ABD'de kasım ayından beri grevde olan senaristler taleplerini kazandı

ABD'de kasım ayından beri grevde olan senaristler taleplerini kazandı

ABD'de üç aydır grevde olan senaryo yazarları özellikle yeni medyayla ilgili taleplerini kazandı; grevin sona ermesi bekleniyor. Haziran ayında 150 bin oyuncu pazarlığa gidecek. En son 1988'de greve giden senaristler, yeni medyada haklarını alamadıkları gerekçesiyle 2019 Kasım ayında grev başlatmışlardı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üç aydır grevde olan senaryo yazarlarıyla film şirketleri ve yayıncılar arasında anlaşmaya varıldı.

Amerikan Senaryo Yazarları Birliği (WGA), taslak anlaşmaya varılmasının üzerine yarın (13 Şubat) üyelerine dönerek grevin sürüp sürmemesi hakkında oylamaya gidecek. Fakat Birlik yöneticileri anlaşmayı gayri resmi de olsa onayladığından, üyelerin de buna uyacağı tahmin ediliyor.

OYUNCULAR TOPLU PAZARLIĞA GİDECEK

Hollywood senaryo yazarları, stüdyo temsilcileriyle ücretler konusunda yapılan son dakika görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitmişlerdi. Hollywood grevine 15 Kasım'da Broadway sahne işçileri de katılmıştı.

Üç aydır anlaşmaya varılamaması üzerine oyuncular da yaz aylarında greve katılmak için görüşmelere başlamıştı. 150 bin oyuncu, haziranda anlaşmaları bittiğinde greve gitmeye karar verirse, sorun yeniden gündeme gelecek. Senaryo yazarlarının kazanımları onların da elini güçlendirmiş oldu.

TELİF HAKLARI KONUSUNDA SORUN YAŞIYORLAR

Senaryo yazarlarının, son olarak 1988'de 22 hafta süren bir grev yapmışlardı. Türkiye'deyse senaryo yazarları örgütsüz ve iş güvencesinden yoksun. Telif hakları konusunda sorun yaşıyorlar.

Taslak anlaşma hakkında bilgi veren Birlik yÖneticisi David J. Young, üç yıllık sözleşmenin senaryo yazarları için 'büyük kazanımlar' içerdiğini belirtti.

20 YIL ÖNCEKİ HATAYI TEKRARLAMAK İSTEMİYORLAR

Örneğin anlaşmanın üçüncü yılından itibaren yazarlar İnternet'te yayınlanan içerikten elde edilen kazançtan sabit bir ücret yerine belli bir yüzde almaya başlayacak.

Dijital içeriğin ne kadar büyük bir endüstriye dönüşeceği henüz belli olmasa da yazarlar 20 yıl önce video kiralama ve DVD'ler ortaya çıktığında yaptıkları hatayı tekrarlamak istemiyor.

TASLAK ANLAŞMA ORTAYA ÇIKTI

Bunun dışında taslak anlaşmada yer alan maddeler özetle şöyle:

* Asgari ücretler her yıl en az yüzde 3,5 artacak.

* Cep telefonları ya da İnternet gibi 'yeni medya' için içerik üreten yazarları da Birlik temsil edecek. Televizyon için tek bir iş çıkarmış, televizyon, radyo, sinemada en az 13 hafta çalışmış; profesyonel bir tiyatro oyunu üretmiş ya da bir roman yazmış her yazar anlaşmadan yararlanacak.

* Farklı mecralar için üretilen içeriğin diğer mecralarda yeniden kullanımı durumunda yazarlara ödenecek ücretler de belirlendi.

* Yazarların emeklilik ve sağlık hizmeti hakları da güvenceye alındı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN