ABD'den Türkiye'ye S-400 tehdidi: Ciddi sonuçları olacak

ABD'den Türkiye'ye S-400 tehdidi: Ciddi sonuçları olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini test etmesinin ardından yaptığı açıklamada sistemin aktive edilmesi halinde Türkiye'ye "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısını yaptı.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a gönderilmişti. Bugün füze atış testleri yapılan S-400'lerle alakalı ABD'den tehditvari bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, S-400 gibi Rus askeri sistemlerinin satın alınmasının kabul edilemez olduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye ile güvenlik ilişkileri bakımından S-400 hava savunma sisteminin kullanılmasının "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı ikazında bulunuldu.

"TÜRKİYE'Yİ SERT BİR ŞEKİLDE KINAYACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "S-400 sisteminin test edildiği doğrulanırsa Türkiye'yi, NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak sorumluluklarına aykırı davranması nedeniyle sert bir şekilde kınayacağız" denildi.

Türkiye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test etmişti. Sinop'ta kaydedilen bir videoda füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların görüldü.

ABD DAHA ÖNCE DE UYARMIŞTI

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan Amerika Birleşik Devletleri, bu sistemin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'yı daha önce de pek çok kez uyarmıştı.

Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesinin ardından ABD, Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programından çıkarmış ve Türkiye'yi S-400'leri aktive etmesi halinde yaptırımlarla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

Türkiye ve Rusya, 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşmasını 2017'de imzalamış, sistemlerin sevkiyatı Temmuz 2019'da başlamıştı.

DÜNYADAKİ EN İYİ SİSTEMLERDEN

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek için tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri imha edebiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN