Başkan aday adayı Donald Trump kürtajı yasaklamak istiyor

Başkan aday adayı Donald Trump kürtajı yasaklamak istiyor

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Trump kürtaj yaptıran kadınlara ceza verilmesi gerektiğini savundu.

Kürtajın yasaklanmasından yana olduğunu söyleyen Trump, böyle bir yasağa rağmen kürtaj yaptıran kadınlara da ‘bir tür ceza verilmesi’ gerektiğini savundu. 

MCNBC kanalında Chris Matthews’un konuğu olan Trump’ın, bir belediye meclisi toplantısında kürtajla ilgili yaptığı yorumlar gündeme geldi. Matthews, “Kürtajı nasıl yasaklamayı düşünüyorsunuz? Yani bunu tam olarak nasıl yapacaksınız?” diye sordu. Kadınların yasadışı kürtaj yapacak yerler bulabileceğini söyleyen Trump, “Yine de yasaklamak zorundayız” dedi. Bunun üzerine Matthews kadınların nasıl bir ceza almaları gerektiği sorusunda ısrar edince Trump da “Bir çeşit cezalandırma olmak zorunda” dedi. Trump, kürtaj yaptıran kadını hamile bırakmış olan erkeğin ise hukuken bu kürtajdan sorumlu tutulmaması gerektiğini söyledi.

FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Öte yandan bu röportajdan sonra internet üzerinden açıklama yayınlayan Trump, meselenin henüz netleşmemiş ve karar aşamasında olduğunu belirtti. Trump yayınladığı ikinci açıklamada ise "Kongre kürtajı yasaklayan bir kanun çıkarır, federal mahkemeler de bunu onaylarsa ya da eyaletlere ulusal ve federal yasalar kapsamında kürtajı yasaklama hakkı verilirse, bu yasadışı eylemi yapan doktor veya diğer bir kişi hukuken sorumlu tutulmalı, kadınlar değil" dedi.

Yasadışı kürtaj durumunda kadının ve karnındaki bebeğin kurban olduğunu söyleyen Trump, “Bu konudaki tutumum değişmedi. (Eski ABD Başkanı) Ronald Reagan gibi ben de, istisnalar olmak kaydıyla yaşam taraftarıyım (pro-life)” ifadelerini kullandı.

Ancak Trump, 24 Ekim 1999’da NBC’de yayınlanan ‘Meet the Press’ programında bazı istisnai durumlar haricinde kürtaj yaptırılmasından nefret ettiğini ama yine de ‘tercih taraftarı’ (pro-choice) olduğunu söylemişti. Trump, eşcinsel evlilikler konusunda da henüz kararını vermediğini ama eşcinsellerin orduya katılması fikrinden rahatsız olmadığını anlatmıştı.

CLİNTON VE SANDERS SESSİZ KALMADI

Trump’un bu eski sözleri sosyal medyada yeniden paylaşılırken, Demokratik aday adaylar Hillary Clinton ve Bernie Sanders da sessiz kalmadı. Clinton Trump’ın kürtajla ilgili yeni fikirlerini ‘korkunç’, Sanders da ‘utanç verici’ olarak niteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN