Ankara’dan İdlib’e ‘yerinde çözüm’ planı

Ankara’dan İdlib’e ‘yerinde çözüm’ planı

Suriye’deki sürecin kilidi haline gelen İdlib’e yapılacak uluslararası operasyonun risklerinden endişe eden Ankara, ılımlı muhaliflere 4 maddelik ‘yerinde çözüm’ planı sundu. Kentte toplanan gruplar ‘B planı’na olumlu cevap verirken, şehri kontrol eden Heyet Tahrir Şam “Kendimizi fesh edip çatı yapıya katılabiliriz” açıklaması yaptı.

HABER MERKEZİ

Suriye’de Astana süreciyle başlayan siyasi çözüm arayışları İdlib’in terör örgütü Heyet Tahrir Şam’dan (HTŞ) kurtarılmasına kilitlenirken muhtemel bir operasyonun Türkiye’ye doğru büyük bir göçe neden olma ihtimali Ankara’yı endişelendiriyor. Harekattan sonra bölgenin YPG’nin kontrolüne bırakılması ise Türkiye’nin yeni kırmızı çizgisi. KARAR’ın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, operasyon hazırlıklarını sürdüren ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa, Türkiye’den kara gücü desteği istiyor. Buna karşılık ise YPG’nin kontrolündeki Afrin’e Türkiye’nin yapacağı operasyon için ‘yeşil ışık’ yakılacak. Türkiye’nin önerilerilerinin ardından İdlib’de tüm muhaliflerin katılımıyla toplantılar yapıldığı öğrenildi. Suriye Geçici Hükümeti’nin de yer aldığı toplantılara ÖSO kurucusu Riyad Esad da katıldı.

Türkiye’nin yeni çatı yapılanmada rol almasını istediği Esad’ın toplantılara katılması sürpriz olarak yorumlandı. Muhaliflerin, en önemli kaleleri İdlib’e yapılacak uluslararası operasyona gerekçe bırakmamak isteyen Türkiye’nin sunduğu çözüm önerilerini olumlu karşıladığı belirtildi. Fesih talebine çekinceli yaklaşan HTŞ’den ise dün sürpriz bir açıklama geldi. Örgüt tüm grupların katılacağı bir askeri yapı oluşursa kendilerini feshedip bu yapıya katılacaklarını duyurdu.

17-08/27/zasdf.jpg

Örgütün kendisini feshetmesinin, Suriye’de bundan sonraki süreci belirleyecek ‘İdlib düğümü’nde dönüm noktası olabileceği düşünülüyor. Kentte sivil yönetimin kurulmasıyla uluslararası operasyon da meşruiyetini kaybedecek. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin ‘sivil yönetim’ planının başarılı olması durumunda uluslararası operasyonun neden olacağı göç dalgasının engelleneceğini ve YPG lehine demografik yapının değişme ihtimalinin ortadan kalkacağını belirtti. Ilımlı muhaliflerin alan kaybetmesine neden olacak operasyona Türkiye’nin kara gücüyle destek verme ihtimali içinse “Ankara İdlib’de bataklığa saplanır” değerendirmesi yapılıyor. 

TÜRKİYE’DEN 4 MADDELİK FORMÜL

Uluslararası operasyon konusunda diplomatik temaslarını sürdüren Ankara bir yandan da
‘B planı’ için harekete geçti. Bu kapsamda ılımlı muhaliflere 4 öneri sunuldu:

İdlib’de Suriye Geçici Hükümeti’nin çatısı altında sivil yönetim kurulsun.

Silahlı muhalifler şehir merkezini terk etsin, asayişi kurulacak polis gücü sağlasın.

Türkiye-İdlib sınır hattı Türkiye’nin onaylayacağı bir gruba devredilsin.

HTŞ kendisini feshedip gruptaki muhalifler diğer gruplara katılsın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN