[Karar]
ERKUT TEZERDİ
İki yıl aradan sonra devam filmi çekilen ‘Ammar’, izleyenleri korkutmaya da devam ediyor. Gerçek bir öyküden yola çıkılarak kurgulanan filmin yönetmeni Özgür Bakar’la konuştuk.
İkinci filmde nasıl karar kılındı?
İlk film gerçek bir hikayeden esinlenilmişti. Bu filme de konu olan ve beraberinde emniyet tarafından tıbbi olarak yeterli açıklamalar yapılmadan kapatılan gizemli ölümler gençlerin ilgi odağında. Bunları araştıran gençlerin arkalarında bıraktıkları bir kaset de fazlalıklardan ayıklandı. Sonra da sinemada gösterecek hale getirdik.
Ammar 2: Cin İstilası filminin fragmanı
Biz ilk filmin ardından yine bildiğimiz, yaşandığı iddia edilen birçok hikaye ve görüntüden yeni bir film kurgulayacaktık fakat gerçekliği konusunda bizi hayli rahatsız eden bir kasetle karşılaştık. Bu yapımda ayrıca kendi alanında uzman teologların, profesörlerin hatta medyumların röportajları da mevcut. Bu nedenle çok dinamik ve daha önce izlediklerinize benzemeyen bir film oldu.
ÇAĞIRMAZSAN GELMEZ
Çekimler esnasında enteresan olaylar yaşadınız mı?
Filmde de geçen cümlelerden biri. Bu tür olaylar yaşamanız için o enerji döngüsüne girecek hatalar yapmanız ya da bile isteye davranışlarda bulunmanız gerekiyor. Film de özellikle bunun altını çiziyor. İlk yapımın sloganı da buydu... Çağırmazsan gelmezler! Biz çağırmış olanları gösterdik. Dolayısıyla bizim başımıza bir şey gelmedi. Bir karşılaşma yaşamadık. Bu tür şeyler yaşayan insanların kim ne derse desin beyan ettikleri şey onların gerçeğidir. Bu durumla ilgili her türlü tanı konabilir. Yaşayan kişiye şizofren, getirdiği görüntüye de montaj denebilir. Biz de bulduklarımızı bir film estetiği içinde yayınlıyoruz. Tartışılır ve herkes kendi yorumunu yapar.
Yapımda gerçek olaylarla bağlantılı kişiler kullanıldı mı?
Ailelerden izin alındı. İçindeki röportajlar da gerçek uzmanlardan. Biz sadece fazlalıkları attık. Filmin küçük bir bölümünde de oyuncularla filmi destekleyecek görüntüler çektik. Burada filmin doğal dilini bozmayacak arkadaşlar seçtik.
TÜCCAR FİLMCİLER
Türkiye’de korku türü şuan nerede?
İyi başladı, kötü gidiyor, daha iyi olacak. Filmlere ve türe hakkını vermeyen tüccarlar yüzünden seyirciyi yordular diyebilirim. O yüzden sadece para kazanma amaçlı bu işe girenlerin ‘aslında hiç de dışardan göründüğü gibi değilmiş’ deyip çekildiklerinde geriye kaliteli yönetmenler ve iyi yapımcılar kaldığında güzel işler izlemeye devam edeceğiz.
ORMANDA PANİK
Filmin referans aldığı yapımlar var mı?
İzleyeceğiniz film korku alt türlerinde ‘found footage’ yani buluntu görüntü adıyla geçiyor. Yabancı yüzlerce örneği mevcut fakat ilk atası meşhur Blair Cadısı filmidir. İki filminde ormanda geçmesi akıllara Blair Cadısı’nı getirecektir ama söylediğim gibi aslında benzer film çok. Filmin gerçek kısımlarıyla alaklı ‘mockumentary’ ifadesi kullanılıyor. Tamamı belgesel olmayan filmlere ‘documentary’ değil de ‘mockumentary’ deniyor.
