Bülent Yıldırım: Bugün tekrar tahliye süreci başlayacak

Bülent Yıldırım: Bugün tekrar tahliye süreci başlayacak

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım "Bugün tekrar tahliye süreci başlıyor" dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki Halep'in doğusundan tahliye işlemleriyle ilgili "Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat ilgilenmesi Başbakanımızın gayreti İran'la ve Rusya'yla görüşmeler sonucunda bugün tekrar tahliye süreci inşallah başlıyor." dedi.

HALEPLİLER İŞKENCEYE UĞRADI

Yıldırım, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, tahliyeyle ilgili görüşmelerin dün çıkmaza girdiğini hatırlattı. Halep'teki tahliyeler sırasında 800 kişinin esir alındığını, insanların işkenceye uğradığını belirten Yıldırım, "Bir aileyi alıkoydular ve bu yetmezmiş gibi insanların telefonlarını paralarını kendine ait özel eşyalarını çaldılar, elbiselerini soydular. Dünyanın hiçbir yerinde esir olmuş veya anlaşmayla tahliye olan bir konvoya yapılmaması gereken bir muamele yapıldı." diye konuştu.

Yıldırım, özellikle dünya kamuoyunun duruma duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "İnsanlar dünyanın her tarafından 'Canlı kalkan olmak istiyoruz' diyorlar. 'Gerekirse buradan yürürüz sınıra gideriz. Halep'teki insanlarla da orada buluşuruz. Çünkü artık çocukların ve kadınların ölmesine izin vermeyiz.' diyorlar. Türkiye elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu da elbetteki dünya liderlerini harekete geçiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat ilgilenmesi, Başbakanımızın gayreti İran ve Rusya'yla görüşmeler sonucunda bugün tekrar tahliye süreci inşallah başlıyor. Şu anda arkadaşlarımız sıfır noktasında oradan canlı yayın da yapacaklar. Suriye Kızılayı, Kızılay içeriden konvoyu getirecek. İHH ve Sadakataşı Derneğimiz gözlemci olarak bunları oradan alacaklar."

Kamp çalışmalarına da değinen Yıldırım, "Dün gece sabaha kadar bir miktar da olsa çadır kurduk. Ayrıca AFAD’ımız, Kızılayımız, Diyanet Vakfımız ve diğer yardım kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın hepsi şu anda kamp için beraber çalışıyorlar. Yani Kızılay da AFAD da ayrı çadır kampları kurmuş olacak." ifadesini kullandı.

TERÖRE LANET EDİYORUZ

Yıldırım, Türkiye'nin hükümetiyle, liderleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla dünyaya bir insani yardım operasyonunun nasıl olacağını gösterdiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Tabii bütün bunlar olurken bir taraftan da bugün yine Kayseri'de çok büyük bir acı yaşadık. Allah rahmet eylesin, Türkiye'ye karşı bir saldırı sonucunda insanlarımız güvenlik güçlerimiz şehit ediliyor, bunu yapan zihniyet Türkiye'nin bu başarısına da darbe vuruyor. Hepimiz birlik içerisinde hem Suriye'ye yapılan saldırıyı püskürttüğümüz gibi insanlara hem de Türkiye'ye yapılan saldırıyı inşallah püskürteceğiz. Bu bedeller ödenebilir, yüreğimize ateş düşer ama bu bedelin sonucunda mutlaka kurtuluşa ereriz. Bu eylemleri bu terör eylemlerini kim gerçekleştiriyorsa Allah lanet etsin."

Türkiye'nin bütün gücüyle insani operasyon yaptığını aktaran Yıldırım, "Halep'teki çocukları ve kadınları kurtarmaya, gözyaşını silmeye çalışırken yapılan bu terör eylemi çocuk ve kadın katliamına ortak olmaktır. Bu eylemlerin hepsi bilinçlidir ama hepimiz bunun üstesinden gelecek miktarda güçlüyüz." diye konuştu.

İNSANLAR DONUYOR

Yıldırım, Halep'te en az 85 bin kişinin tespit edildiğini belirterek, şöyle dedi: "İçeriyle devamlı diyalog halindeyiz. İçeride tespit edilen insan en az 85 bin ama bizim tahminimiz 110 bin civarı. Çok azı tahliye edildi. Biliyorsunuz Esed rejimi sanki içeride silahlı güçler varmış gibi bir ifade kullandı dün. Bu bir katliam habercisiydi. Ama dünya kamuoyu harekete geçti. Tüm Türkiye bütün gücüyle harekete geçti ve yapmış olduğu diyaloglar sonucunda bugün bu tahliyeleri tekrar başlatmış oldu. Zaten içerideki bütün insanlar çıkana kadar her fert bizim için kutsaldır. Hangi milleten ve hangi dinden olursa olsun."

İHH olarak bin 500 tırdan fazla yardım topladıklarını anlatan Yıldırım, "Bugün akşama kadar 2 bin tır olur. İnşallah bu tahliyelerde gerçekleşir. Oradan en az 100 bin insanı getiririz ve bu insanların duasında yer almış oluruz. Şu anda içeride ciddi yakıt sıkıntısı var. İnsanlar donuyor. O nedenle bu yakıt sorunun çözülmesi lazım. İnsanların çoğunun ayaklarında ayakkabı bile yok." sözlerine yer verdi.

HATAY/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN