Ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız yarası nasıl geçer?

Ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız yarası nasıl geçer?

Ağız yarası kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler ve yemek yiyip bir şeyler içmesine engel olur. Ağız yaraları bazen birkaç gün içerisinde geçerken bazen de aft adı verilen iltihaplı bir yaraya dönüşebilir. Peki nasıl geçer? İşte bilmeniz gerekenler…

Ağız yaraları günümüzde hemen hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlıktır. Yaralar sürekli tekrarlıyor ve geçmiyorsa başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Ancak hafif şekilde olan ağız yaralarını evde yapabileceğiniz basit yöntemlerle geçirebilirsiniz. İşte tüm bilgiler…

AĞIZ YARALARI

Günümüzde çoğu kişinin başına gelen ağız yaraları aft adıyla da bilinir. Kadınlarda erkeklere göre daha çok görülmektedir. Genellikle dudak, ağız altı, yanak ve diş etlerinde meydana gelir. Bu yaralar virüslere bağlı ortaya çıkabileceği gibi, stresten, kişinin ağız bakımına dikkat etmemesinden ya da yediği sert yiyecekler nedeniyle oluşabilir. Genellikle birkaç gün içerisinde geçer ancak birkaç gün geçmesine rağmen ağrısı azalmayan ya da sürekli olarak tekrar eden ağız yaraları başka bir hastalığa işaret olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir diş doktoruna görünülmelidir. Ağız yaralarına gerekli görülürse antibiyotik tedavi yapılabilir.

BELİRTİLERİ

Ağız içerisinde yaralar

Yaralı bölgede iltihaplanma, ağrı, şişkinlik

Diş fırçalama sırasında ağrı

Ateş

Boğaz ağrısı

İştahsızlık

NEDEN OLUR?

Alkol ve sigara kullanımı

Çok soğuk ya da çok sıcak yiyeceklerin tüketilmesi

Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Vitamin eksikliği

Genetik hastalıklar

Kullanılan ilaçlar

Hormon bozukluğu

Alerjiler

Ağız bakımının yetersiz olması

Kimyasal içerikli diş macunları

NE İYİ GELİR?

Tuzlu su: 1 çay bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırıp gargara yapın. Böylece ağız içini dezenfekte edecek ve yaraların iyileşmesini sağlayacaksınız.

Karbonat: 1 çay kaşığı karbonatı yarım bardak su ile karıştırıp gargara yapın. Karbonat antibakteriyel özelliği sayesinde yaraları iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

Ada çayı: Kaynatarak hazırladığınız ada çayını içerken çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ada çayının enfeksiyonları iyileştirici özelliği vardır.

KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Düzenli olarak dişlerini fırçalamalı ve ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.

Gerekli durumlarda bazı vitaminleri kullanmalısınız.

Aşırı sıcak, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN