Diyet içecekler felç ve bunamaya neden oluyor

Diyet içecekler felç ve bunamaya neden oluyor

ABD Boston Üniversitesi’nden bilim insanları 4 bin deneğin diyet alışkanlıklarını inceledi, 10 yıl boyunca da sağlıklarını takip etti. Araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı: Gazlı diyet içecekler her gün tüketilmesi bunama riskini 3 katına çıkarıyor. Yapay tatlandırıcılı içecek içen bir kişinin Alzheimer’a yakalanma oranı ise içmeyen birine göre 2.9 kat daha fazla.

ABD’deki Boston Üniversitesi’nden bilim insanları, 4 bin kişinin diyet alışkanlıklarını, yedi yıl boyunca değerlendirdi, sonrasındaki 10 yıl boyunca da sağlıklarını takip etti. Buna göre, günde en az bir tane yapay tatlandırıcılı içecek içen bir kişinin Alzheimer’a yakalanma oranı içmeyen birine göre 2.9 kat daha fazla. Bu rakam söz konusu felç riski olduğunda ise 3 katına çıkıyor. Sonuçları Alzheimer’s & Dementia and Stroke (Alzheimer, Bunama ve Felç) isimli dergide yayımlanan araştırmada sonucu etkileyecek faktörler arasında yaş, egzersiz, cinsiyet ve eğitim sayılıyor.

Ancak araştırma bu tıbbi durumlar ile içecekler arasında direkt bir bağlantı kurmuş değil. Rapor sonuçların, kişilerin beslenme alışkanlıklarına verdikleri yanıtlar üzerinden yapılan uzun dönemli takiple elde edildiğini açıklıyor. Araştırmacılar, tam yağlı içeceklerle felç ve bunama arasında da henüz tespit edilememiş bir bağ olabileceğini ifade ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN