Ankara'da 'ışıklar' neden açıktı? 10. Cumhurbaşkanı Sezer açıkladı

Ankara'da 'ışıklar' neden açıktı? 10. Cumhurbaşkanı Sezer açıkladı

AYM üyesi Engin Yıldırım ve İçişleri Bakanlığı arasında patlak veren 'Işıklar yanıyor' polemiğine 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de dahil oldu: 13 Ekim Ankara'nın başkent oluşunun 97. yılıydı, bu yüzden bütün kurumların ışıkları açıktı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili yeniden yargılanma kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanınmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, AYM üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın, sosyal medya hesabından AYM binasının fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaşması büyük tartışma yarattı.

Konuyla ilgili iktidar ve muhalefet kanadı, yapılan paylaşımın yanlış olduğunu vurgularken sürpriz bir değerlendirme de 10. Cumhurbaşkanı ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'den geldi.

'... BU YÜZDEN IŞIKLAR AÇIKTI'

TELE1 canlı yayınında 'ışık polemiğine' ilişkin konuşan Sezer, 13 Ekim tarihinin Ankara'nın başkent oluşunun 97. yılı olduğunu belirterek "Bu yüzden Ankara'da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ışıkları açıktı" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Kararda, Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı ileri sürüldü.

Bu gelişmelerin ardından gözler AYM'deyken üye Engin Yıldırım'dan hükümetin tepkisini çeken bir paylaşım gelmişti. Bu paylaşımda yüksek mahkeme binasının fotoğrafına "Işıklar yanıyor" notu düşülmüştü. Bu not, hükümet tarafından "darbe iması yapılıyor" şeklinde yorumlanmıştı.

Engin Yıldırım tepkilerin devam etmesi üzerine konuyla ilgili üçüncü kez açıklama yaparak, "İnsani bir yanılgı ile yanlış yorumlanmaya müsait şekilde paylaştığım mesaj dolayısıyla kamuoyundan özür diliyorum" demişti.

 

ENGİN YILDIRIM KİMDİR?

 

AYM’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre; 1966’da İstanbul Üsküdar’da doğan Yıldırım, ilk ve ortaöğrenimini Beylerbeyi’nde tamamladı. 1987’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi.

1988 yılında öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla açılan yarışma sınavını kazanarak lisansüstü eğitim için İngiltere’ye giden Yıldırım, 1989’da Warwick Üniversitesi Warwick Business School’da yüksek lisansını, 1994’te Manchester Üniversitesi Faculty of Economics and Social Studies’de doktorasını tamamladı.

1994 ile 2010 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Yıldırım, 2003 ile 2010 yılları arasında aynı fakültede dekanlık görevinde bulundu.

Yıldırım, 9 Nisan 2010 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Genel Kurulu’nun gösterdiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 2015’te Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilen Yıldırım  bu görevi 2019’da sona erdi

Yıldırım AYM’de olup üye olarak görevine devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN