ABD'den İranlı ‘kimyasal silah’ şirketine yaptırım kararı

ABD'den İranlı ‘kimyasal silah’ şirketine yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı, İran’da kimyasal silah çalışmalarında yer alan bir kurum ve direktörüne yaptırım kararı aldı.

ABD Başkanı Donald Trump görevindeki son aylarında Tahran üzerindeki baskıyı arttırmaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kimyasal silah çalışmaları yürüten İranlı bir kurum ve 1 kişiye yaptırım kararı alındığı açıklandı. 

Bu kapsamda İran Savunma Bakanlığına bağlı araştırma faaliyeti yürüten Shahid Meisami Grubu ile direktörünün İran Savunma İnovasyon ve Araştırma Kurumuna (SPND) bağlı olduğu, Tahran yönetiminin kimyasal araştırmalarında yer aldıkları belirtilerek kara listeye alındığı ifade edildi. 

Açıklamada, "Shahid Meisami, İran’ın kimyasal silah araştırmalarında yer almaktadır ve SPND olarak da bilinen İran Savunma Bakanlığı İnovasyon ve Araştırma Kurumuna bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri, İran rejiminin Kitle İmha Silahlarının (WPD) veya bunların dağıtım araçlarının yayılmasıyla bağlantılı olarak 2014 yılında SPND'yi yaptırım listesine almıştı" ifadeleri kullanıldı.

RUHANİ'YE RAĞMEN ONAYLANDI 

Fahrizade suikastinin yankıları devam ederken, İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını ve nükleer tesislerdeki denetimlerin sınırlandırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerinin karşı çıkmasına rağmen onayladı. 

Yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu'nun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.  

Nükleer anlaşma, İran'a uranyumu en fazla yüzde 3,67 zenginleştirebilme izin veriyordu. 

BIDEN: İRAN'A İZİN VERİRSEK TÜRKİYE DE HAREKETE GEÇER

İran'da Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin ardından nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasına ilişkin alınan kararı değerlendiren ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden, "İran nükleer bomba elde ederse, bu, Suudiler, Türkiye, Mısır ve diğerleri üzerinde kendi nükleer silahlarını elde etmek için muazzam bir baskı yapacak” dedi.   

                   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN