ABD'nin Esad yönetimiyle gizlice görüştüğü ortaya çıktı

ABD'nin Esad yönetimiyle gizlice görüştüğü ortaya çıktı

ABD yönetiminin birkaç yıldır Suriye yönetiminin bazı unsurlarıyla gizli görüşmeler yaptığı, şiddeti sınırlandırmaya çalıştığı ve Beşar Esad'ın görevi bırakması ikna etmeye uğraştığı iddia edildi.

Ünlü gazeteci Seymour Hersh'in "ABD ordusu Beyaz Saray'dan habersiz Suriye ordusuna istihbarat veriyor" haberinden sonra Wall Street Journal da ABD yönetimi birkaç yıldır Suriye yönetiminin bazı unsurları ile gizli görüşmeler yaptığını ortaya çıkardı. 

Gizli görüşmeler yapıldı

Wall Street Journal'dan Nour Malas ve Carol E. Lee'nin haberine göre, ABD yönetimi birkaç yıldır Suriye yönetiminin bazı unsurları ile gizli görüşmeler yapıyor.

"Şiddeti durdurmak ve  Esad'ın bırakmasını sağlamak"

Görüşmelerin amacı ise, Suriye'deki şiddeti sınırlandırmak ve Beşar Esad'ın görevi bırakmasını sağlamak olduğu iddia edildi. ABD'nin rejim içerisinde çatlaklar arayarak Esad'a karşı darbe aradığı, ancak çok az temas bulabildiği belirtiliyor.

Arap ve ABD'li yetkililere dayandırılan habere göre, gizli İran görüşmelerinin aksine, Suriye ile yapılan görüşmeler fazla ivme kazanamadı ve iletişim sınırlı kaldı.

"Benimle terörizme karşı birleş"

Üst düzey yetkililerin doğrudan temas kurduğunu söyleyen WSJ, Esad'ın da birkaç kez ABD'ye "benimle terörizme karşı birleş" mesajı göndererek ortaklık teklif etiğini ileri sürdü. Habere göre, 2011'de çatışmalar başladıktan sonra, ABD'li yetkililer, rejim değişikliği sağlayabileceğini düşündüğü "Bazı subaylarla" iletişim kurmaya çalıştı.

Eski bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin o dönem rejim içinde çatlak aradığını ve insanlara Esad'ı terk etmeleri için "teşvikler" teklif ettiğini söyledi.

"Beyaz Saray'la iletişim"

Üst düzey bir eski ABD yetkilisi, Suriye ile olan görüşmelerin İran ya da Küba'ya benzemediğini, çünkü bu örneklerde sonunda bir çözüme ulaşabileceklerini düşündüklerini kaydetti. Ayrıca, Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban'a gönderilen "Beyaz Saray'la iletişim" sorularının da cevapsız bırakıldığı belirtildi.

"Çatışmaları sınırlandırma"

Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün iki kez Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'i telefonla aradığı ve "kimyasal silah" uyarısında bulunduğu da iddia edildi. 2013'ten sonra ise, Beyaz Saray'ın Esad'a mesajları "çatışmaları sınırlandırma" üzerine yoğunlaştı. Bu görüşmelerin aracısının ise, işadamı ve Esad'ın yakın tanıdıklarından olan Halid Ahmet olduğu iddia edildi.

"Esad'la birleşerek terörle mücadeleye ortak ol"

O dönem Ahmed ile Cenevre'de görüşen eski ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford, ABD'nin hala Esad'sız bir geçiş istediğini söylemiş. Ahmed ise, ABD'ye Esad'la birleşerek terörle mücadeleye ortak olması gerektiğini anlatmış.

"Yerel ateşkesler insiyatifine destek ver"

Geçen bahar aylarında eski bir Beyaz Saray yetkilisi Steve Simon, Ahmed'in daveti üzerine Şam'a gitmiş ve Esad'la görüşmüştü. Resmi olmamasına rağmen, bu görüşmenin öncesinden ve sonrasından ABD'li yetkillerin haberi vardı. Burada Simon Esad'a, "varil bombalarını azalt, diğer muhaliflere değil IŞİD'e odaklan ve BM öncülüğündeki yerel ateşkesler inisiyatifine destek ver" dedi.

Gizlice Suriye ordusuna istihbarat aktardığını yazdı

Geçtiğimiz günlerde ünlü gazeteci Seymour Hersh de, ABD ordusunun Beyaz Saray'ın "Esad'ı devirme" ısrarına soğuk baktığını ve gizlice Suriye ordusuna istihbarat aktardığını yazmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN