ABD yasaklı uçağa yeniden izin verdi

ABD yasaklı uçağa yeniden izin verdi

ABD Federal Havacılık İdaresi, son yıllarda yüzlerce kişinin öldüğü kazaların ardından yasaklanan Boeing 737 Max tipi uçaklara yeniden uçuş izni verdi.

ABD son yıllarda yüzlerce kişinin öldüğü kazalarda kullanılan Boeing 737 Max tipi yolcu uçaklarına yeniden uçuş izni verdi.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) Başkanı Stephen Dickson, 20 aydır süren detaylı incelemelerin ardından geçtiğimiz yıl uçuş izni durdurulan Boeing 737 Max tipi yolcu uçaklarının yeniden seferlerine başlayabilmesine yönelik uçuş yasağını kaldıran bir talimat imzaladı. Yazılım güncellemeleri ve eğitim değişiklikleri yapıldığını belirten Dickson, bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için "mümkün olan her şeyi yaptık" diyerek uçuş güvenliğinden yüzde 100 emin olduklarını ifade etti.

ENDONEZYA VE ETİYOPYA'DA DÜŞTÜ

Endonezya'da 28 Ekim 2018'de başkent Jakarta'dan Pangkal Pinang kentine gitmek üzere havalanan Boeing 737 Max tipi yolcu uçağı kısa süre sonra düşmüş, kazada 189 kişinin hayatını kaybetmişti. Etiyopya'da ise 10 Mart 2019'da başkent Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalanan Boeing 737 Max tipi yolcu uçağı kısa süre sonra düşmüş, 157 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu kazaların ardından çok sayıda ülke Boeing 737 Max tipi uçaklara hava sahalarını kapatmıştı.

NE OLMUŞTU?

Boeing, 2018 yılında 737 Max 8 tipi yolcu uçaklarının uçuş kontrol sistemindeki üretim hatasının yol açtığı kazaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı.

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, Boeing 737 Max tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max 8 tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının, 'Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi' (MCAS) adı verilen kontrol sistemini otomatik devreye sokmasını etkilediği belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN