82 milyon büyük acıda tek yürek

82 milyon büyük acıda tek yürek

İstanbul depremini beklerken Türkiye, Elazığ’da yaşanan 6.8’lik sarsıntı ile yıkıldı. Deprem Samsun’dan Maraş’a, Suriye’den Lübnan’a kadar 120 milyon kişi tarafından hissedildi. Yıkım en fazla Sivrice ile Doğanyol ilçelerinde yaşandı. 30 bina ile köy evlerinin yıkıldığı iki ilçede 29 kişi hayatını kaybetti, bin 466 kişi yaralandı. 46 kişi de enkazlardan sağ kurtarıldı. Felaketin ardından kenetlenen 82 milyon depremzedelere yardım ulaştırmak için seferber oldu.

[Karar]

Elazığ Sivrice’deki 6.8 büyüklüğündeki depremde bin 200’den fazla kişi yaralandı. 400’ün üstünde artçı deprem yaşandı. Felaketzedelere destek için Türkiye seferber oldu. 79 ilden yardım kampanyaları başlatıldı. AFAD koordinasyonundaki kurtarma çalışmaları da başarıyla yürütüldü. Bölgeye binin üzerinde personel, 6 bin çadır, 15 binden fazla battaniye sevk edildi. Spor salonları, camiler depremzedelere açıldı.

1999 YÖNETMELİĞİ RAFTA KALDI

Ancak iki ildeki yıkım ‘Bu acıyı azaltacak önlemler alınamaz mıydı?’ sorusunu gündeme taşıdı. Uzmanlardan önemli uyarı geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası: Fay hatları üzerindeki alanlar yapılaşmaya kapatılmalı. Prof. Dr. Şerif Barış: Türkiye depreme hazırlıkta yetersiz. Beton kalitesi 1999 yönetmeliğine uygun değil. Bu artık son uyarı. Prof. Dr. Okan Tüysüz: İmar aflarıyla yönetmeliğe uymamayı teşvik ediyoruz. Ders almıyoruz.

20-01/26/kr1-b15.jpg

YAŞAM ZİNCİRİ

Depremin dehşeti gün ışığıyla birlikte objektiflere yansıdı. AFAD, 81 binada ağır, 53 binada ise hafif hasar olduğunu duyurdu. Kurtarma ekipleri moloz yığınlarının altında kalanlara ulaşmak için çalışmalarını 24 saat sürdürdü. Elazığ merkezde depremden en çok etkilenen yerler, kentin eski yerleşim bölgeleri oldu. Eski evlerin bulunduğu Mustafa Paşa Mahallesi’nde bir apartman ile iki ayrı bina tamamen yıkıldı.

20'NCİ SAATTE MUCİZE

Elazığ ve Malatya’da tarifsiz acı vardı. Gezin’de beton yığınlarının altından çıkarılan Miraç Dişli (12) hastanede hayatını kaybetti. Afet bölgesinden mucize haberleri de geldi. UMKE görevlisinin telefonla konuştuğu Azize Çelik ile Hatun Yamış 17 saat çıkarıldı. AFAD ekipleri 20’nci saatte 43’üncü afetzedeyi kurtarmayı başardı.

20-01/26/kr1-b14.jpgAyşe Civelek ile oğlu Muhammed Salih Civelek’in (9) cenazesinde tarifsiz acı yaşandı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan acılı babayı teselli etti

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN