Biden’ın Danışmanı'ndan Rusya'ya Navalnıy tepkisi

Biden’ın Danışmanı'ndan Rusya'ya Navalnıy tepkisi

Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Navalnıy’ın tutuklanmasını sert bir dille eleştirirken bu çıkış, Trump döneminden tamamen farklı bir yaklaşım sergileneceğinin işareti olarak değerlendirildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki tedavi süreci tamamlanan Rus muhalif lider Alexei Navalnıy, Moskova’ya iner inmez gözaltına alındı. Dünya ülkelerinin tepki gösterdiği gözaltı sonrası AB ve ABD’den Rusya’a art arda “Navalnıy'ı derhal serbest bırakın” çağrıları geldi.  

BIDEN'IN DANIŞMANINDAN RUSYA'YA NAVALNIY TEPKİSİ

ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan de Navalnıy’ın tutuklanmasını sert bir dille eleştirdi.  

Danışmanın bu çıkışı, yeni yönetimin dış politika alanında Trump döneminden tamamen farklı bir yaklaşım sergileyeceğinin işareti olarak değerlendirildi.   

Uluslararası siyasi yorumcular, Biden döneminde yeniden Demokrat Parti iktidarlarının insan hakları ve demokrasi gibi değerler eksenindeki “müdahaleci” dış politika çizgisine dönüş bekliyorlar. 

 

 

RUSYA: KENDİ ÜLKENİZİN SORUNLARIYLA UĞRAŞIN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Navalnıy'ın Moskova’da gözaltına alınmasına tepki gösteren ABD ve AB’ye "Egemen devletlerin ulusal yasalarına tecavüz etmeyin, kendi ülkenizdeki sorunlarla uğraşın" karşılığını verdi. 

NE YAŞANDI?  

Almanya’daki tedavisinin ardından Rusya’ya dönen muhalif lider Alexei Navalnıy ile havaalanında bekleyen yaklaşık 500 destekçisinden 37’si polis tarafından gözaltına alındı.  Avukatının Navalnıy’e eşlik etmesine izin verilmezken, 29 Aralık 2020'den bu yana arananlar listesinde olmasından dolayı bir sonraki duruşmaya kadar tutuklu kalacağı öğrenildi.  

ZEHİRLENME SÜRECİ 

Navalnıy, Rusya’nın Omsk kentinden 20 Ağustos'ta Moskova'ya döndüğü sırada fenalaşmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Navalnıy, 22 Ağustos'ta tedavi için Berlin'de bulunan Charite Hastanesi'ne sevk edilmiş, 24 Ağustos'ta Navalnıy’ın zehirlendiğine dair bulgulara rastlanıldığı açıklanmıştı. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 14 Eylül'de Navalnıy'nin zehirlendiğinin doğrulandığını açıklamıştı.   

Navalnıy’ın ailesi Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya’nın sorumlu olduğunu savunmuş, ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı. 

                          

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN