Ay'da 4 bin metrekarelik arazi 25 dolar

Ay'da 4 bin metrekarelik arazi 25 dolar

Lunar Embassy (Ay Büyükelçiliği) adlı internet sitesi Ay’da 4 bin metrekarelik arazilerin 25 dolara satıldığını duyurdu.

Çin Ulusal Uzay İdaresi bugün Chang'e-5 uzay aracının Ay’ın yüzeyine başarıyla indiğini duyururken diğer ülkelerin de bu konudaki çalışmaları tam gaz devam ediyor. Lunar Embassy adlı bir internet sitesi, 25 ABD dolarına Dünya'nın uydusundan 4 bin metrekarelik arazi tapusu verdiğini açıkladı.  

Ay suyunun roket yakıtına dönüştürülebilmesi ve geleceğin enerji kaynağı Helyum 3’ün de bol miktarda bulunması ülkelerin yarışa girmesine neden oldu. İddiaya göre devletler, Ay'ı fethetmek ve burada kolonileşmek istiyor.  

Sputnik'in aktardığı habere göre, ABD-Kanada merkezli dijital medya ve yayın organı Vice, Dünya'nın uydusu Ay'ın satılık olduğunu duyurdu.

Koronavirüs pandemisi döneminde insanların şehirlerden kırsala taşındığına ve geniş açık alanlarda yaşamaya çalıştığına dikkat çeken Vice, "Ancak ücrada gayrimenkul arayışı, bazı alıcıları en ıssız banliyöye götürüyor: Ay'a" dedi.  

4 BİN METREKARELİK ARAZİ 25 DOLAR  

Lunar Embassy (Ay Büyükelçiliği) sitesinin 25 ABD dolar gibi cüzi bir fiyata Dünya'nın yalnız uydusundan 4 bin metrekarelik arazi satıp tapu verdiğini aktaran Vice, Lunar Embassy'nin sahibi Dennis Hope ile konuştu. 

“MİLYONLARCA İNSAN AY’DA TOPRAK SAHİBİ” 

1980'de Ay'ın tamamında hak iddia etmiş bulunan Hope, halihazırda milyonlarca insanın Ay'da toprak sahibi olduklarına dair ruhsatlarının bulunduğunu söyledi. Lunar Embassy, Ay'ın yanısıra Mars, Merkür ve Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden de arazi satışı yapıyor. 

“TAPULARIN GEÇERLİLİĞİ YOK” 

Müstakbel uzay yerleşimcileri için kötü haber şu ki, bunların geçerli yasal belgeler olduğuna dair kanıt yok.  

Uluslararası toplumun görüşüne göre herkes sahibi olduğu için kimse Ay'ın sahibi olamaz. 

 UZAY CİSİMLERİYLE İLGİLİ BM SÖZLEŞMESİ  

1967 yılında uzayda nükleer silah yarışı tehdidinin gölgesindeyken 100'den fazla ülkeyi biraraya getiren bir BM sözleşmesi, Ay dahil uzay cisimlerinin herhangi bir parçasında hiçbir ülkenin hak iddia edemeyeceğini kayda geçirdi.  

 AY’IN KAYNAKLARININ PAYLAŞIMINA İMZA ATMAYAN ÜLKELER  

1979 tarihli bir başka BM sözleşmesi, bu galaksilerarası paylaşım ruhunu Ay'ın doğal kaynaklarını kullanacak şekilde genişletmeye çalıştı, ancak Ay'a ulaşma yeteneğine sahip ülkeler -Çin, Rusya ve ABD gibi - asla imzalamadı. 

Zira Batı folklorunda Ay'ın peynirden yapıldığına dair sözler yer alsa da, Dünya'nın uydusunda çok daha değerli maddeler bulunduğu biliniyor, örneğin Helyum gazının radyoaktif olmayan daha hafif izotopu Helyum 3. 

AY, GELECEĞİ DEĞİŞTİRECEK HELYUM 3 ZENGİNİ  

Bir zerresine 40 bin dolar değer biçilen Helyum 3'e bazı bilim insanları dünyayı değiştirecek nitelikteki geleceğin enerji kaynağı gözüyle bakıyor.  

Dünya'da çok az bulunan Helyum 3'ten Ay'da bir milyon metrik tondan fazla miktarda bulunuyor. 

AY SUYU ROKET YAKITINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR  

Şaşırtıcı gibi gelse de Ay'da bir diğer potansiyel para kaynağı da su. 

Küçük buz topakları şeklinde bulunan Ay suyu, teorik olarak roket yakıtına dönüştürülebilir ve uzay gemilerinin Mars gibi daha uzak yerlere giderken buradan gaz doldurmasına olanak sağlayabilir.  

Ay'a yolculuk yarışı yeniden başlarken, hükümetlerle şirketler, nadir toprak elementleri ve diğer kaynakları çıkarmak için en iyi konumu elde etmek amacıyla rekabet ediyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN