Putin'in Doğu Guta'dan sivil tahliye açıklamasını yerel kaynaklar doğrulamadı

Putin'in Doğu Guta'dan sivil tahliye açıklamasını yerel kaynaklar doğrulamadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM'nin ateşkes kararından sonra Doğu Guta'da ilk sivil tahliyenin gerçekleştiğini söyledi. Ancak KARAR'ın ulaştığı yerel kaynaklar "Tek bir sivil bile bölgeden çıkmadı" bilgisini paylaştı. AA muhabiri Levent Kemal de "Rusya’dan yapılan bir miktar sivilin Doğu Guta’dan çıkarıldığına dair açıklama doğru değil. Guta’dan çıkan hiçbir sivil yok" bilgisini paylaştı.

Suriye'de 7 yıldır devam eden iç savaşta yardıma muhtaç olanlar için BM kararı ile başlatılan ateşkes hakkında Rusya Devlet Başkanı Putin açıklamalarda bulundu. Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aracılığıyla sivillerin epey büyük bir bölümü Doğu Guta'dan tahliye edildi" dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Suriye'nin başkenti Şam'ın kırsalındaki Doğu Guta'da her gün yerel saatle 09.00 ile 14.00 saatlerinde uygulanan "ateşkes" de soruldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Guta'daki tahliyeler için arabulucu olduğunu söyledi.

ZAMAN VE DETAY VERMEDİ

Rusya'nın büyük bir sivil grubun Doğu Guta'dan ayrılmasını sağladığını belirten Putin, "Erdoğan devreye girdi, bir grup sivil Doğu Guta'dan ayrıldı" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin Doğu Guta'dan sivillerin ne zaman tahliye edildiğiyle ilgili ise zaman ve detay vermedi. 

BÖLGE KAYNAKLARI DOĞRULAMADI

KARAR.COM'un bölge kaynaklarından aldığı bilgiye göre ise Doğu Guta'dan hiçbir sivil henüz tahliye edilmedi. Kaynaklar, Putin'in açıklamalarının doğru olmadığını belirtirken "Abluka altındaki bölgeden bir kişi bile çıkmadı" açıklaması yaptı.

18-02/28/levent.jpg

AA muhabiri Levent Kemal ise Twitter hesabından "Rusya’dan yapılan bir miktar sivilin Doğu Guta’dan çıkarıldığına dair açıklama doğru değil. Guta’dan çıkan hiçbir sivil yok" paylaşımı yaptı. 

Doğu Guta'da dün yerel saatle sabah 9.00 ile öğleden 14.00 arasında uygulanan "insani mola" sırasında bölgeden hiç bir sivil ayrılmamıştı. Esad rejimi ve muhalifler ateşkese uymama konusunda birbirlerini suçlamıştı. 

RUSYA MUHALİFLERİ SORUMLU TUTTU

Putin önceki gün Doğu Guta'da 09.00-14.00 saatleri arasında ateşkes talimatı vermiş ancak Esad rejimi saldırılarına devam etmişti. Rusya ise saldırılardan muhalifleri sorumlu tutarken ABD'ye de "BM kararını uygulayın" çağrısı yapmıştı. 

Rejim, Rusya'nın desteği ile Doğu Guta'ya yaptığı saldırıların son bir ayda yoğunlaştırmıştı. Saldırılarda 500 sivil katledilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti öncesi yaptığı açıklamada İran ve Rusya'ya Doğu Guta'daki çocuk, kadın ve hastaların tahliyesi için çağrıda bulunmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN