Boşnak Aida Oscar’ın peşinde

Boşnak Aida Oscar’ın peşinde

Oscar’ın kısa aday listesi açıklandı. ‘7. Koğuştaki Mucize’, En İyi Uluslararası Film kategorisine giremedi. Ancak Srebrenitsa soykırımının anlatıldığı ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ 15 aday adayından biri oldu.

SALİHA SULTAN | KARAR

Akademi Ödülleri’nin 9 kategoride kısa aday listesi açıklandı. ‘7. Koğuştaki Mucize’ filminin listeye girememesine üzülen Türkiye, Bosna Hersek’i temsil eden Türk ortak yapımı ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ filminin aday adaylığıyla sevindi.

Jasmila Zbanic’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve Oscar’a bir adım daha yaklaşan film, Sırp askerleri tarafından on binlerce sivil Boşnağın katledildiği Srebrenitsa soykırımını anlatıyor.

Akademi ödüllerinin 9 kategorisi için kısaltılmış aday listeleri açıklandı. Türkiye’nin En İyi Uluslararası Film kategorisinde aday gösterdiği, Güney Kore uyarlaması olduğu için adaylığı birçok eleştiriye neden olan ‘7. Koğuştaki Mucize’ filmi kısa listeye girmeyi başaramadı.

Ancak listede yer alamanın üzüntüsü, Boşnakyönetmen Jasmila Zbanic’in TRT Ortak Yapımı ‘Quo Vadis, Aida?’ filminin listede yer bulmasıyla sevince dönüştü. Bosna Hersek’in Oscar adayı olarak listeye giren film, Nuri Bilge Ceylan’ın 2008 tarihli ‘Üç Maymun’ filminin ardından, uzun bir aradan sonra ilk kez kısa listeye giren Türk ortak yapımı oldu. Geçen yıl TRT destekli Makedon belgeseli ‘Honeyland’ (Bal Ülkesi) de ‘’En İyi Belgesel’ Oscar’ının sahibi olmuştu. 

İRANLI MAJİDİ DE ADAY ADAYI 

Aralarında en iyi uluslararası film, en iyi belgesel, en iyi kısa film ve en iyi görsel efektin de yer aldığı dokuz kategori için kısa listede bu kez 10 değil, 15 finalist yer aldı. Yarışta önde olduğu söylenen filmlerin neredeyse tamamı finale kalan 15 aday adayı arasında yer aldı. Listede dikkati çeken filmler arasında İran sinemasının öncü yönetmeni Majid Majidi’nin ‘Sun Children’ filmi yer alıyor.

Ufak suçlar işleyerek hayatlarını idame etmeye çalışan 12 yaşındaki Ali ve arkadaşlarının hikayesini anlatan film, 8. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış filmi olarak Türkiye’de gösterilmişti. Akademi üyeleri, ‘En İyi Yabancı Film’ dahil bütün kategorilerde kesin adaylık kazanan filmleri 5-9 Mart tarihleri arasında değerlendirecek. 2021’in Oscar adayları 15 Mart’ta açıklanacak. Her yıl şubat ayında gerçekleştirilen Akademi Ödülleri Töreni Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl 25 Nisan’da gerçekleşecek. 

SREBRENİTSA SOYKIRIMI BEYAZPERDEDE 

TRT ortak yapımı, Bosna Hersek Oscar adayı ‘Quo Vadis, Aida?’ (Nereye Gidiyorsun Aida?) dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı. Toronto Film Festivali’nde gösterilen filmin Türkiye prömiyeri ise Antalya Film Festivali’nde gerçekleşti. Yönetmen koltuğuna Jasmila Zbanic’in oturduğu film, Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dahil on binlerce sivil Boşnağın katledildiği soykırım günlerine odaklanıyor.

Film, 1995 Temmuz ayında, Srebrenitsa’da, Birleşmiş Miletler için tercümanlık yapan Aida’nın, savaşğn atmosferinde eşinin ve çocuklarının hayatını kurtarmaya çalışma mücadelesini beyazperdeye taşıyor. Film, Berlin, Venedik, Silver Lion, Marcello Mastroianni ve Altın Portakal gibi festivallerde birçok ödül aldı. 

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM ADAYLARI 

* Quo vadis, Aida?-Bosna Hersek 

* The Mole Agent-Şili 

* Charlatan-Çekya 

* Another Round-Danimarka 

*  Two of Us-Fransa 

*  La Llorona”-Guatemala 

* Better Days-Hong Kong 

* Sun Children-Iran 

*  Night of the Kings-Fildişi Sahili 

*  I’m No Longer Here-Meksika 

* Hope-Norveç 

*  Collective-Romanya 

*  Dear Comrades!-Rusya 

* A Sun-Tayvan 

*  The Man Who Sold His Skin-Tunus 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN