AP seçimleri sonrası Almanya'da erken seçim sesleri yükseliyor

AP seçimleri sonrası Almanya'da erken seçim sesleri yükseliyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hükümete ortak CDU ve SPD’nin oy kaybı yaşaması ve aşırı sağcıların yükselişi, Almanya’da erken seçim tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

MİKDAT KARAALİOĞLU /ALMANYA

Almanya’da koalisyon hükümetine mensup partilerin AP seçimlerinde oy kaybetmesi yeni bir hükümet krizi ve erken seçim tartışmasını da beraberinde getirdi. CDU’nun yeni Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) ve SPD Genel Başkanı Andrea Nahles seçim sonrası tekrar kamuoyun ‘rüştlerin ispatlasınlar“ baskısı altında. AKK’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Başbakan Angela Merkel’in gölgesinde kalan siyasi kişiliğini artık ön plana çıkarması yönünde beklentiler artıyor.

KOALİSYONUN AYAKTA DURMASI ZOR

SPD içinde ise zaten CDU ile hükümet kurulmasına karşı olan gruplar, partinin genel başkanı Andrea Nahles’e yönelik eleştirilerin arttırmış durumda. SPD parti içi muhalifler zaten düşüşe geçen partinin hükümete ortak olmasıyla bu düşüşü hızlandırdığını, AP seçimlerininin bu düşüş sürecinin tabi neticesi olduğunu düşünüyor. Gözlemciler bu koşullar altında Hıristiyan Demokratlar (CDU-CS) ve Sosyal Demokratlar (SPD) arasındaki koalisyonun hükümetin normal süresi olan 2021 yılına kadar ayakta kalmasının çok zor olduğunu söylüyor. Özellikle SPD içinde koalisyonun bir an önce sonlandırmasını isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor.

CDU TEDİRGİN

CDU içinde tedirginliğe yol açan gelişmelerin başında ise genç seçmenlerin AP seçimlerinde partiye sırtını dönmesi geliyor. CDU’nun çevre politikaları konusunda gençlerin dilini yakalayamaması en önemli gerekçe olarak gösteriliyor. Angela Merkel’in “Fridays for Future‘ protestolarına anlayışla karşılayan açıklamalarına rağmen, Avrupa’da yaygınlaşan bu çevre hareketine karşı CDU yönetimi negatif bir tavır takınmıştı. Öte yandan seçimden bir hafta önce yayımladığı video ile siyasete bomba gibi düşen Rezo isimli Youtuber’ın internet telif hakları ve çevre konusundaki eleştirileri direk CDU’yu hedef almış ve büyük etki yaratmıştı.

Her nekadar seçimlerden Yeşiller galip çıksa da bu parti de merkezden kaçan seçmenlerin adresi olmaktan çok uzak. Hem yapısı ve söylemi, kitle partisi olmasına bir engel hem de ülkede aşırı sağa kayan oylara karşı bir alternatif oluşturmaktan uzak. Aşrı sağ parti AfD, tahmin edilen bir sıçrama gerçekleşmediyse de merkez partilerden kaçan seçmenlerin alternatif olma potansiyeli hala sürdürüyor

Öte yandan CNN’e konuşan Başbakan Angela Merkel AP seçimlerini partisinin, çevre politikaları ile daha yoğun olarak ilgilenme yönünde bir meydan okuma olarak değerlendirdiğini söyledi. Avrupa’da aşırı sağ partilerin başarı kazanmasına da dikkat çeken Merkel ‘Niçin demokrasi taraftarıyız, niçin çözüm arayışları içindeyiz, hoşgörüsüzlüğe karşı niçin tavır sergilemeliyiz ve insan hakları ihlallerine niçin hiç bir şekilde tolerans göstermemeliyiz. Bunları anlatmak zorundayız“ dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN