Son dakika! Trump'ın toplantısı sona erdi: Suriye konusunda karara varılamadı

Son dakika! Trump'ın toplantısı sona erdi: Suriye konusunda karara varılamadı

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabından yeni bir Tweet paylaştı. Trump “Bekle Rusya füzelerimiz geliyor” tweet'ine açıklık getirdiği paylaşımında "Suriye'ye saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim. Bu çok yakın ya da hiç de yakın olmayan bir zaman olabilir” dedi. Trump saatler sonra yeni bir açıklama ile yine süre verdi. ABD Başkanı ''Bugün Suriye toplantısı yapacağız, yakında karar vereceğiz'' dedi. Pentagon'dan gelen ve Cenevre sürecine işaret eden ılımlı mesaj ise kafaları karıştırdı. Gözlerin çevrildiği Fransa ise ellerinde kimyasal saldırı kanıtı olduğunu açıkladı. Almanya, muhtemel bir operasyonda katılmayacaklarını duyurdu. En kritik açıklamalardan biri ise 'arabuluculuk' hamlesi yapan Türkiye'den geldi. Sahada ise bölgeye askeri yığınak sürdü. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Suriye için yarın toplantıya çağırdı. ABD Başkanı Donald Trump, 'Bugün toplanacağız, kararımız yakında' açıklamasında bulundu. Beyaz Saray, toplantının sonunda yaptığı açıklamada, 'nihai bir karara varılmadı' ifadesini kullandı. İşte dünyayı diken üstüne tutan Suriye geriliminde yaşananlar...

Dün “Füzeleri bekle Rusya çıkışıyla dünyayı ayağa kaldıran ABD Başkanı Donald Trump yeni bir tweet paylaştı. Trump olası Suriye operasyonun zamanlamasıyla ilgili “hemen ya da yakın olmayan zaman” mesajı verdi. Son açıklamasında 'Yakında karar vereceğiz' dedi. 

Trump, önceki gün Rusya'ya gözdağı verdiği paylaşımıyla ilgili "Suriye'ye saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim. Bu çok yakın ya da hiç de yakın olmayan bir zaman olabilir. Her durumda, benim yönetimim altındaki ABD DEAŞ'tan bölgeyi temizleyerek harika bir iş çıkardı. 'Teşekkür ederiz ABD'miz nerede?” ifadelerini kullandı. 

BEYAZ SARAY: NİHAİ KARAR YOK

ABD Başkanı Trump, Ulusal Güvenlik ekibiyle Suriye'yi görüştü. Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan "Suriye konusunda kesin bir karar verilmedi. ABD müttefikleriyle görüşmelere devam ediyor. Trump, İngiliz ve Fransız liderler ile görüşecek." açıklaması yapıldı.

İNGİLTERE: ABD İLE YOLA DEVAM

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Kabine'nin, insani sıkıntıyı rahatlatmak ve Esad rejimi tarafından daha fazla kimyasal silah kullanılmasının önüne geçmek için harekete geçilmesi gerekliliği konusunda anlaşmaya vardığı" ifade edildi.

RUSYA BMGK'YI TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Suriye için yarın toplantıya çağırdı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD ve müttefiklerini, kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle Suriye’ye karşı askeri harekattan kaçınmaya çağırdı. Önceliğin ’savaş tehlikesini önlemek’ öldüğünü vurgulayan Nebenzia, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ancak ne yazık ki, Washington’dan gelen mesajları göz önüne aldığımızda, hiçbir olasılığı gözardı edemeyiz. Çok kabadayılar" diye konuştu.

Nebenzia, "Onlar orada, Suriye’de olduğumuzu biliyorlar, herhangi bir tehlikeli gelişmeyi önlemek için uygun kanallar olmasını diliyorum. Gerilimin artıp çatışma çıkması tehlikesi, Suriye’ye saldırıdan daha da yüksek, çünkü ordumuz orada. Bu yüzden durum çok tehlikeli. Bizim önceliğimiz ABD-Rusya arasında herhangi bir çatışmayı önlemek ama bu çatışma çıkması da olasılık dışı değil" dedi.

İTALYA: HERHANGİ BİR SALDIRIYA KATILMAYACAĞIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ardından İtalya Başbakan Paolo Gentiloni de Suriye'ye yönelik herhangi bir saldırıya katılmayacaklarını duyurdu. Gentiloni ancak müttefiklere lojistik destek sağlayacaklarını belirtti.

CENEVRE MANEVRASI

Dünyanın nefesini tutup izlediği krizde Trump'ın paylaşımından saatler sonra Pentagon'dan 'geri adım' sinyali olarak yorumlanan bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, ABD'nin Suriye savaşını bitirmek için Cenevre sürecine bağlı olduğunu söyledi.

DÜNYANIN GÖZÜ BU TOPLANTIDA

Trump ise Suriye konusunda bugün toplanacaklarını, kararın ise yakın zamanda verileceğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, ''Bugün Suriye toplantısı yapacağız, yakında karar vereceğiz'' diye konuştu. 

Mattis de Suriye konusundaki ihtimalleri bugün Ulusal Güvenlik Toplantısı'nda görüşeceklerini açıkladı. 

TRUMP'IN SURİYE AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Donald Trump, Duma'da meydana geldiği iddia edilen kimyasal saldırı haberlerinin ardından ilk olarka Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a "hayvan" demişti.

Dün açıklama yapan Trump, "Rusya, Suriye'ye atılacak olası füzeleri vuracağını söylüyor. Hazır ol Rusya çünkü yeni, nazik ve akıllı füzeler gelecek. Halkını gazla öldüren ve bundan da zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın" demişti.

ABD Başkanı bu açıklamasından 40 dakika sonra yeni bir tweet atarak, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil hiç olmadığı kadar kötü. Buna hiç gerek yok. Rusya'nın ekonomik olarak desteğe ihtiyacı var ki biz de bunu kolaylıkla sağlayabiliriz. Birlikte çalışmalıyız. Silah yarışını bırakalım" şeklinde konuşmuştu.

KSY YOLA ÇIKTI

Bu arada krezin nedeni olan Doğu Guta'daki saldırı nedeniyle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı. Cumartesi günü kimyasal silah kullanılması konusunda Suriye'de çalışmalara başlayacağı aktarıldı.

ALMANYA: BİZ YOKUZ

Suriye'ye yönelik muhtemel operasyonla ilgili bir açıklama da Almanya Başbakanı Merkel'den geldi. Merkel, Esad'ın Suriye'de kimyasal silah kullanmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la telefon görüşmesi yaparak bölgedeki durumu tartıştı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Merkel, olası bir Suriye müdahalesinde yer almayacaklarını bildirdi.

MACRON: KİMYASAL KANITIMIZ VAR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise "Esad'ın kimyasal silah kullandığına dair kanıtlarımız var" dedi. 

Kimyasal saldırıyla ilgili istihbaratı inceleyip denetledikten sonra Suriye ile ilgili bundan sonraki eylemlere dair karar vereceklerini söyleyen Macron, Fransa'nın bölgede tırmanmaya izin vermeyeceğinden söz etti.

Suriye'yi vurup vurmama kararını 'zamanı geldiğinde' vereceklerini dile getiren Macron, Fransa'nın Suriye'ye karşılığı 'kendi seçtiği zamanda vereceğini' ifade etti.

18-04/12/1026958215.jpg

Krizle ilgili en kritik açıklamalardan biri ise Rusya ve ABD arasında 'arabulucu' olan Türkiye'den geldi. Dün Trump'la Suriye'yi görüşen Erdoğan bugün çarpıcı açıklamalar yaptı. Bugün de Putin'le görüşeceğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

TÜRKİYE'DEN ARABULUCULUK HAMLESİ

"Biz artık Suriye ve Irak’ta oynanan bu tiyatronun bir tarafa bırakılmasını, maskelerin indirilmesini, herkesin gerçek niyetiyle sahada kendisini göstermesini istiyoruz. Bu tiyatro yüzünden dünya yakın tarihinin en büyük tehdidi ile karşı karşıyadır. Kimsenin Akdeniz ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadelelerinin ateşinde yakmaya hakkı yoktur. Kimyasal ve konvansiyonel silahlarıyla kendi vatandaşlarına saldıran rejimi korumak ne kadar yanlışsa aynı şekilde terör örgütleri üzerinden Suriye’yi bölmeye çalışmak da o kadar yanlıştır.

Biz bunların hepsine karşıyız. Ne Amerika ile olan müttefikliğimizden ne Rusya ile enerjiden güvenliğe kadar geniş bir alanda kurduğumuz stratejik ilişkilerimizden ne de İran ile bölge sorunlarının çözümünde birlikte çalışmaktan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yoktur. Bizim Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle kurduğumuz ilişkiler Batı ile olan ilişkilerimizin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya lideri Putin'le görüştü. İki lider Suriye'deki son gelişmeleri görüştü.

İNGİLTERE KARARINI BUGÜN VERİYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye'ye muhtemel bir operasyonu görüşmek üzere bugün kabinesini topluyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına hükümetin vereceği yanıtı görüşmek için Perşembe günü bakanlar kurulunun toplanması çağrısı yaptı.

Öğle saatlerinde yapılacak toplantıda kabinenin onay vermesi halinde, ABD'nin Suriye'ye yönelik askeri müdahalesine İngiltere'nin destek vermesinin yolu açılmış olacak.

BBC'ye konuşan kaynaklar, Theresa May'in, parlamentodan onay almaksızın operasyona katılım kararı almak için hazır göründüğünü söyledi.

BBC'nin diplomasi muhabiri James Landale, kabinenin May'i desteklemesinin beklendiğini ancak bunun muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de olmak üzere parlamentoya danışılmasını isteyen bazı milletvekillerini öfkelendirebileceğini söylüyor.

18-04/12/26100c38-bff3-44fd-9d2e-bd6fddc45ec3_cx0_cy5_cw0_w1023_r1_s.jpg

MEDVEDE: APTALCA AÇIKLAMAR...

Rusya'da krizle ilgili üst üste açıklamalar geldi. Rusya Başbakanı Medvedev, "NATO ülkelelerinden gelen aptalca askeri açıklamalar, piyasalarda belirsizliği artırıyor" diye konuştu. Kremlin, Rusya ve ABD arasında bir telefon hattının, ‘çakışmayı önlemek’ için kullanıldığını belirtti. Açıklamada, Putin ile Trump'ın telefon görüşmesi yapmasının planlanmadığı da ifade edildi.

DOĞU GUTA REJİMİN KONTROLÜNE GEÇTİ

Moskova krizin çıkış noktası Doğu Guta ile ilgili flaş bir açıklama da yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, Beşar Esad'a bağlı güçlerin Doğu Guta'da tamamen kontrolü sağladığını duyurdu. Şam rejiminin ele geçirdiği yerler arasında, kimyasal saldırının olduğu Duma da var. Rusya Duma'ya askeri polis gücü sevk edildiğini açıkladı.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ise sabah saatlerinde sağduyu çağrısı yaptı. Guterres, "Durumun kontrolden çıkmasını önleyin" dedi. Guterres'ın çağrısının hedefinde BMGK daimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin vardı. Bu arada İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Suriye'ye muhtemel bir harekâtı "Suçlara karşılık vermenin ötesinde, önce barış için çalışmalıyız" sözleriyle değerlendirdi.

GEMİLER SURİYE YOLUNDA

Uluslararası diplomaside açıklamalar ardı ardına gelirken sahada da sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD donanmasının Akdeniz'e sevk ettiği USS Harry Truman ve diğer savaş gemileri, Virginia'daki Norfolk deniz üssünden ayrıldı. Gemilerin Akdeniz'e ilerlediği belirtiliyor. 

18-04/12/gemi.jpg

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, binlerce Amerikan askeri aileleriyle vedalaştığı görülüyor.

Muharip gemilerin yanında Alman FGS Hessen fırkateyni de Akdeniz'e doğru ilerleyecek.

Güney Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılan Amerikan USS Donald Cook savaş gemisinin fotoğrafları da donanma tarafından paylaşıldı.

İNGİLİZ UÇAKLARI KIBRIS'A İNDİ

Güney Kıbrıs'taki Akrotiri hava üssüne çok sayıda İngiliz savaş uçağı indi, görüntüleri itv ekrana getirdi. 

18-04/12/dagvruiw4aavl4sjpgocrja9uj-1523537496.jpg

Rus yayın kuruluşu Sputnik'te yer alan habere göre ise "Image Satellite Internacional" Facebook’ta Rus savaş gemilerinin Tartus limanından ayrıldığının görüldüğü uygu görüntülerini yayınladı.

Açıklamada, üste olmayan gemilerin olası saldırılar için denize konuşlandırılmış olabileceği ve üste yalnızca bir "Kilo" sınıfı denizaltının kaldığı aktarıldı.

18-04/12/30629855-1880318892265749-4231667694329397248-npng4oqbq9wm-1523537504.png

11 Nisan tarihli görüntülerden birinde de limanda 7 gemi, Graçonok tipi 2 sabotaj engelleyici sürat gemisi, 2 dizel denizaltı olduğu, ancak bunlardan yalnızca bir denizaltının kaldığı anlaşılıyor.

Konuyla ilgili son açıklama Sputnik'e konuşan bir Rus milletvekilinden geldi. Milletvekili gemilerin Tartus'tan ayrıldığını doğruladı. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN