ABD CENTCOM komutanı: Suriye'de işimiz bitmedi

ABD CENTCOM komutanı: Suriye'de işimiz bitmedi

ABD lideri Trump "Askerlerimizi eve geri getirmek istiyorum" sözleriyle Suriye'den çekilme sinyali Trump'ın açıklamasının ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) komutanı Votel Suriye'de kalmaya devam edeceklerini söylerken, koalisyonun IŞİD'le mücadele özel temsilcisi McGurk ise, "IŞİD’le savaşmak için Suriye’deyiz. Görevimiz bu ve görevimiz bitmedi. Bu görevi tamamlayacağız" dedi.

Türkiye'nin hedefindeki Menbiç'e yeni askerler konuşlandıran ABD'nin Suriye konusunda kafası bir hayli karışık. Başkan Donald Trump çekilmeyi gündeme getirse de sahadaki gerçekler ve danışmanların sözleri tam aksini ortaya koyuyor.

ABD Başkanı Trump dün yaptığı açıklamada, "Vakti geldi. IŞİD'e karşı savaşmakta gayet başarılıydık. Herkese karşı askeri olarak başarılı oluruz. Ancak bazen eve dönmenin vakti gelir, bunu çok ciddi düşünüyoruz. Askerlerimizi eve geri getirmek istiyorum, bu ulusu yeniden kurmak istiyorum" dedi. Trump'a göre, Suriye'de kalmaları halinde bunun faturasını Suudi Arabistan ödemeli.

ABD liderinin sözlerinden dakikalar sonra danışmanları tam aksi yönde açıklamalar yaptı.

'GÖREVİMİZ BİTMEDİ'

Koalisyonun terör örgütü IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ile ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) komutanı Joseph Votel, Washington'da bir panele katıldı.

McGurk, "IŞİD’le savaşmak için Suriye’deyiz. Görevimiz bu ve görevimiz bitmedi. Bu görevi tamamlayacağız" dedi.

ABD'ye Suriye'de istikrar için daha uzun süreli bir rol biçen General Votel ise, "Önümüzde uzanan işin zor kısmı buraları istikrara kavuşturmak, insanların evlerine geri dönmesini sağlamak, yeniden yapılanmanın uzun süreli sorunlarına bakmak ve diğer işleri halletmek. Tabii ki burada askeri bir görev olacaktır" ifadesini kullandı. Votel ayrıca, IŞİD kaynaklı tehdidin azalmış olsa da ortadan kalkmadığını savundu.

Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen YPG'li teröristlerle işbirliğine giden ve binlerce TIR silahı bölgeye gönderen Pentagon, halihazırda Suriye'nin kuzeyi ve güneyinde 2 bin asker bulunduruyor.

Son olarak ABD'nin Menbic'te YPG'lileri Türk ordusundan korumak için iki yeni üs kurduğu ortaya çıkmış, Associated Press (AP) haber ajansı üssün fotoğrafını dünyaya servis etmişti.

'TÜRKLERLE ÇOK İYİ DİYALOG SAHİBİYİM'

McGurk ve Votel'in katıldığı panelde, beklendiği gibi Menbic'te gündeme geldi.

"Türklerle çok iyi diyaloğa sahibiz" diyen McGurk, şöyle devam etti:

"Şu anda gerilimi çözmek için diplomatik bir süreçteyiz, inanılmaz karışık. Bu Türkiye-Amerika konuşması değil. Menbiç’te farklı gruplar var. Menbiç’te yaşayan Araplar var. NATO müttefikimizle bunu diplomatik yoldan çözmeye çalışmalıyız. Geçen hafta onlarla çok iyi görüşmeler gerçekleştirdik. Menbiç’te alandaki ortaklarımıza da güvenceler vermeliyiz."

Özel temsilci Brett McGurk, YPG'lileri Fırat Nehri'nin doğusuna çekmenin sorunu çözmeyeceğini savundu.

Merkez Kuvvetler CENTCOM’un komutanı Votel ise, Ankara ile yürütülen diyaloğu 'çok güçlü' olarak niteledi:

"Suriye'de çok fazla aktör var ve bu ortamda insanlarla konuşmanızı sağlayacak mekanizmayı oluşturmalısınız. Gerginliği azaltacak, koordinasyon eşliğinde sorunu çözecek müzakerelere sahip olmalısınız. Sanırım Türklerle çok bağlantılıyız, onlarla konuşmaya devam ediyoruz, benim amacım iyi, açık iletişim hattına sahip olmak.

Kendi güvenlikleri için operasyon yapmak zorunda olduklarını hissediyorlar. Bu konu hakkında onlarla konuşabiliyoruz. Güçlerimizi uç kararlar almak zorunda kalacakları bir duruma sokmama konusunda konuşabiliyoruz."

TRUMP'IN DONDURDUĞU 200 MİLYON DOLAR

Panel'de özel temsilci McGurk'e Trump'ın Suriye’deki yeniden yapılanma çalışmalarına ayrılan 200 milyon dolarlık fonu dondurması talimatı vermesi de soruldu. Koalisyon temsilcisi, fonların doğru şekilde harcandığından emin olmak için bir denetim çalışmasının yürütüldüğünü kabul etti.

15 Mart 2011'de gösterilerin başladığı Suriye'deki iç savaş yedinci yılını doldurdu. Halihazırda ülkenin batısındaki İdlib ve güneydeki bazı bölgeler muhaliflerin kontrolü altında. Fırat Nehri'nin kuzeyindeki bölgeleri elinde tutan YPG'li teröristler, en ağır darbeyi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ile yedi. Kısa sürede Afrin'i kaybeden teröristler, ABD'nin desteğiyle Menbic'te tutunmayı hedefliyor.

Türkiye, en yetkili ağızlardan birçok kez Menbic'e operasyon sinyali verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN