ABD Rusya’yı vurmaz Türkiye hakem olmalı

ABD Rusya’yı vurmaz Türkiye hakem olmalı

ABD ve Rusya arasındaki Suriye krizi tırmanırken Moskova ile bölgede uzun süredir işbirliği yapan Türkiye’nin nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu oldu. Türkiye’nin arabuluculuk yaptığına yönelik haberler konuşulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün ABD Başkanı Trump’la dün de Rus lider Putin’le Suriye krizini konuştu. Peki muhtemel operasyonun kapsamı ne olacak? Türkiye nasıl bir yol izlemeli? Uzmanlar KARAR’a değerlendirdi...

‘KILIÇ ŞAKIRDATIYORLAR’

Emekli Büyükelçi Onur Öymen: Yaşananlara diplomasi dilinde buna ‘kılıç şakırdatmak’ denir. Taraflar birbirine karşı tehditkar bir üslup ile kılıç şakırdatıyorlar. Çok fazla mübalağa etmemek gerekiyor. Neticede Suriye konusunda birden fazla oyuncu var ve her oyuncunun birden çok hedefi var. Bir de terör örgütleri var. Her terör örgütünün arkasında başka devletlerin desteği var. Mezhep etkisi de var. Türkiye’ye de barışın sağlanmasında çok önemli bir rol düşüyor. Biz de bu görevi en iyi şekilde diplomasiyi kullanarak yapabiliriz.

İRAN HEDEFLERİ VURULUR

Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu: Suriye’ye bir hava harekatı olacağını düşünüyorum. Bu operasyon Rusya’nın üs ve tesislerini ya da  askerlerini hedef almayacaktır. İran ve Suriye’nin bulunduğu üsler veya tesisler hedef alınacak. Çünkü Rusya’nın kaşılık vermesini istemiyorlar. ABD de Rusya da bunu istemiyor. Türkiye’nin yapması gereken ise tarafsızlığını korumak, hakemlik yapmayı sürdürmek.

DÜNYA SAVAŞI ÇIKMAZ

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ: Bu kriz hiçbir şekilde taraflar arasında tırmandırılmaz. ABD bir şey yapsa dahi, bu Rusya’nın karşılık vermesine yol açmaz. Yani sürecin bir üçüncü dünya savaşına yol açacağını sanmıyorum. Ayrıca Rusya, ‘vuracak olursanız biz de havada füzeleri vururuz’ şeklinde bir açıklama da yaptı. Ben Suriye’nin de kimyasal bir gaz kullandığına ihtimal vermiyorum. 

KUZEY KORE KRİZİNE BENZİYOR

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur: Şu anda bir kriz yönetim sürecinin içinden geçiyoruz. ABD, askeri baskı ile yeni bir müzakere sürecinin açılması görüntüsü veriyor. Kuzey Kore ile krizde de en üst noktaya kadar gerilim yükseltildi.  Sonra müzakere safhasına geçildi. ABD, yeni Suriye politikasını tespite çalışırken de kendisini kuvvetlendirecek bir pozisyon almak istiyor. Ayrıca bu hassas dengeyi bozabilecek İsrail var. ABD’yi fiilen sahada görmeyi arzuluyor. Ayrıca Trump’ın da kendi siyasi bir gündemi var. İş yumuşadı derken bir operasyona da şahitlik edebiliriz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN