Bloomberg: İran, Suriye'deki askerlerini geri çekiyor

Bloomberg: İran, Suriye'deki askerlerini geri çekiyor

İran'ın, son dönemde çok sayıda üst düzey subayının çatışmalarda ölmesi üzerine Suriye'deki askerlerini geri çekmeye başladığı öğrenildi. Suriye'de bulunan İranlı asker sayısının, Ekim ayından bu yana 7 binden 700'e düştüğü belirtildi.

[Karar]

Uluslararası medya kuruluşu Bloomberg'in yorum ve yayımlandığı Bloomberg View sitesinde Eli Lake imzasıyla yer alan yazıda İran'ın, Suriye'deki özel kuvvetlerini geri çekmeye başladığı belirtildi.

Lake, ABD ve diğer Batılı ülkelerin askeri yetkilileriyle yaptığı görüşmelere dayanarak kaleme aldığı haber-yorumda, son haftalarda İran Devrim Muhafızları'na bağlı önemli miktarda birliğin savaş sahasını terk etmeye başladığını ifade etti.

İran çok sayıda üst düzey subayını kaybetti

Suriye ordusunun, İran askerleri ve Rus Hava Kuvvetleri'nin desteğiyle İdlib başta olmak üzere muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri geri almak için başlattığı geniş kapsamlı harekatta çok sayıda üst düzey subayın ölmesi üzerine İran'ın böyle bir karar aldığı belirtildi. Lake, bu durumu "Rusya ve Esad'ın önemli bir müttefiklerini kaybetmesi" şeklinde yorumladı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin geçtiğimiz ay Halep'teki bir çatışmada ağır yaralandığı iddia edilmişti. Lake, ABD'li istihbarat yetkililerinin halen bu iddiayı doğrulamaya çalıştıklarını yazdı.

Rusya'nın 'İdlib' planı suya düştü

Rusya'nın, 30 Eylül'de başlattığı harekat kapsamında İdlib'in üç ay içinde geri alınmasını planladığını, ancak Suriye ordusunun yetersizliği ve İran Devrim Muhafızları'nın savaşmakta kararlı olmaması nedeniyle planın başarısızlıkla sonuçlanmasına kesin gözüyle bakıldığı ifade edildi.

Suriye'deki İranlı asker sayısı 7 binden 700'e düştü

Ekim ayında Wall Street Journal gazetesi, uzmanların raporlarına dayandırdığı haberinde Suriye'de 7 bin İranlı askeri personel bulunduğunu belirtmiş, ABD ise bölgedeki İranlı asker sayısını 2 bin olarak açıklamıştı. Eli Lake, Batılı yetkililerin bugün bu sayının 700'e kadar düştüğünü tahmin ettiğini ifade etti.

Öte yandan 2011 ile 2014 yılları arasında ABD'nin Suriye Büyükelçiliği'ni yapan Robert Ford, "İran subaylarını kaybediyor. Subaylarınız ölüyorsa, cephede savaşan insanlarınız da ölüyor demektir" yorumunda bulundu. Ford ayrıca İran ve Rusya'nın karşılaştığı şiddetli savaşın, Batı ve Körfez ülkelerinin muhaliflere verdiği desteğin önemini gösterdiğini belirtti. Lake, İran'ın son dönemde asker kayıplarının bazılarını resmi ajansı üzerinden duyurduğunu hatırlattı.

Uzun vadede Esad'ı korumanın maliyeti yüksek

ABD'li yetkililerin, Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü hava harekatının maliyetini uzun süre karşılayamayacağı şeklindeki beyanlarında da yer veren Lake, yazısını Ford'un "İran uzun vadede Esad'ı korumanın maliyetinin kendisi için çok yüksek olduğunu hissederse, bir anlaşmaya yanaşabileceği, bu durumda şu andaki gelişmelerin muhalifler açısından olumlu olduğu" şeklindeki yorumuyla sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN