Aşure günü oruç tutulur mu? Aşure gününde yapılacak dua ve ibadetler | Aşure ne zaman yapılır?

Aşure günü oruç tutulur mu? Aşure gününde yapılacak dua ve ibadetler | Aşure ne zaman yapılır?

Müslümanlar arasında Muharrem ayının 9. günü idrak edilen aşure gününde yapılacak dua ve ibadetler, bir hayli hayırlıdır. Adını bu günden alan aşure tatlısının yapıldığı bugünleri oruç tutarak geçirenler de, büyük sevap kazanır.

 

İslam dünyası bakımından birçok önemli hadisenin gerçekleştiği aşure günüde yapılan tatlının hangi gün yapılıp dağıtılacağı, internette en çok araştırılan konular arasına girdi. Aşure gününü oruç tutarak geçirenler ya da bugünde yapılacak dua ve ibadetleri ifa edenler, Allah’ın rahmetiyle bereketlendirilir.

AŞURE GÜNÜ ÖNEMİ

Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, Hz. İdris'in diri olarak göğe çıkması, Hz. Adem'in işlediği günahın ardından tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'un kuyudan çıkması, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe çıkması gibi olayların da bugün yaşandığı biliniyor.

19-09/09/asureeeee.jpg

KERBELA OLAYI DA BUGÜN YAŞANDI

Bunun dışında yaşanan en büyük ve en sarsıcı olaylardan biri de 10 Ekim 680 yılında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.S) torunları Hz. Hüseyin, Hz. Hasan ve 72 yakınının Kerbela’da Yezid bin Muaviye tarafından şehit edilmesi yani ‘Kerbela olayı’ olayı bugün yaşandı.

AŞURE GÜNÜ YAPILACAK DUA VE İBADETLER

Aşure gününde yapılan aşurenin haricinde oruç tutmak büyük sevaptır. Peygamber Efendimiz, aşure günü tutulan orucun, bir önceki senenin günahlarına kefaret olmasını Yüce Allah’tan ümit etmiştir. Aşure gününe, Muharrem’in dokuzuncu ya da on birinci gününü de ekleyerek iki gün oruç tutmayı ümmetine önermiştir.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

PEYGAMBER EFENDİMİZ ORUÇ TUTMUŞTUR

İslam tarihinde Hz. Muhammed (S.A.S) ve Müslümanların tuttukları ilk oruç, aşure orucu olarak bilinir. Cahiliye döneminde başta Kureyşliler olmak üzere bazı Arap kabileleri de bu orucu tutuyordu. Hatta Hz. Muhammed’in hicretten evvel Mekke’de aşure orucu tuttuğu gibi hicretten sonra Medine’de de bu orucu tuttuğu söylenmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN