Son dakika! Pentagon'dan S-400'lerin test edilmesine tepki: En güçlü şekilde kınıyoruz

Son dakika! Pentagon'dan S-400'lerin test edilmesine tepki: En güçlü şekilde kınıyoruz

Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400 füzelerinin test edildiğini doğrulamasının ardından ABD Savunma Bakanlığı’ndan sert bir açıklama geldi. Hoffman, Türkiye’nin 16 Ekim’de yaptığı S-400 denemesini 'en güçlü şekilde kınadıklarını' söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Hoffman, Türkiye’nin S-400'leri test etmesine tepki gösterdi. Sözcü açıklamasında, “ABD Savunma Bakanlığı, Türk Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın bugün teyit ettiği 16 Ekim tarihli S-400 hava savuna sistemi denemesini en güçlü şekilde kınıyor” ifadelerini kullandı. 

Tutumlarının çok açık ve sabit olduğunu dile getiren Hoffman, “Operasyonel bir S-400 sistemi Türkiye'nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.  

Hoffman, S-400'lerin test edilmesine karşı olduklarını ve bu adımın Pentagon ile Türkiye'nin güvenlik ilişkilerinde ciddi risklerle sonuçlanacağını ifade ederek, “Türkiye halihazırda F-35 programından çıkarılmış durumda ve S-400'ler ikili ilişkilerde olabilecek gelişmelerin önünde önemli bir engel olmayı sürdürüyor” uyarısında bulundu.  

"TÜRKİYE ÇOK ŞEY FEDA ETTİ" 

Daha önce Türkiye’nin S-400’leri test etmesine ilişkin değerlendirmede bulunan ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, “Bu gelişmeler hiç iyi değil” dedi.  

Hutchison, ABD ve NATO'nun Türkiye'nin S-400'leri satın alacağını duyurduğu 2017'den itibaren bunu önlemek için “çok yoğun çaba harcadığını” söyledi.

“Ankara'da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler” diyen Amerikan Büyükelçisi Hutchison, “Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz” dedi.

Hutchison, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi: “Rusya'dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok.” 

 

 

 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada S-400 testlerinin Sinop'ta yapıldığını doğruladı.  

Erdoğan açıklamasında S-400'lerin test edildiği yolundaki haberler sonrasında ABD'den gelen açıklamalara tepki göstererek şu açıklamalarda bulundu:  

Testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve ABD'nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testlerini yapmayacağız da neyi yapacağız? 

Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika'ya soracak değiliz. Sadece S-400 değil bunların dışında birçok hafif orta ağır silahlar; bunların içinde ABD'den aldığımız da birçok silah var onların da testlerini yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. 

Oraya (Yunanistan’a) böyle bir şey Amerika soruyor ya da söylüyor mu? Yok. Yani burada özellikle Rusya'ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız etti. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN