Bakanlıktan İBB'deki hakaret ve işten çıkarmalara müfettiş

Bakanlıktan İBB'deki hakaret ve işten çıkarmalara müfettiş

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli'nin İSMEK bölge sorumlulularına hakaret ederek işten çıkarılmalarına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından soruşturulması için müfettiş görevlendirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli'nin 20 Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) bölge sorumlusuna hakaret etmesi ve işten çıkarılmaları üzerine müfettiş görevlendirdiklerini duyurdu.

Konunun bütün yönleriyle inceleneceğini aktaran Bakan Selçuk, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir yöneticinin, İSMEK çalışanlarına yönelik basında yer alan muamelesi asla kabul edilemez. Konuyu, bahsi geçen işyerinde bütün yönleriyle incelemek üzere bir iş müfettişimizi görevlendiriyoruz" dedi.

20-02/01/2020-02-01_173221.jpg

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞLARDI

İBB, İSMEK'te çalışan 20 kadın bölge sorumlusunu 27 Ocak tarihi itibariyle işten çıkartılmıştı. Kadınlar, görevde oldukları dönemde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli tarafından ahlaksız ifadelere maruz kaldıkları gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesi sunmuştu.

"20 BÖLGE SORUMLUMUZUN TAZMİNATSIZ BİR ŞEKİLDE SÖZLEŞMESİNİ FESHETTİLER"

Olayı anlatan eski İSMEK Hayat Boyu Öğrenme Müdürü Ali Koca, "İSMEK'te çalışan 20 tane bölge sorumlumuzla birlikte İBB Genel Sekreteri Yeşim Meltem Şişli bir tanışma toplantısı düzenledi. Bu toplantıda personel arkadaşlarımızla tanıştıktan sonra, arkadaşlarımızın bir kısmının başörtülü olmasından dolayı 'bu sıcakta başörtüyle birlikte, pardösülerinizle çalışmak sizi yormuyor mu? Siz bu konuda zorlanmıyor musunuz?' diye arkadaşlarımızın manevi ve dini duygularını incitici hareketlerde bulundu. Bunun dışında da çalışan arkadaşlarımızın özellikle bölge sorumlularımızın bir çoğunun medeni hali bekar. Biraz daha ileriye giderek 'sizin çoğunluğunuz bekarmış, sizi itfaiyecilerle tanıştıralım' diye bir mobing uyguladı. Onları aşağılayıcı şekilde böyle bir çalışma yaptı. Zaten 23 Haziran seçimlerinden sonra Yeşim Meltem Şişli hanımefendi bu süreç içerisinde ekibiyle birlikte mobing uyguladı. Tabi arkadaşlarımız o süreç içerisinde çalıştıkları için bunu dile getiremedi. Olmayan bir sebepten dolayı bir disiplin soruşturması açtırdılar. Pazartesi günü itibariyle 20 bölge sorumlumuzun tazminatsız bir şekilde sözleşmesini feshettiler. 20 kişi de o toplantıda olan arkadaşlarımız" dedi.

"BUNLARIN AMAÇLARI ŞU; İSMEK'İ ETKİSİZLEŞTİRECEKLER"

Ali Koca, "Özellikle şöyle bir yaygara kopardılar 'eğitimsiz insanlarla İSMEK İstanbul halkına hizmet veriyor' diye. Bunların amaçları şu; İSMEK'i etkisizleştirecekler, Cumhurbaşkanımızın kurmuş olduğu bir merkez, bugüne kadar 3 milyon 245 bin kişiye hizmet verdi. 2018-2019 eğitim döneminde de 870 bin başvuru vardı ve 349 bin kişiye eğitim verildi. Toplumun gözünde etkisizleştirip kapatmanın veya kendi çerçevelerinde yeni bir marka oluşturmanın gayreti içerisindeler" diye konuştu.

"GEREKLİ YASAL YOLLARA BAŞVURULDU"

Kadınlar, Genel Sekreter Yardımcısı Şişli’nin, "Bekarlarla itfaiyecileri buluşturalım, gece düzenleyelim, arkadaşları kaynaştıralım" dediğini iddia etti.

Suç duyurusunun ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklamalarda bulunan grup adına konuşan avukat Ferah Yıldız, "İBB'ye bağlı 20 yöneticiye dair, bölge sorumlusuna dair 27 Ocak’ta işten çıkarılma sebebiyle gerekli yasal yollara başvurulmuş, bugün itibariyle 20 ayrı bölge sorumlusuna 3 ayrı suçtan ve savcılığın resen taktirine bırakarak açacağı diğer suçlardan suç duyurusunda bulunduk. İBB Genel Sekreteri Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli’nin bölge sorumlularını Saraçhane’deki merkez binasına davet ederek, her bir yöneticinin hazır olarak davette bulunmasından sonra kendilerine birebir ‘hakaret’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlarından bugün itibariyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptık” ifadelerini kullandı.

"ŞAŞIRDIK, RENCİDE OLDUK"

İşten çıkarılan İSMEK bölge sorumluları arasında yer alan ve Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli hakkında suç duyurusunda bulunan Sümeyra Sağlam söz alarak, "19 Ağustos tarihinde arkadaşlarımızla yıllık izinlerimizden döndük. 19 Ağustos tarihi bizler için işbaşı yaptığımız ilk gündü. İlk gün sabah ofislerimize bile gitmeden Meltem hanım bizi ofisine davet etti. İlk 5-10 dakikadan sonra, tanışma faslından sonra evvela bizlerin eğitim durumlarını sorguladı. Biz de kendisine izah ettik. Konuşmanın arasına girerek şaşkın bir şekilde müdür beye dönüp, 'Bunların diksiyonu ne kadar kötü, siz hiç eğitim almadınız' dedi. Tacizine maruzuna kaldık. Biz böyle bir şey beklemediğimiz için oldukça şaşırdık, rencide olduk" şeklinde konuştu.

" 'ELLERİNİZİ KALDIRIN, KAÇ BEKAR VAR' DEDİ"

Konuşmasının devamında Sağlam, " 'Bir ellerinizi kaldırın bakalım, kaç tane bekar var aranızda' dedi. Arkadaşlar el kaldırdılar. Akabinde, 'Ne kadar da çok bekarınız varmış' dedi ve müdür beye döndü, 'Bekarlarla itfaiyecileri buluşturalım, gece düzenleyelim, arkadaşları kaynaştıralım' dedi. Biz tabi utanç duyduk. Cinsiyetimiz adına da utanç duyduk. Arkadaşlarımızla böyle bir şeyle hiçbir zaman ne karşılaştık, ne kendimize yakıştırabiliriz böyle bir şeyi" diye konuştu.

"ŞİMDİYE KADAR SİNEYE ÇEKTİK"

Sosyal medyada birçok iddianın döndüğünü belirten Sağlam, "Çantalarımızdan tutun, gözlükler ve eşarpla sosyal medyada gezen ne kadar aslı astarı olmayan şey varsa iddia olarak çıktı maalesef. Biz bunların tamamına maruz kaldık. İBB'nin kurumsal kimliğine saygı duyduğumuz için biz bunları şimdiye kadar sineye çektik. Ancak maalesef geldiğimiz noktada büyük bir hak kaybına uğradık. Gerekli haklarımızı biz elbette avukatımız aracılığıyla arayacağız. Bunun peşine düşeceğiz. Şu an için ifade edeceğimiz şeylerin başında bu geliyor. Konuşma esnasında adı geçen hanımefendi, 'Siz bu işleri nasıl yapıyorsunuz' dedi. Biz de kendi araçlarımızla yapıyoruz dedik. 'Belediye araç vermiyor mu, hayır vermiyor kendi araçlarımızı kullanıyoruz' dedik” ifadelerini kullandı.

"BÖYLE BİR YÖNETİME ALIŞIK DEĞİLİZ"

Son olarak Sağlam, Genel Sekreter Yardımcısı Şişli'nin kendilerine bu paraya bu iş yapılır mı dediğini belirterek, " 'Bu parayla otobüse minibüse nasıl biniyorsunuz, siz başörtülülerinizde otobüse minibüse in bin terlemiyor musunuz, zor olmuyor mu hatta kokuyorsunuz' diyerek bunu bile söyleyebildi. İnanamadık duyduğumuz cümlelere. Bunları birkaç defa tekrar etti. Biz gerekli açıklamaları kendisine yapsak da böyle bir üsluba alışık değiliz, böyle bir yönetim şekline de alışık değiliz. Biz yöneticilerimizden bugüne kadar böyle bir ifade duymadık" dedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN