Esad rejimi: Cenevre'de muhaliflerle görüşmeye hazırız

Esad rejimi: Cenevre'de muhaliflerle görüşmeye hazırız

Suriye'de Esad yönetiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çin'de yaptığı açıklamada muhalif gruplarla Cenevre'de müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

[Karar]

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'e giden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Reuters'in haberine göre Muallim, Esad yönetiminin "Cenevre'de Suriyelilerle Suriyeliler arasında gerçekleşecek, yabancıların müdahil olmayacağı bir diyaloğa katılmaya hazır olduğunu" söyledi. 

Hangi muhalif grupların sürece katılacağı belli değil

"Heyetimiz, muhaliflerin heyetine dair bir liste aldığımız anda hazır olacaktır. Bu diyalogun bir ulusal birlik hükümeti kurulması yolunda başarılı olmasını umuyoruz" diye konuşan Muallim, Viyana ve New York görüşmelerinde öngörüldüğü üzere yeni bir anayasa komisyonu kurulması ve 18 ay içinde seçimlerin yapılmasını beklediklerini söyledi.

Esad geçiş sürecine dahil olacak mı?

Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda yapılan oylamada Suriye'de bir ulusal geçiş hükümeti kurulması ve 18 ay içinde seçimlere gidilmesi kararı oybirliğiyle kabul edilmişti. Kararda, Esad'ın geçiş hükümetindeki rolüne değinilmemişti.

Müzakere sürecindeki en kritik noktayı muhalif grupları kimin temsil edeceği konusu oluşturuyor. Esad rejimi bütün muhalif grupları terörist ilan ederken, yalnızca ÖSO ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtiyor.

Buna karşın rejim, önceki gün Şam'da ÖSO kontrolündeki bölgeye içi zehir dolu varil bombalarıyla hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda biri çocuk 10 sivil ölmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN