Türk doktorlardan Alzheimer’a umut ışığı

Türk doktorlardan Alzheimer’a umut ışığı

Alzheimer üzerine araştırmalar gerçekleştiren Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’den bir grup akademisyen umut verici bir formül geliştirdi. Araştırmanın başındaki Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt, “Formülün, sinir hücre ölümünü azalttığını gösterdik” diyor.

Türk doktorlar, Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici bir formül buldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt başkanlığında farmakaloji ve beyin cerrahisinden bir grup akademisyen, Bilimsel Araştırmalar Biriminin (BAP) de desteğiyle 2014’te başlattıkları çalışmayla, halk arasında “İleri derecede unutkanlık” olarak da bilinen Alzheimer hastalığının tedavisi için araştırmalara başladı. Daha önce yapılan çalışmalarda kadınlardaki riskin daha fazla olduğunun ortaya çıkmasını dikkate alan akademisyenler, kadınlık hormonu ‘östrojen’ üzerinde çalıştı. Akademisyenler, bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde sinir hücrelerindeki ölüm oranlarını azaltacak ilacın formülünü geliştirdi. 

Dr. Kurt, hastalığın görülme sıklığının günden güne arttığını belirterek, tespitlere göre, özellikle 60 yaş üzerindeki kadınlarda hastalık riskinin, erkeklere oranla iki kat fazla olduğunu vurguladı. Kurt, özellikle östrojen yokluğunun Alzheimer’ın gelişiminde etkisi olup olmadığına, bunun hangi mekanizmalarla önlenebileceğine ilişkin çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Alzheimer’ı tedavi etmek için GPER1 reseptörü ve östrojenin yeni bir hedef olarak görüldüğüne dikkati çeken Kurt, çalışmalar sonucunda, “hastalığın tedavisi için büyük şans” olarak değerlendirilebilecek sonuçlara ulaştıklarını açıkladı. Yaptıkları bu bilimsel çalışmayla hastaların tedavi şansı yakalayacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN