244 euroya tamamlamayı taahhüt etti. İmzalanan sözleşmeye göre metro inşaatı 25 Haziran 2018'e kadar tamamlanacaktı. Yine firmayla imzalan sözleşmeye göre, ihalenin euro karşılığı bedelinin 690 milyon 36 bin 294 lira olduğu kayda geçmişti. Haziran 2018’de tamamlanması gereken metrodaki inşaat çalışmaları hala devam ediyor. Sözleşmesi euro döviz kuru cinsinden imzalandığı için metronun bugün ulaştığı maliyet 2 milyar 341 milyon 894 bin 442 lira. Metronun biteceği tarihi göre de maliyetin daha da artacağı düşünülüyor.

2016 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, temel atma töreninde yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

EN GEÇ 2018'İN SONUNDA BİTECEK

“Hayırlı uğurlu olsun. 2018'in en geç sonunda, artık Bakırköy İDO İskelesi'nden Kirazlı'ya kadar, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Bahçelievler ve Kirazlı'ya kadar, tam 9 kilometre metro yerin altından, 40-50 dakikada buraya geliyordunuz, şimdi artık 10 dakikada geleceksiniz, 10 dakikada da gideceksiniz. İstanbul, Türkiye'nin özetidir ve mozaiğidir. İstanbul'a hizmet etmek adeta ibadet gibidir. Halka hizmet Hakk'a hizmettir. İstanbul, medeniyet, kültür, tarih, ilim, irfan ve ticaret şehridir.”

8 Nisan 2018'de AK Partili Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise yaptığı açıklamada, “Bakırköy-Bağcılar Kirazlı metrosuna yakın bir zamanda kavuşacağız. Bu sayede 12 dakikada Bakırköy sahile  gidebileceğiz” demişti.

M7 HATTI BUGÜN AÇILDI

Öte yandan Avrupa Yakası'nın ilk sürücüsüz metro hattının 1. etabı olan M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosunda seferler bugün başladı. 6 ilçeyi birbirine bağlayan hat, günde 352 sefer yaparak 400 bin yolcu taşıyacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN