ABD Başkanlık seçimlerinde dakika dakika yaşananlar | Son dakika haberleri

ABD Başkanlık seçimlerinde dakika dakika yaşananlar | Son dakika haberleri

ABD'nin gelecek başkanını belirlemek için 17 aydır devam eden kampanya sürecinde sona gelindi. ABD, Beyaz Saray'ın yeni sahibinin kim olacağını belirlemek için sandık başında. Demokrat Partili aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın kıyasıya yarıştığı ABD başkanlık seçimlerinde dakika dakika yaşananlar...

ABD'nin ve dünyanın geleceğini etkileyecek bu seçimlerde oy verme işlemi başladı. ABD'nin yeni başkanı Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump mı yoksa Demokrat Parti adayı Hillary Clinton mı olacak? Oy kullanma işlemi devam ediyor. İşte son dakika gelişmeleri...

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR:

02:30: India'da Trump önde

Indiana eyaletinde sandıkların yüzde 4'ü açıldı. Trump'a destek yüzde 67, Clinton'a destek yüzde 28. Cumhuriyetçi Parti eğilimli Indiana'da, 2012'deki seçimlerde Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, yüzde 54.1'e yüzde 43.9 ile Demokrat rakibi Barack Obama'yı geride bırakmıştı.

02:30: Kentucky'te Trump yüzde 66

Kentucky eyaletinden de sonuçlar gelmeye başladı... Oyların şu ana kadar sadece yüzde 6'sı sayıldı. Buna göre; Trump'a destek yüzde 66, Clinton'a destek ise yüzde 29. Kentucky'de 2012 seçimlerde, Cumhuriyetçi aday Romney, Demokrat rakibi Obama'ya yüzde 22.7 fark atmıştı.

01:30 Sandık çıkış anketleri Clinton diyor

30 yaş altı seçmenin yüzde 54'ü 'Clinton' yüzde 34'ü 'Trump' dedi. Seçmenin yüzde 62'si kimi seçeceğine eylül ayından önce karar verdi. ABD halkının yüzde 64'ü münazaralara göre karar verdiğini belirtti.

YÜZDE 64 TARTIŞMALARA BAKIP KARAR VERDİ

00.00: Trump'tan son hamle

ABD'de oy verme işlemi sürerken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, ülkenin doğu yakasındaki bazı eyaletlerde sandıkların kapanmasına saatler kala attığı tweet'te, seçmenlere seslendi.

Özellikle seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerden biri olan Florida'daki seçmenlere çağrıda bulunan Trump, "Gevşemeyin! Oy vermeye devam! Bu seçimin bitmesine daha çok var! İyi gidiyoruz ama daha çok zaman var. Hadi Florida!" diye tweet attı.

23.49: Trump'ın Nevada itirazı reddedildi

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın elektronik oylamada hata olduğu iddiasıyla yaptığı itiraz Neveda mahkemesince reddedildi. Trump, oy verme istasyonlarından birinin belirlenen saatler dışında açık tutulduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

23.46: ABD'lilerin yüzde 85'i sadece seçimin sona ermesini istiyor

Morning Consult/Politico’nun yaptığı ankete göre, ABD'lilerin yüzde 85'inin tek isteği, seçimlerin sona ermesi.

23.15 Pensilvanya'da Otomatik makineler, Trump'ın oylarını Clinton'a çeviriyor

ABD'deki başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden Pensilvanya'daki seçmenler, otomatik oy kullanma makinelerinin Cumhuriyetçi aday Donald Trump için verilen oyları Demokrat aday Hillary Clinton’a çevirdiğini iddia etti.

KDKA-TV’ye konuşan Butler County’den bir kadın, "Oyumu değiştirdikten sonra bir kez daha Trump’a bastım. Bunu 3 kez yaptıktan sonra görevliyi çağırdım ama bana benim bir şeyleri yanlış yaptığımı söyledi. O da 3 kere daha denedi ve her seferinde oyum Hillary’ye döndü" dedi.

Yerel seçim hakem heyeti, 8 makineden 2’sinde sıkıntı yaşandığını kabul etti.

23.03: Londra'da protesto: Obama, gitmeden Guantanamo'yu kapat

İngiltere'nin başkenti Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nin önünde bir araya gelen protestocular, halefi bu akşam belirlenecek ABD Başkanı Barack Obama’dan, görev süresi dolmadan önce Guantanamo’daki esir kampının kapatmasını talep etti.

22.38: TRUMP FOX NEWS'E BAĞLANDI

Amerikan televizyonu Fox News'a telefonla bağlanan Trump, çarpıcı bir iddiada bulundu.

Reuters'ın haberine göre Trump, "çeşitli seçim merkezlerindeki oylama makinelerinin, Cumhuriyetçilere verilen oyları Demokratlara verilmiş gibi değiştirdiğine dair sorunlar olduğu yönünde haberler" aldıklarını söyledi.

16-11/08/1-1478634922.jpgAA muhabirinin twitterda paylaştığı fotoğrafta seçmen alternatif arayışlar içinde görülüyor.

Trump bunun üzerine gelen "Yani sizce seçimler bu gece bitmez mi?" sorusuna, "Ne olup bittiğine bakmam lazım" diye yanıt verdi.

22:35 Trump'tan Nevada'daki seçim kuruluna dava

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Nevada eyaletinde bulunan Clark County’deki seçim kuruluna, oy verme istasyonlarından birini belirlenen saatler dışında açık tutulduğu iddiasıyla dava açtı.

21.45: Donald Trump’ın oğlu Eric Trump, babasına oy verdiği seçim pusulasını Twitter hesabından paylaşması üzerine, seçim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki gördü.

Eric Trump, sandık başında pusula fotoğrafı çekip Twitter'dan paylaşarak seçim kurallarını ihlal etti. Attığı tweet'te, oy pusulasının fotoğrafının yanı sıra "Babam için oy vermek inanılmaz bir onur. Kendisi ABD için müthiş işler yapacak" yazılı mesajı paylaşan Eric Trump, kamuoyunda tepki çekti.

16-11/08/1-1478632032.jpg

New York yasalarına göre, seçmenlerin herhangi bir aday adına sandık başında propaganda yapmaları yasak. Yasalara göre, adaylardan biri adına sözlü, yazılı şekilde ya da herhangi bir simgeyle propaganda yapabilmek için sandık bölgesinden en az 30 metre uzaklıkta bulunmak gerekiyor.

21.33: Vice News: Clinton, Hispanik yoğunluklu 3 bölgede önde

Vice News'e göre Florida'daki Miami-Dade, Kolorado'daki Costilla ve Nevada'daki Clark'ta Clinton önde götürüyor. Söz konusu bölgelerin (county) hepsi Hispanik yoğunluklu. Hispaniklerin önceki seçimlere göre daha yoğun katılım gösterdikleri belirtiliyor.

21.14: Merkel: Demokrasi için büyük bir gün

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Norveçli mevkidaşı Erna Solberg ile basın toplantısı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında "Bugün önemli bir gün. Demokrasi için büyük bir gün. ABD'de seçim günü" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Demokrat aday Hillary Clinton'a üstü kapalı destek verdi. Almanya'nın ilk kadın lideri, Norveç tarihinin ikinci kadın başbakanı olan Erna Solberg'in yanında yaptığı açıklamada, Clinton'ın seçilmesinin, dünya liderleri arasındaki kadın-erkek dengesine olumlu katkı yapacağını söyledi.

16-11/08/1-1478629246-1478632621.jpg

19.45: Trump'ın oy kullandığı seçim merkezininin önündeki bazı seçmenler Cumhuriyetçi adayı protesto etti. Bir seçmen elinde "Hayvan katili Trump" yazılı döviztaşırken, bir grup seçmen de Trump seçim merkezinden ayrılırken, "New York, senden nefret ediyor" diye bağırdı.

19.00: Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Manhattan'ın Midtown bölgesindeki seçim merkezinde oyunu kullandı.

18.45: SON ANKETTEN CLİNTON ÇIKTI

Seçim gününden hemen önce yapılan Reuters/Ipsos anketinin sonucu açıklandı. Buna göre, Clinton yüzde 44'e yüzde 39 ile Trump'ın beş puan önünde. Anket, Clinton'ın Trump'ı yenme ihtimalini yüzde 90 olarak ortaya koyarken, Demokrat adayın 538 seçici delegeden 303'ünü alacağına işaret etti. Ankete göre Trump ise 235 delege kazanabilecek. Adayların, ABD başkanı olabilmeleri için 270 delege kazanmaları gerekiyor.

18.00: ABD'nin Batı yakasındaki California, Idaho ve Nevada eyaletlerinde de sandıklar açıldı ve seçmenler oy vermeye başladı. 

17.00: ABD'nin 'Central Time Zone' bölgesindeki eyaletlerinde oy verme işlemi başladı. Böylece oy verme işleminin başladığı eyalet sayısı 23'e yükseldi. 

16.30: Clinton ve Trump Twitter hesaplarından birer mesaj paylaştı. Clinton, "Bugünseçim günü ve sandıklar resmen açıldı. Ne zaman oy vereceksiniz?" diye yazdı ve hala nerede oy kullanacağını bilmeyen seçmenler için bir link paylaştı.

Trump ise seçim sloganı olan 'Amerika'yı yeniden güçlü yapalım'ı hatırlatır şekilde "Bugün Amerika'yı yeniden güçlü yapalım' diye yazdı.

16.07: Hillary Clinton ve eşi Bill Clinton evlerinin bulunduğu New York'un Chappaqua bölgesinde oylarını kullandı. Demokrat başkan adayı oyunu kullanırken, "Eğer seçilecek kadar şanslıysam, elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi.

15.30: Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Tim Kaine, ABC'de yayınlanan Good Morning America programına verdiği röportajda; Florida, Ohio, Pensilvanya ve Kuzey Carolina gibi eyaletlerin kazanılmamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Memleketi Virginia'da oy kullanan Kaine, "Bu dört eyaletten birini alırsak, Hillary'nin başkan olacağını düşünüyorum" dedi. 

14.00: ABD'nin doğusundaki dokuz eyalette oy verme işlemi yerel saatle 06.00'da başladı. Sandıkların oy verme işlemi için TSİ 14.00'da açıldığı dokuz eyalet şöyle: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont ve Virginia.

İLK SANDIKLARIN SONUÇLARI

ABD'deki kritik başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlar, Dixville Notch köyünden geldi. Sadece sekiz seçmenin bulunduğu köyde kazanan, Demokratların adayı Hillary Clinton oldu. Ancak aynı eyaletteki diğer iki kasabadan gelen sonuçlar eklendiğinde; Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Clinton'ı geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN