AİS TUS puan hesaplama nasıl yapılır? | TUS sınav soruları ve cevaplarını ÖSYM açıkladı

AİS TUS puan hesaplama nasıl yapılır? | TUS sınav soruları ve cevaplarını ÖSYM açıkladı

25 Şubat'ta TUS yapıldı. TUS sınavı soruları ve cevapları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden bu gün erişime açıldı. ÖSYM giriş ekranında TUS soruları ve cevapları, 10 gün süreyle açık olacak. İşte, 2018 TUS soruları ve cevapları ile AİS TUS puan hesaplama sistemi hakkında merak edilen her şey haber detayda ....

TUS  soruları ve cevapları sınavdan 2 gün sonra ÖSYM tarafından açıklandı. Sonuçlar  yayınlanmadan önce  TUS sınavı soruları ve cevapları sınava giren uzman adaylarının erişimine açıldı. 25 Şubat'ta yapılan TUS sınavın ardından gözler sınavın sorularına ve cevaplarına çevrilmişti. Sınav sonuçları 15 Mart tarihinde açıklanacak. Kontenjan tablolarında yer alan programlara, ilgili Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45 veya daha yüksek olanlar arasından seçme yapılacaktır. Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45'ten düşük olanlar o puan türüyle öğrenci alan programlar için yapılan yerleştirme işlemine dâhîl edilmeyeceklerdir. İşte, TUS soruları ve cevapları ile ÖSYM AİS TUS puan hesaplama ekranı....

2018 TUS sınavı 25 Şubat Pazar günü yapıldı. Şimdi gözler 2018 Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS soruları ve cevapları anahtarında. TUS puan hesaplama nasıl yapılır? ÖSYM resmi sitesinden  TUS soru ve cevapları açıklandı. 2018 TUS sınav sonuçları ve adayların aldığı puanlar 15 Mart'ta açıklanacak. Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45'ten düşük olanlar o puan türüyle öğrenci alan programlar için yapılan yerleştirme işlemine dâhîl edilmeyeceklerdir.

18-02/27/tus-sorulari.jpg

TUS SINAV SORULARI VE CEVAPLARI AÇIKLANDI

"25 Şubat 2018 tarihinde uygulanan 2018-TUS ve 2018- STS Tıp Doktorluğu (1. Dönem) Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden 27 Şubat 2018 tarihinde saat 10.30’dan itibaren erişime açıldı. TUS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından açıklandı bu sabah saatlerinde açıklandı. İşte adayların merak ettiği ÖSYM AİS TUS puan hesaplama yöntemi. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir.

18-02/27/tus-soru-ve-cevaplari.jpg

Merkezimiz tarafından yapılan sınavlarda okuyucu yardımı alan görme engelli adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmamaktadır.

Yardımcılı görme engelli adaylara sorulmayacak sorular 2018-TUS ve STS Tıp Doktorluğu TTBT ve KTBT Testlerinde (% 10) bulunmamaktadır.

2018-TUS ve 2018- STS Tıp Doktorluğu (1. Dönem) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıdan erişime açılmıştır."

TUS SINAV SORULARININ YÜZDE 10'LUK KISMI İÇİN TIKLAYINIZ

TUS SINAV SORULARININ TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

TUS sınavı taban puanları merak ediliyor.  Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ÖSYM tarafından internet aracılığıyla ilan edildikten sonra K veya T puanı 45 ve üzeri puan alan adaylar internet üzerinden tercih bildiriminde bulunacaklardır. TUS'a ilişkin tüm hesaplama, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamında yapılacaktır. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan Mesleki Bilgi Sınavında, adayların iki testin her birindeki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. 

Adayların çoktan seçmeli sorulardan oluşan Mesleki Bilgi Sınavında, adayların iki testin her birindeki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Bu ham puanlar, her test için ayrı olmak üzere, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. TUS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından açıklandı ve  ÖSYM AİS TUS puan hesaplama ekranı nasıl çalışır?

TUS'a ilişkin tüm hesaplama, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamında yapılacaktır.

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan Mesleki Bilgi Sınavında, adayların iki testin her birindeki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Bu ham puanlar, her test için ayrı olmak üzere, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Hesaplanan standart puanlar kullanılarak,

Tıp fakültesi mezunu adaylar için aşağıda belirtilen ağırlık katsayıları kullanılarak adayların Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı (K), Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı (T) hesaplanacaktır. Tıp dışı meslek mensubu adaylar için aşağıda belirtilen ağırlık katsayıları kullanılarak adayların

Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı (T) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

TUS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

TUS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TUS sınav sonuçları, geçtiğimiz dönemde bazı sorulardın mahkemeye gitmesi dolayısıyla geç açıklanmıştı. Bu yıl böyle bir durumun yaşanmaması halinde TUS sınav sonuçlarının önceki sınav açıklama takvimleri baz alındığında mart ayının üçüncü haftasında açıklanması bekleniyor. 25 Şubat yapılan TUS sınav soruları ve cevapları ÖSYM tarafından internet sitesinde yayınlandı. Adaylar şimdei de AİS TUS puan hesaplama işlemini internette arıyor. 

18-02/27/tus.jpg

 

TUS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

TUS puan hesaplama nasıl yapılır adayların merak ettiği en kritik soru oldu. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda “Temel Bilimler” dalında 120 tane, “Klinik Bilimler” dalında yine 120 tane soru olmak üzere toplam 240 soru sorulmaktadır. Temel Bilimler dalı ile Klinik Bilimler dalından gelecek olan netlerin TUS puan hesaplamasına yapacağı katkı farklıdır. Yani iki dalın genel puana etki edecek kat sayısı eşit değildir.

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda puan hesaplaması yaparken Temel Bilimler dalındaki 120 sorudan kaç doğru ve kaç yanlış yapıldığı bilgisi puan hesaplama motoruna girilir, daha sonra Klinik Bilimler dalındaki 120 sorudan da aynı şekilde kaç doğru ve kaç yanlış yapıldığı bilgileri motora girilir ve hesapla butonuna basıldıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan adayın yaklaşık olarak kaç puan alacağı belli olmuş olur.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) puan hesaplama konusunda önemli detaylardan biri de yüzde 2’lik puan kesintisi mevzusudur. Zaman zaman adayların puanlarından yüzde 2’lik kesintiler yapılır. Siz de yüzde 2’lik kesintiye tabi olacak grup arasındaysanız puan hesaplamanızı yaparken bu kesintiyi göz önüne almanız ve hesaplama sonunda manuel olarak sonuçtan yüzde 2 eksiltmeniz gerekebilir.

TUS KAÇ NET KAÇ PUAN?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda kaç nete yaklaşık kaç puan geldiğini anlamak için aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz; İşte TUS puan hesaplama nasıl yapılır sorusunun yanıtı

Temel Bilimler’den 60 net, Klinik Bilimler’den 60 net yapıldığı zaman yaklaşık 51 puan alırsınız.

Temel Bilimler’den 78 net, Klinik Bilimler’den 82 net yaptığınız zaman yaklaşık olarak 61 puan alırsınız.

Hem Temel Bilimler’den hem de Klinik Bilimler dalından 106 net yaptığınız durumda ise ortalama 74 puan alabilirsiniz.

İki daldan da 110 net yapmanız halinde alacağınız puanın yaklaşık değeri 76 olur.

TUSEM PUAN HESAPLAMA

TUSEM, Tıpta Uzmanlık Sınavı konusunda adaylara eğitim veren bir dershanedir. TUSEM puan hesaplama, bu dershaneye ait bir puan hesaplama sistemi olup TUS puan hesaplamaya yakın sonuçlar vermektedir.

TUS BARAJ PUANI

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda tercih aşamasına gelebilmek ve bir dalı tercih edebilmek için Temel Bilimler ya da Klinik Bilimler alanında en az 45 puan almanız gerekir. 45 ve üstü puan alan öğrenciler TUS sonrasında tercih yapıp bir alana yerleşmek için yeni bir süreç yaşayacaktır. Diğer taraftan merkez şehirlerde büyük cerrahi isteyen adayların en az 55 ila 60 arasında puan alması gerekirken kulak burun boğaz ve benzeri küçük cerrahi isteyen adayların ise 62 ila 66 arasında bir puan alması gerekir. Anatomi için 53 ila 60 arası puan yeterli olurken gelir ve kariyer açısından üst seviyede olan FTR, psikiyatri ve radyoloji gibi branşlar için de 63 ila 67 arası puan almak gerekebilir.

TUSTIME PUAN HESAPLAMA 

TUS puan hesaplama nasıl yapılır? TUSTİME da tıpkı TUSEM gibi Tıpta Uzmanlık Sınavı’na adayları hazırlayan bir eğitim kurumudur. Bu kurum, hem kendi öğrencileri hem de diğer adayların TUS neticesinde kaç nete kaç puan alacağını hesaplamaları için bir puan hesaplama sistemi açmıştır ve buradan adayların yaklaşık puanlarını hesaplamalarına imkan tanımıştır.

TUS PUAN SIRALAMA

Tıpta Uzmanlık Sınavı neticesinde adayların yaptıkları netlere göre kaç puan aldıkları belli olur ve bu puanların hesaplanmasının ardından hangi adayın kaçıncı sırada olduğu, yüzde kaçlık dilime girmeyi başardığı bilgisi ortaya çıkar. TUS puan sıralaması sayesinde aday kendisinin diğer adaylar karşısında hangi seviyede olduğunu görme imkanına sahip olur. Yüzdelik dilimin sayısal değeri ne kadar düşükse aday o kadar başarılı olmuş demektir. Yani TUS neticesinde yüzde 1’lik dilime giren bir aday yüzde 15’lik dilime giren bir adaya göre daha başarılıdır.

TUS TERCİH ve YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

TUS sonucuna göre yerleştirme/ek yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği ve mesleğini yapmaya yetkili olma şartı aranır.

5.2. Adaylar; 2018-TUS 1. Dönem ve 2018-TUS 2. Dönem puanlarını öğrendikten sonra, ilgili sınav dönemi için tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden öğreneceklerdir.

5.3. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

5.4. Adaylar tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak olan tercih kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

5.5. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde internet aracılığıyla tercihlerini değiştirebileceklerdir. Belirtilen tercih süresi dışında tercihlerde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

5.6. Her bir uzmanlık dalına hangi puana göre seçme yapılacağı ilgili tablolarda gösterilmiştir. Kontenjan tablolarında yer alan programlara, ilgili Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45 veya daha yüksek olanlar arasından seçme yapılacaktır. Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45'ten düşük olanlar o puan türüyle öğrenci alan programlar için yapılan yerleştirme işlemine dâhîl edilmeyeceklerdir.

5.7. Yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için şart olarak aranan yabancı dil yeterliliğini ölçmeye yönelik Sağlık Bakanlığı veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan, YDS’den en az 50.000 puan alan adaylar dışında ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerliliğine ilişkin tabloda belirtilen sınavlarla ilgili geçerli belge/sonuç belgesi bulunan adaylar (Bu belgenin noter onaylı suretini de bulundurmalıdırlar.) dilekçe ekinde tercih tarihi bitmeden (tercih tarihinin son günü saat 12.00’ye kadar) Merkezimize ulaştıran adaylar Uzmanlık Eğitimi için tercih yapabileceklerdir. (03 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 7 inci maddesinin altıncı fıkrasında; “Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü yer almaktadır. ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer almaktadır. Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü tercih aşamasında yapılacaktır. Tercih yapacak adaylardan YDS’den süresi geçerli ve en az 50.000 puanı olan adayların Merkezimiz kayıtlarındaki bilgileri tercih aşamasında kontrol edilerek tercih işlemi yapmaları sağlanacak, sadece bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip adaylar ise ilgili dönemin tercih son tarihine kadar geçerli belgelerini ve noter onaylı suretlerini dilekçe ekinde Merkezimize ulaştırdıkları takdirde tercih işlemi yapabileceklerdir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN