Ateşkeste katliam

Ateşkeste katliam

Suriye’de BMGK kararına rağmen saldırılara devam eden rejim, Doğu Guta’da 48 saatte 43 ihlalde bulundu. Saldırılarda ölenlerin tamamının sivil olduğunu duyuran BM, “Ateşkes uygulanmıyor, yardım ve tahliye işlemlerini yapamıyoruz” açıklamasını yaptı.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Suriye’nin geneli için alınan ateşkes kararına rağmen, Esad rejimi saldırılara devam ediyor. Rejim ve Rusya, başta Şam’ın Doğu Guta bölgesi olmak üzere Hama, İdlib ve Halep gibi bölgelerde de hava saldırıları düzenledi. 24 Şubat gecesi ilan edilen ateşkese yönelik ihlaller hakkında BM tarafından hazırlanan rapor, özellikle Doğu Guta’ya ilişkin çarpıcı bir ayrıntıyı ortaya koydu. Raporda, rejim ve Rusya’nın saldırılarına ölen Doğu Gutalıların tamamen sivil olduğu belirlendi. Rapora göre 25 Şubat günü rejim güçleri toplam 33 saldırı düzenledi. Bu saldırılar sonucunda ikisi kadın, üçü çocuk olmak üzere dokuz kişi hayatını kaybetti, iki kişi ise yaralandı. Rejimin 26 Şubat günü düzenlediği 12 saldırıda ise biri çocuk sekiz sivil hayatını kaybetti. Suriye ordusu dün ise beş sivili öldürdü. Böylece ateşkesin ilk üç gününde ölü sayısı 22 oldu. Saldırıların tek tek not edildiği raporda, hayatını kaybedenlerin tamamının sivil olduğunun belirtilmesi dikkat çekti. Arkasına Rusya’yı alan Esad’ın ateşkesi tanımaması, BM’yi de çaresiz bıraktı. BM insani yardım sözcülerinden Jens Laerke,  Guta’da dün sabah çatışmaların yoğun olarak sürdüğüne dair haberler aldıklarını söyledi. Laerke, ateşkes süresince yapılması gereken insani yardım ve yaralı sivillerin tahliyesi gibi işlemleri yapamadıklarını dile getirdi. Rusya, her gün 09.00-14.00 arasında bu işlemlerin yapılabilmesi için çatışmaların durdurulacağını açıklamıştı.

Gözlem kuruluşu Suriye İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre Doğu Guta’da Esad rejiminin saldırılarını yoğunlaştırdığı 14 Kasım’dan bu yana bin 121 sivil yaşamını yitirdi. Bunların 281’i çocuk, 171’i ise kadın. Ayrıca rejimin saldırılarında askeri ve sivil hedefler arasında ayrım yapmadığı görüldü. Havadan ve karadan yapılan bombardımanlarda 18 kez tıbbi tesisler, 11 okullar ve 32 kes pazar yerleri hedef alındı. Öte yandan Suriye ordusu bu süre içinde dört kez yasaklı misket bombası, üç kez zehirli gaz ve 124 varil bombalı saldırı düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Ağı’na göre savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana Doğu Guta’da ölen sivil sayısı 12 bin 733 oldu. Bunların bin 463’ünün kadın, bin 127’sinin çocuk olduğu belirtildi. 221’i çocuk, 72’si kadın olmak üzere 427 kişi, gıda ve ilaç yetersizliğine bağlı sebeplerle can verdi. 2013 yılında düzenlenen kimyasal saldırıda bin 400 kişi yaşamını yitirmişti. Doğu Guta,  beş yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunuyor.

18-02/28/screenshot_2.jpg

5 SAATLİK ATEŞKESTE 5 SİVİL ÖLDÜRDÜLER

BMGK kararıyla yürürlüğe giren ateşkesi ciddiye almayan rejim ve Rusya, kendi ilan ettikleri beş saatlik ateşkeste dahi saldırılara devam etti. Rusya’nın yerel saatle 09.00-14.00 arasında ateşkes uygulanacağını açıklamasına rağmen, 10.30 civarında rejim güçleri tarafından topçu saldırıları düzenlendi. Saat 13.00 dolaylarında ise rejim uçakları Doğu Guta’yı havadan vurdu. Toplam sekiz mahallenin hedef alındığı saldırılarda beş sivil hayatını kaybetti.

DÜNYADAN TEPKİ, RUSYA’DAN PİŞKİN SAVUNMA

Esad rejiminin Doğu Guta’devam eden saldırılarına hükümetler ve uluslararası kuruluşlardan tepki geldi.

ABD: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Suriye rejimi, Rus ve İranlı destekçileriyle birlikte Doğu Guta’da saldırılara devam ediyor” açıklamasını yaptı.

AB: Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ile görüşmesinde, Doğu Guta’da ateşkes kararının acilen uygulanması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

İngiltere: Dışişleri Bakanı Boris Johnson, kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde rejime hava saldırısı düzenleyebileceklerini söyledi.

Rusya: Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Doğu Guta’nın Vafidin bölgesinde sivillerin tahliyesi için açılan koridora muhaliflerin saldırı düzenlediğini, bu sebeple tahliye yapılamadığını öne sürdü.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN