ABD'de Demokratlar, Trump’ı azil için hareke geçiyor

ABD'de Demokratlar, Trump’ı azil için hareke geçiyor

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki demokratlar, Trump’ın görevden alınması için bir kez daha çağrıda bulunarak, Pazartesi günü Trump'a karşı azil metni sunacaklarını açıkladı.

ABD’de Başkan Donald Trump destekçilerinin Kongre Binası baskını ile başlayan siyasi kriz devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi'ndeki demokratlar, Pazartesi günü Trump’ın azledilmesi için resmi suistimal suçlamalarında bulunacaklarını açıkladı.

Demokrat temsilciler David Cicilline, Ted Lieu ve Jamie Raskin tarafından Trump’a karşı sunulacak azil metninde, “ABD hükümetine karşı şiddeti kışkırtmak” ve ABD’nin seçilen Başkanı Joe Biden’ın kazandığı eyaletlerden Georgia’da Dışişleri Bakanı Brad Raffensperger’den seçimi kendi lehine çevirmek için yeterli oy "bulmasını" istemesi suçlamaları yer alıyor.

Azil metninde ayrıca, “Trump’ın ABD’yi ve hükümet kurumlarının güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı ve demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit ederek iktidarın barışçıl geçişine müdahale ettiği” ifadeleri bulunuyor.  

OMAR: TRUMP'IN AZİL METNİ HAZIRLANIYOR

Daha önce Temsilciler Meclisi Demokrat üyesi Ilhan Omar,  Trump'ın azledilme sürecini başlatacak yasa tasarısı metninin hazırlandığını duyurmuştu. 

PELOSİ: GÖREVDEN ALINMALI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, "Ben de Schumer'in çağrısına katılıyorum ve Başkan Yardımcısı Pence'i 25. Ek Maddeyi acilen kullanarak, Trump'ı görevden almaya davet ediyorum" dedi. 

Pelosi, "Kabine ve Başkan Yardımcısı gerekeni yapmazsa, Kongre azil süreci yürütmeye hazırlıklı olmalıdır" ifadesini kullandı.

KINZINGER: GÖREVİ HEMEN BIRAKMALI

Cumhuriyetçi cephede ise bu yöndeki ilk çağrı, Temsilciler Meclisinde Illinois'i temsil eden Kinzinger'dan geldi. 

Kinzinger, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olayların sorumlusunun Trump olduğunu belirterek, "Trump, başkanlık görevine uygun değil ve durumu iyi değil. Trump şimdi, görevini isteyerek ya da istemeyerek bırakmalı" diye konuştu. 

NE YAŞANDI?  

Beyaz Saray'ın önünde Trump'ın da katıldığı mitingin ardından Kongre binasına yürüyen binlerce destekçisi ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polis barikatlarını aşan bazı göstericiler, Kongre binasına girmişti.  

Yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştı. 

Trump, destekçilerine "itidal" çağrısında bulunmuştu. 

Kongre binasına Ulusal Muhafızların sevk edilmesi talimatı verilirken, Washington'da yerel saatle 18.00 itibarıyla "sokağa çıkma" yasağı ilan edilmişti. 

                                          

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN