Biden 1.9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini açıkladı

Biden 1.9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini açıkladı

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'ın açıkladığı koronavirüs yardım paketine göre, ihtiyacı olanlara 2 bin dolar destek verilecek. Ek işsizlik sigortasına 100 dolar zam yapılacak. Biden ayrıca başkanlık koltuğuna oturduğu günden sonra 100 günde 100 milyon Kovid-19 aşısı yapılacağının sözünü verdi.

EDA NARİN | KARAR.COM

Joe Biden, pandemi ve beraberinde getirdiği ekonomik krizle mücadele etmek için 1.9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini açıkladı. ABD, salgının en ölümcül aşamasıyla yüzleşirken, Biden bu dönemi ise, "derin insan çilesinin krizi" olarak tanımladı.

AİLELERE 1 TRİLYON DOLAR YARDIM

The Guardian'ın haberine göre, iddialı ve geniş kapsamlı olan bu planın 160 milyar doları aşılama, test çalışmaları ve diğer sağlık programlarını desteklemek için; 350 milyar doları eyalet ve yerel yönetimler için kullanmayı kapsıyor. Ayrıca doğrudan ödemeler ve işsizlik sigortası yoluyla ailelere 1 trilyon dolar yardım yapılmasını da içeriyor.

Biden, "Kaybedecek zaman yok. Harekete geçmeliyiz ve hemen harekete geçmeliyiz" dedi.

İHTİYACI OLANLARA 2 BİN DOLAR YARDIM

Yardım paketinin ayrıntıları Biden'ın geçiş ekibi tarafından dün açıklanmıştı.

Teklif kabul edilirse Kongre'nin en son onayladığı kişiler için 1400 dolardan 600 dolara doğrudan ödeme yapılacak. Biden, "En çok ihtiyacı olan insanlara toplam 2 bin dolar yardım alma işini bitireceğiz" dedi.

EK İŞSİZLİK SİGORTASINA 100 DOLAR ZAM

Ek işsizlik sigortası da haftada 300 dolardan haftada 400 dolara çıkacak ve eylül ayına kadar uzatılacak. Wilmington, Delaware'den konuşan Biden, "Bu salgın sırasında, milyonlarca Amerikalı, kendi hataları olmaksızın, bir iş ve maaş çekiyle gelen saygınlığı ve saygıyı kaybetti. Reel ekonomide ezici gerçek bir acı var" ifadelerini kullandı.

100 GÜNDE 100 MİLYON KOVİD-19 AŞISI SÖZÜ

Biden, yakın zamanda, aşılama çabalarını artırma ve ilk 100 gününde 100 milyon Kovid-19 aşısının uygulanmasını denetleme sözü verdi.

İŞSİZLİK BAŞVURULARI PANDEMİ NEDENİYLE 4 KAT ARTTI

Biden'ın göreve başlamasından önce derin bölünmüş bir ABD tam anlamıyla bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya. 385 binden fazla insan Kovid-19'dan hayatını kaybederken, haftalık işsizlik başvuruları ise 965 bine yükseldi. Pandemiden önce bu rakam 225 bin civarındaydı.

BIDEN'IN ÖNCELİĞİ YARDIM PAKETİ

Demokratların Senato'da Cumhuriyetçiler karşısında üstünlük kazanmasıyla birlikte, Demokrat lider Chuck Schumer, yasama organı Donald Trump'ın görevden alınmasıyla uğraşırken bile Biden’in Kovid-19 yardım paketinin en büyük önceliği olacağını söyledi.

BIDEN'IN MÜTTEFİKİ BERNIE SANDERS

Kısa süre sonra Senati bütçe komitesinin başına geçecek olan Vermont senatörü ve ABD başkanlık seçimlerinde önceden aday olmuş olan Bernie Sanders, Biden'ın müttefiki. Komite başkanı olarak Sanders, Kongre'nin bazı mevzuatları hızlandırmasına olanak tanıyan bir süreç olan bütçe mutabakatının kontrolünü elinde bulunduracak.

Sanders, “Kurtarma planı halkımıza çok ihtiyaç duyulan desteği sağlamaya başlayacak” dedi.

Biden, milletvekillerini 31 Ocak'ta sona erecek olan ulusal tahliye moratoryumunu (borç erteleme süresi) uzatmaya çağırdı.

30 MİLYAR DOLARLIK KİRA VE KAMU HİZMETİ YARDIMI

Konut savunucuları, son dönemlerde tahliye konusundaki federal yasağı genişletmesi ve desteklemesi için Biden'a baskı yaptı ve Biden'dan yardım tekliflerine kira yardımı için ek fonlar eklemesini istedi. Mevcut yardım paketi, faturaları ödemekte zorlananlar için 30 milyar dolarlık kira ve kamu hizmeti yardımı içeriyor. Savunucular ayrıca Kongre'den pandemi sırasında ortaya çıkan her türlü kira veya ipotek borcunu iptal etmesini de istiyorlar.

BIDEN ASGARİ ÜCRETİN YÜKSELTİLMESİ ÖNERİSİNDE ZORLANABİLİR

Biden'ın yardım paketindeki bazı öneriler dirençle karşılanabilir. Bunda Kongre'nin federal asgari ücreti saatte 15 dolara çıkarması da dahil. Biden, asgari ücreti yükseltmenin en önemli öncelik olacağının sinyalini verdi. Ancak Cumhuriyetçiler uzun süredir asgari ücretin yükseltilmesi konusuna karşı çıkıyor. Cumhuriyetçi Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell, 2019'da asgari ücret artışını engelledi.

Biden'ın bu planı taban tabana zıt iki gücü birleştirdi: Demokratik sosyalist Sanders ve büyük şirketler. Ticari çıkarları temsil eden etkili bir lobi kuruluşu olan ABD Ticaret Odası, Biden’ın bu önerisine övgüde bulundu.

"ALKIŞLIYORUZ"

Grup yaptığı açıklamada, "Gelecek cumhurbaşkanının aşılara ve ekonomik sektörlere ve salgın devam ederken acı çekmeye devam eden ailelere odaklanmasını alkışlıyoruz. Ekonomimizi geri kazanmadan önce Kovid'i yenmeliyiz" dedi.

BIDEN'IN İLK TESTİ

Teklif, Biden’ın bölünmüş bir Kongre ile çalışma ve ülkeyi koronavirüs krizinden çekme sözünü yerine getirme becerisine ilişkin ilk testi olacak. Biden, "Çarşamba gel, yeni bir bölüm başlatıyoruz" dedi.

Pandemi sırasında Trump'ın liderliği düzensizdi. Hızlı bir şekilde aşı ve tedaviler geliştirmek için "Warp Hızı Operasyonu" nu destekledi, ancak aynı zamanda Dr. Anthony Fauci gibi önde gelen devlet bilim İinsanları ve Gıda ve İlaç İdaresi ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki görevliler ile kavga etmekten geri durmadı.

BİLİME BAĞLILIK SÖZÜ

Biden, öncülüğünü bilimden alacağına söz verdi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü başkanı Fauci'yi en iyi tıbbi danışmanı olarak seçti. Hükümetin koronavirüs mücadelesini koordine etmek için karmaşık görevlerin üstesinden başarıyla gelmekle tanınan iş insanı Jeff Zients'i seçti. Ayrıca, aşılara ve tedavilere erişimde ırksal ve etnik azınlıklar için eşitlik ve adaleti sağlamak için Yale tıp profesörü Dr. Marcella Nunez-Smith'i seçti.

AMERİKALILAR AŞI YAPTIRMAKTAN ÇEKİNİYOR

Sağlık çalışanlarının endişe verici derecede yüksek bir yüzdesi de dahil olmak üzere pek çok Amerikalı, aşı yaptırmaktan çekiniyorlar.

BIDEN'IN YEMİN EDECEĞİ GÜN ABD'DE BİR YIL ÖNCE İLK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ GÜN

Biden'in cumhurbaşkanı olarak yemin edeceği önümüzdeki çarşamba, ABD'de ilk teyit edilen Kovid-19 vakasının birinci yıldönümünü kutlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN