ABD başkanlık seçimlerinden sandık çıkış anketleri: Gençler Clinton dedi | Son dakika haber

ABD başkanlık seçimlerinden sandık çıkış anketleri: Gençler Clinton dedi | Son dakika haber

ABD Başkanlık seçimlerinde sandıkların kapanmasına çok az bir süre kaldı. Sndık çıkış anketlerinin sonuçları da geldi. 30 yaş altı seçmenin yüzde 54'ü 'Clinton' yüzde 34'ü 'Trump' dedi. Seçmenin yüzde 62'si kimi seçeceğine eylül ayından önce karar verdi. ABD halkının yüzde 64'ü münazaralara göre karar verdiğini belirtti.

ABD, 45'inci başkanın kim olacağını bu sabah belirlemiş olacak. Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton ya da Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump arasında geçen yarışta kimin Beyaz Saray'a taşınacağı belli olacak.

Sadece Amerikalıların değil, başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeyi ilgilendiren seçim sonucunun sabah saatlerinde belli olması bekleniyor. Ancak birazdan açıklanacak sandık çıkış anketleri, kimin ipi göğüsleyeceğinin ipuçlarını veriyor. 

SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİNE GÖRE GENÇLER CLİNTON DEDİ

ABD'deki ilk sandık çıkış anketlerine göre seçmenin yüzde 38'i değişim istiyor. 30 yaş altı seçmenin yüzde 54'ü Clinton, yüzde 34'ü Trump dedi. Seçmeninin yüzde 22'si tecrübeye oy verdiğini söyledi. Seçmenin yüzde 62'si kimi seçeceğine eylül ayından önce karar verdi.

ABD halkının yüzde 64'ü münazaralara göre karar verdiğini belirtti.

TEPKİ OYLARI YÜZDE 25

ABD'de seçmenin yüzde 58 adalet sisteminin adil olmadığını düşünüyor. Seçmenin yüzde 25'i tepki oyu verdiğini söyledi.

Seçmenin yüzde 31'i oy verdiği adaydan şüphe duyuyor. Yüzde 52 terör örgütü DEAŞ'la mücadeleyi yetersiz buluyor.

CLİNTON YÜZDE 44 TRUMP YÜZDE 37

CNN'in yayımladığı sandık çıkışı anketlerine göre; seçmenlerin yüzde 54’ü Clinton’a olumsuz bakıyor. Trump'a olumsuz yaklaşanların oranı ise yüzde 61. Clinton'a olumlu bakan seçmen yüzde 44 çıkarken, bu oran Trump için yüzde 37'de kaldı.

Seçmenin sadece yüzde 40'ı Clinton ya da Trump'ın kendilerini heyecanlandırdığını belirtiyor. Oy kullanan seçmenlerin yüzde 54'ü ise Barack Obama'nın ABD başkanı olarak çıkardığı işten memnun. Buna karşın seçmenin yüzde 70'i hükümetin politikalarından memnun değil ya da kızgın.

Sandık çıkış anketleri özellikle Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti arasında sürekli gidip gelen eyaletlerde kimin kazanacağını işaret etmesi bakımından önemli. Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pensilvanya'da sandık çıkış anketleri bu nedenle ülkede önemseniyor. 

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE SÜREÇ

Ülkedeki farklı saat dilimlerinden dolayı, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişiyor. Doğu yakasının saat dilimi göz önünde bulundurulduğunda, oy verme işlemleri doğudaki eyaletlerde yerel saatle 06.00'da (TSİ 14.00) başladı.

Ülkenin doğu yakasında oy kullanma işleminin başladığı yerel saatle 06.00'dan itibaren ABD halkı işlerine gitmeden önce oy merkezlerine akın etti. Seçmenler, oylarını genellikle seçim merkezlerine kurulan oy kullanma makinelerini kullanarak verdi.

Ülkedeki farklı saat dilimlerinden dolayı oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlere göre değişiyor. Doğu yakasında oy kullanma işlemlerinin başlamasının üç saat sonra batı yakasında da oy kullanma işlemleri başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN