Aydın'daki merada 'maden' isyanı: Yandaş cebini dolduracak diye yurttaş aç bırakılamaz!

Aydın'daki merada 'maden' isyanı: Yandaş cebini dolduracak diye yurttaş aç bırakılamaz!

Aydın'ın Karpuzlu ilçesine bağlı Ömerler köyünde bin 200 dönüm mera arazisinde maden arama çalışmaları başlatıldı. Duruma gösteren CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül "Yandaş cebini dolduracak diye yurttaşın aç bırakılması kabul edilemez" dedi.

Aydın'da geçen Temmuz ayında 12 ayrı, toplam 9 bin 961 hektar alanda maden arama faaliyetleri için ihale ilanı verildi. Kısa bir süre öncede Aydın'ın Karpuzlu ilçesine bağlı Ömerler köyünde bin 200 dönüm mera arazisinde maden arama çalışmaları başlatıldı. 

"HAYVANCILIKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPILAMAZ"

Maden arama çalışmalarına tepki gösteren CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, mera alanında yapılacak çalışmaların köylülerin geçim kaynağı olan hayvancılığı bitireceğini belirterek "Yaklaşık 600 yurttaş bu meradan geçimini karşılıyor. Mera Kanunu'na göre meralar hayvancılık faaliyetine özgülenmiştir. Başka bir faaliyet gerçekleştirilemez. Yandaş cebini dolduracak diye yurttaşın aç bırakılması kabul edilemez" dedi. 

01-002.jpgCHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül

"EKOLOJİK KIYIM OLACAĞI AÇIK"

Mera alanı ve çevresinde 10 bin arı kovanının da olduğunu belirten Bülbül "Ünlü gargan balı da bu alanlarda üretiliyor. Madencilik faaliyetleri endemik bir bitki olan karabaş otu olarak da bilinen gargan otunun neslini tehlikeye sokacaktır. Kısaca yapılan faaliyetlerin ekolojik kıyıma neden olacağı açıktır" dedi.

EKOLOJİK HASARIN ARAŞTIRILMASI YAPILDI MI?

Konula ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na soru önergesi de veren Bülbül, Bakan Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti.

*Aydın'da 2015-2020 yılları arasında kaç mera arazisinde maden faaliyetleri için tahsis değişikliği için talepte bulunulmuştur? Bu alanlar toplamda kaç dönümdür?

*Ömerler köyünde bin 200 dönümlük mera arazisinde maden arama çalışmalarının yapılmasının bölgede oluşturacağı ekolojik hasarın araştırılması yapılmış mıdır? Yapılmış ise araştırmanın sonucu ne olmuştur?

*Bölgede yetişen ve endemik bir bitki olan gargan bitkisinin maden arama çalışmaları kapsamında neslinin tükeneceği yönünde görüşler vardır. Bu konu ilgili kamu kurumlarından tavsiye görüşü alınmış mıdır?

*Bu alanda izinsiz sondaj yapıldığı iddia edilmektedir. Mera tahsis değişikliği yapılmış mıdır?

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN