Alzheimer’ın baş düşmanı Akdeniz diyeti

Alzheimer’ın baş düşmanı Akdeniz diyeti

Nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya ‘Beynini Genç Tut Unutkanlıktan Kurtul!’ kitabında Alzheimer’a karşı etkisi kanıtlanmış korunma yöntemlerini sıralıyor. Sarıkaya bunların başına da kızartmanın yer almadığı, bolca yeşil sebze, somon balığı ve zeytinyağının tüketildiği Akdeniz diyetini yerleştiriyor.

ERKUT TEZERDİ

Sağımızın belki de en önemli hastalığı Alzheimer’dan korunmak mümkün mü? İşlenmiş gıdalar, bolca karbonmonoksit solumak, uyuşturucular, oksijen azlığı, ağır sanayi atıklarından kaynaklanan zehirlenmeler... Yıllar içinde Alzheimer’ın nedeni olarak birçok iddia ortaya atıldı. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda bu hastalığın kesin nedeninin belli olmadığı anlaşıldı. Birçok faktör iç içe geçerek Alzheimer’ı meydana getirebilir veya genetik kodlamayla kişiden kişiye geçebilir. En yakın bulgular bu yönde. Unutkanlığa sebebiyet veren, hastalara en yakınlarını dahi tanımadığı kişilere dönüştüren Alzheimer’ın nedeni tam olarak bilinmese de etkili yöntemlerle hastalık riskini minimuma indirmek mümkün. Nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya Hayy Kitap’tan çıkan ‘Beynini Genç Tut Unutkanlıktan Kurtul!’ kitabında ‘Neden unuturuz?’u en başta sorarak anlatmaya başlıyor, Akdeniz diyetinin de ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.

17-06/11/weart45-1497202561.jpg

Sarıkaya kitabında “Tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi bu alanında da ‘Şunu yaparsanız kesinlikle Alzheimer olmasınız’ şeklinde bir cümle kurulmaz” sözlerini kaydediyor. Sarıkaya Alzheimer’dan en etkili korunma yöntemlerinin başında Akdeniz diyetinin geldiğini belirterek “Genetik olarak Alzheimer hastalığına yaklanma eğiliminde olan kişilerde alacağımız tedbirlerle hastalığın ortaya çıkışını engelleyemesek de öteleyebiliriz” diyor. Belli bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinin ciddi unutkanlıklara yol açabildiğini vurgulayan Sarıkaya bu nedenle içerik bakımından vitamin ve mineral zengini gıdaların tüketilmesi gerektiğini Akdeniz diyetiyle ilişkilendirerek açıklıyor.

ALTIN KURAL YEŞİL SEBZELER

Akdeniz tipi beslenme: Alzheimer hastalığından koruyuculuğu konusunda en çok bilimsel çalışma yapılan ve olumlu sonuçları tespit edilen diyet tipidir. Bol miktarda yeşil sebze ve meyve içerir. Et olarak balığın, yağ olarak da zeytinyağının tercih edildiği, kompleks karbonhidratlar ve kuru baklagillerin de yer aldığı bu diyet tipinin aynı zamanda kalp-damar hastalıklarından da koruyucu özelliği vardır.

Neler yenilmeli: Ispanak, karalahana, hindistan cevizi, somon balığı, ceviz, keten tohumu, günlük 3-4 fincan türk kahvesi, yeşil ve siyah çay, siyah üzüm, ananas...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN