Borsa İstanbul halka arz edilebilir

Borsa İstanbul halka arz edilebilir

Türkiye Varlık Fonu (TVF) CEO'su Zafer Sönmez, imzalanan anlaşmayla yüzde 10'luk payı Katar'a satılan Borsa İstanbul'un iki yıl içinde halka arz edilebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul'un %10'uluk payı Katar'ın ulusal varlık fonuna 200 milyon dolara satılmıştı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) CEO'su Zafer Sönmez, hisselerinin Katar'a satılmasına tepki gösterilen Borsa İstanbul'un iki yıl içinde halka arz edilebileceğini ifade etti.

Bloomberg HT televizyonuna bugün açıklamalarda bulunan Sönmez, "Tahminim 2 yıllık bir çerçevede Borsa İstanbul'u halka arz ettiğimiz bir resmi göreceğiz" dedi.

Borsa İstanbul için yapılan iki milyar dolar değerlemeyi "çok iyi" olarak niteleyen Sönmez, satış fiyatının 13'ün üzerinde bir FAVÖK çarpanıyla yapıldığını ifade etti.

Katar, geçen hafta perşembe günü imzalanan anlaşmayla Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payını satın aldı.

Katar devletinin yatırım fonu olan Katar Yatırım Otoritesi'nin (QIA) ortaklığıyla Türkiye Varlık Fonu'nun Borsa İstanbul'daki payı yüzde 80,6'a düştü.

Katar ile anlaşma imzalanmadan önce Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) Borsa İstanbul'daki payı yüzde 90,6'ydı.

2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Borsa İstanbul arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanmış, böylece Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payına EBRD sahip olmuştu.

Ancak 2019 yılında Halkbank'ın eski yöneticisi Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının ardından EBRD payını TVF'ye geri sattı. TVF, bu alım bedelini açıklamamıştı.

Sönmez geçmişte EBRD'nin borsadaki payını Katar Yatırım Otoritesi'ne yapılan satıştan çok daha düşük bir tutara aldıklarını belirtti.

UZUN SÜRELİ İŞ BİRLİĞİ

Türkiye Varlık Fonu CEO'su Zafer Sönmez dün yaptığı açıklamada, Borsa İstanbul'un Katar'a devrinin, iki ülkenin varlık fonları arasında uzun süreli olması hedeflenen bir iş birliğinin başlangıcı olduğunu aktarmıştı.

Bu ortaklığın Türkiye'ye yabancı sermaye çekmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Sönmez, Borsa İstanbul'un İstanbul Finans Merkezi'nin önemli aktörlerinden biri olacağını vurguladı.

BORSA İSTANBUL ORTAKLARI KİM?

Borsa İstanbul'un diğer ortakları ise şöyle: Yüzde 1,30'una Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yüzde 2,30'una Borsa İstanbul A.Ş., yüzde 5,80'ine aracı kurumlar, bankalar, kıymetli maden, döviz şirketleri ile diğer şirketler sahip.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN