Brüksel’de ‘hayal kırıklığı’

Brüksel’de ‘hayal kırıklığı’

Doğu Akdeniz geriliminde Ankara’nın itirazlarına ve “makul çözüm” çağrısına rağmen AB dışişleri bakanları yaptırım için anlaştı. Reuters’a sızdırılan taslak metinde ‘İlişkilerde düzelme görülmezse, mart ayındaki zirvede yeni adımlar atılacağı’ belirtildi.

Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, bugün başlayacak liderler zirvesi öncesi krizi tırmandıracak dosyayı hazırladı.

Reuters’in yayımladığı taslak metinde AB’nin Türkiye’ye yaptırım konusunda anlaştığı belirtildi. ‘Ankara ile ilişkilerde düzelme görülmezse, Mart ayındaki zirvede yeni adımlar atılacağı’ ifade edildi.

AB’nin Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine katılan Türk kişi ve şirketlere ek yaptırımlar getireceği de kaydedildi. AB dönem başkanı Berlin’in sergileyeceği tavrın alınacak kararda belirleyici olması bekleniyor. 

‘TEHDİT DİLİ HİÇBİR ZAMAN İŞE YARAMADI’

Almanya Başbakanı Merkel, zirveye saatler kala müzakerelerde istenilen sonuca ulaşılamadığını söyledi. “Nasıl ilerleyeceğimize dair karar almak durumunda kalacağız” dedi.

İtalya Başbakanı Conte de “Vereceğimiz sinyaller net olmalı, tansiyonu yükseltecek dinamikleri tetiklememeli” diye konuştu.

Ankara’nın yaptırım taslağına tepkisi ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan geldi: Yaptırımın düşünüldüğü bir dili görmek hayal kırıklığıydı. Umarım Avrupalı liderler bundan kaçınır. Tehdit dili hiçbir zaman işe yaramamıştır.

bruksel.jpg

AB YAPTIRIMDA UZLAŞTI 

Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının görüşüleceği AB Liderler Zirvesi’ne saatler kala taslak metin basına sızdırıldı. Reuters’in yayınladığı metinde AB’nin Türkiye’ye yaptırım konusunda anlaştığı belirtildi. Taslak metinde, ‘Ankara ile ilişkilerde düzelme görülmezse, Mart ayındaki zirvede yeni adımlar atılacağı’ belirtiliyor. Ajansa konuşan bir AB kaynağı taslağın Yunanistan’ı memnun etmediğini söylerken, Türkiye sert tepki gösterdi.

Doğu Akdeniz krizi gölgesinde bugün Brüksel’de toplanacak AB Liderler Zirvesi Türkiye’ye yönelik yaptırımları görüşecek. Fransa ve Yunanistan’ın başını çektiği ülkeler Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda baskılarını sürdürürken ‘önce diyalog’ diyen Almanya zirvede Ankara için kilit önemde olacak.

Diplomasi kaynaklarına göre yaptırımın kilidi Berlin’in elinde. Ancak Zirveye saatler kala Alman Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Angela Merkel pek de olumlu yorumlanamayacak mesajlar verdi. Merkel, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki müzakerelerde istenilen sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Merkel “Ne yazık ki dönem başkanlığımızın başında çok yoğun olarak yaptığımız Türkiye ile yoğun bir diyalog sürecine girme önerimiz benim arzu ettiğim ölçüde kabul görmedi. Doğu Akdeniz’deki aktiviteler sürüyor, özellikle Kıbrıs bu nedenle büyük sıkıntılarla karşı karşıya. İşte bu bağlamda nasıl ilerleyeceğimize dair karar almak durumunda kalacağız” dedi. 

REUTERS: AB LİDERLERİ ANLAŞTI 

Merkel’in bu mesajlarının hemen ardından AB liderlerinin, Türkiye’ye yaptırım konusunda anlaştığı belirtildi. AB Liderler Zirvesi’nde öncesinde yaptırımların ele alındığı taslak metin, Reuters’a sızdırıldı.

Taslak metne göre, ‘AB üyesi ülkelerin liderlerinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda hedefli ek yaptırımlar hazırlanması’ konusunda uzlaştı.

Metinde, ‘Türkiye ile ilişkilerde düzelme görülmezse, Mart ayındaki zirvede yeni adımlar atılacağı’ belirtiliyor. Buna göre, AB’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan Türk şahıslara ve şirketlere ek yaptırımlar getirmesi planlanıyor.

Reuters’a konuşan AB diplomatları, bahsi geçen hedefli yaptırımların Yunanistan’ı memnun etmediğini, taslak metin üzerinde müzakerelerin sürdüğünü söyledi. 

İLK SİNYALİ ALMANYA VERDİ 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 19 Kasım’da Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanabileceğini söylemişti.

Mass’ın açıklamasından bir gün sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel’den de benzer bir ‘yaptırım’ açıklaması gelmişti. “İşler istediğimiz gibi gitmiyor” diyen Merkel, 10 Aralık’taki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’ye yaptırımın gündeme geleceğini belirtmişti. 

‘AB’NİN ÇIKARINA DEĞİL’ UYARISI 

AB liderler zirvesi öncesinde İtalya’dan ise ‘tansiyonu yükseltmeme’ çağrısı geldi. BBC Türkçe’nin haberine göre İtalya Başbakanı Giuseppe Conte parlamentoya, 10-11 Aralık tarihli Avrupa Konseyi toplantısıyla ilgili bilgi verdi.

Zirvede “büyük önem arz eden birçok konunun” görüşüleceğini belirten Conte, “Bunların başında da Türkiye konusu geliyor” dedi ve şöyle devam etti: “Ankara ile ilişkileri ve gelecekle ilgili perspektifleri değerlendireceğiz. Her şeyden önce Avrupa Birliği’nin tek sesle, birlik içinde, destekleyici ve inandırıcı biçimde konuşması gerekiyor.

Ankara’ya vereceğimiz sinyaller net olmalı, tansiyonu yükseltecek dinamikleri tetiklememeli, bunu istemiyoruz.” Conte “Pozitif gündemi teşvik etmek için fırsat penceresi açık tutulmalı. Gerilimi körüklemek Avrupa’nın çıkarına değil, üstelik NATO müttefiki olan bir ülkeye karşı” dedi. 

ANKARA: HAYAL KIRIKLIĞI

AB’nin taslak metnine Türkiye’den ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. AB’nin Türkiye’ye yaptırım düşüncesinin ‘hayal kırıklığı’ olduğunu belirten Kalın, liderlere bundan kaçınmaları çağrısı yaptı.

Kalın “Bugün AB Zirvesinin Türkiye hakkındaki taslak açıklamasını okudum. Türkiye’ye yaptırımın düşünüldüğü bir dili görmek hayal kırıklığıydı. Umarım Avrupalı ve AB’li liderler bundan kaçınır. Türkiye’ye karşı yaptırım ve tehdit dili hiçbir zaman işe yaramamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, bu tarz tehdit ve yaptırım dilinin her zaman ters teptiğinin altını çizerek “Biz pozitif bir ajandaya sahip olmak istiyoruz. AB ile yine bir sayfa açıp AB üyeliği sürecinde ilerlemek istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin geniş jeopolitik ve jeostratejik ajandasının AB üyesi ülkelerin kişisel sığ ajandalarının kurbanı olmaması gerektiğini belirten Kalın “Evet bazı ülkelerle belirli konularda farklılıklarımız var, ancak bu farklılıkların AB ile ilişkimizin parametrelerini belirlemesine izin vermemeliyiz” görüşünü paylaştı.

Kalın, Yunan tarafının AB Zirvesi bitene kadar Türkiye ile konuşmaya yanaşmadığına işaret ederek, “Bu durum bana Yunanistan’ın bu zirveden Türkiye’ye yaptırım çıkmasını umduğunu düşündürüyor. Emin olun böyle bir şey sadece Türkiye-AB ilişkileri için değil, Türkiye-Yunanistan ilişkileri için de zararlı olur” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’deki enerji için de herkesin masada olacağı bir konferansın verimli olabileceğini belirten Kalın, “Bildiğiniz üzere Mısır ile, İsrail ile bazı konularda anlaşmazlığımız var. Ancak, Doğu Akdeniz konusunda daha önce de dediğim gibi herkesle ön koşulsuz konuşmaya hazırız” mesajını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN