AB liderleri toplandı, Doğu Akdeniz gerilimi masaya yatırılacak

AB liderleri toplandı, Doğu Akdeniz gerilimi masaya yatırılacak

AB Liderler Zirvesi'nin 2'nci gününde, Doğu Akdeniz gerilimi de gündeme gelecek. AB Konseyi Başkanı Michel, toplantıda Doğu Akdeniz'deki durumu görüşeceklerini söyledi ancak detay vermedi.

AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumu başladı, AB liderleri bugün AB-Afrika ilişkilerini ele alacak. 

Dağlık Karabağ, Belarus, Rusya ile ilişkilerin yanı sıra Doğu Akdeniz'deki durumun da gündeme gelmesi bekleniyor. 

YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE ÇABASI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in toplantıda Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilişkiler konularını açmaları bekleniyor.

01-005.jpgFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis zirvede ayaküstü sohbet etti

Yunanistan ve Rum kesiminin toplantı sonunda alınacak kararlara Türkiye'yi de eklemek istediği ancak böyle bir durumun öngörülmediği ifade ediliyor.

AB yönetiminin de bu zirve öncesinde hazırlanan taslak kararlarda, Türkiye ile ilgili bir maddeye yer vermediği biliniyor.

02-001.jpgAB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis böyle selamlaştı.

MİCHEL: DOĞU AKDENİZ'İ GÖRÜŞECEĞİZ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de toplantıda, Afrika ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz'deki durumu görüşeceklerini söyledi ancak detay vermedi. 

Michel, Afrika ile ilişkilerin coğrafi, tarihi ve kültürel nedenlerle önemli olduğunu vurguladı ve "Afrikalı liderlerle beraberce doğru kararları alırsak ortada çok büyük bir potansiyel var" dedi.

ALMANYA VE FRANSA'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Almanya ve Fransa ise dün yaptıkları ortak açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de provokasyon yaptığını iddia etmiş ve Türkiye'ye 'duruşunu netleştirmesi' için bir hafta süre verdiklerini açıklamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'nin, Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e gönderdiğini belirterek "Türkiye'nin sürekli provokatif eylemlerine devam ettiği açık. Bu kabul edilemez" demişti.

Almanya Dışişleri Bakan Heiko Maas da Oruç Reis'in tekrar göreve gönderilmesini 'kabul edilemez' olarak nitelendirmişti. Maas, AB'nin ne tepki vereceğini kararlaştırmadan önce bir hafta bekleyeceğini söylemişti.

ORUÇ REİS YOLA ÇIKTI AB'DEN TEPKİ GECİKMEDİ

Doğu Akdeniz'de araştırmak için yeniden yola çıkan Oruç Reis'e hem Yunanistan'dan hem AB'den tepki gelmişti. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" açıklamasını yapmıştı.

Oruç Reis'in yeniden demir almasına tepki gösteren Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" demişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex duyurmasını 'üzüntü verici' olarak nitelemişti.

Borrell, AB liderlerinin yeni Navtex duyurusunun ardından 15-16 Ekim'deki toplantıda Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele alacaklarını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN