Camiye metroyu bakanlık yapacak

Camiye metroyu bakanlık yapacak

İBB’nin kısıtlı yolcu kapasitesi nedeniyle ‘Verimli değil’ raporu hazırlayıp 2023 sonrasına bıraktığı Çamlıca Camii metrosunun yapımını Ulaştırma Bakanlığı üstlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, 16 milyonluk metropolde yapılacağı duyurulan 12 yeni metro projesinden 10’unun durdurulduğunu kaydetmişti.

Dikkat çeken sözlerin ardından rayda bir sürpriz gelişme daha yaşandı. İBB’nin, hattın kısalığı ve yolcu sayısının kısıtlı olması nedeniyle verimli bulmayıp 2023 sonrasına bıraktığı Çamlıca Camii metrosu için süreç başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı’nın yapımını Ulaştırma Bakanlığı üstlendi. 

İBB’NİN BONO TAHVİL BAŞVURUSUNA ONAY YOK

Kamu bankalarından metro inşaatları için alamadığı krediyi yurtdışından bulan İBB’ye ise Hazine’den onay çıkmadı. Ekrem İmamoğlu “Ne yazık ki bizim aldığımız işlerin birçoğu finansman sorunu çözülmemiş bir süre sonra da durmuş.

301 milyon euoruluk bono tahvil başvurumuz askıya alındı. Borçlanmamızla ilgili onayı Ankara’dan onaylamasını bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için AK Parti belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz” dedi. 

karar-manset-18-aralik.jpg

İBB BORÇLANMASINA ONAY YOK 

Kamu bankalarından metro inşaatları için alamadığı krediyi yurtdışından bulan İBB’ye Hazine’den onay çıkmadı. İBB Başkanı İmamoğlu “16 milyon İstanbullu için, AKP’li belediyeler döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz” dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii’ne giden raylı sistem hattını yapımını üstlenmesi dikkat çekti.

İstanbul’un ulaşımında önemli bir yere sahip olan raylı ulaşım şantiyeleri, 2012’den beri kısmen durmuş vaziyette idi.  

Göreve geldiklerinde raylı sistem yatırımlarını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu bankalarından bulamadığı kaynağı yurtdışından bulduklarını söylemişti.  

580 milyon dolarlık bir tahvil ihracı için tören değil bilgilendirme toplantısının yapıldığına değinen geçtiğimiz günlerde Karar’a yaptığı açıklamalarda şu detayları vermişti: “Bu tarihinde bir ilk. Bunla gurur duyulması gerekiyor. Bir kamu bankasından daha ucuza finans elde etme becerisini de gösterdik.”  

Önceki gün özel bir televizyon kanalında soruları cevaplayan İmamoğlu, Metro yatırımlarını devam ettirebilmek için 301 milyon euroluk eurobond ihracıyla ilgili onayın Hazine’den halen alınamadığını belirtti.

İmamoğlu “Borçlanmamızla ilgili onayın Ankara’dan, Hazine’den çıkmasını bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için, AKP’li belediyeler döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz” dedi.  

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii’ne giden raylı sistem hattını yapımını üstlenmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çamlıca Camii’ne giden raylı sistem hattının yapımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verildi.  

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alan ‘Büyük Çamlıca Raylı Sistem Hattı’nın yapımını bakanlık gerçekleştirecek. Karar tepkilere neden olurken, ‘hem kaynak sağlanmıyor hem de bulunan kaynağa izin verilmiyor’ denildi. 

İBB’nin metro yatırımlarını devam ettirebilmek için yapacakları eurobond ihracıyla ilgili Hazine’den onay alamadıkları bilgisini paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi: “Çok üzülerek aldığım bir haberi paylaşmak istiyorum.  

Yine metrolar için ilave borçlanmaya ihtiyacımız var. Bu açığı kapatmak zorundayız. Biz zaten öz kaynaklarımızla iş yapıyoruz. Eminönü-Alibeyköyü tümüyle biz bitirdik diyebilirim. Aynı şekilde Aşiyan Finükülerini kendi bütçemizden karşıladık.  

Biz kendi bütçemizden raylı sistemlere para aktaran bir belediyeyiz. Bu metroları bitirmek zorundayız.” 

‘SUYA ZAM YAPMADIK SİLİNEN BAKIM BEDELİNİ EKLEDİK’

Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin su zammı talebinin karşılanmamı ile ilgili olarak da şunları ifade  etti: “Su meselesi benim biraz canımı sıkıyor. Aslında biraz da üzülüyorum. Gülüyorum biraz da. Niye? Ya her şeyde siyaset yapın da; bazı şeylerde yapılmaz siyaset. Şimdi bunlar suda yapıyor, ekmekte yapıyor.

Ekmeğin siyaseti ne? Büfe koydurtmuyor. Suyun siyaseti ne? İşin suyunu çıkarıyorlar. Yani o kadar kötü ki dil ve anlatım biçimi. Biz devraldığımızda, bizim talebimizle suyu 4 liraya indirdik.

Ne zaman? İlk seçim yapıldığında; yani o 18 günlük ara dönem var ya, o dönemde yapıldı bu indirim. 3 ay sonra, 2 yıl olacak. 2 yıl önce, biz, İstanbullunun cebinden yüzde 35-40 daha fazla çıkan su parasını ucuzlattık bizim talebimizle. Seçimdeki taahhüdümüzdü bu. Arada bir zam yaptık; doğru.

Hatta oranını da vereyim ben size. Aradaki zammımız, yüzde 12,6. Fakat daha önceki yıllarda, onlarca yıldır alınan bakım bedeli, yeni çıkan kanundan sonra, genelgeyle beraber iptal edildi. Biz artık İstanbullunun faturasına, ‘bakım bedeli’ yazamıyoruz.

Dolayısıyla yüzde 12,6 zam yapıldı, ama bakım bedeli silindiği için, aslında sıfıra sıfır oldu. Yani suya zam gelmemiş oldu. Herkes faturasından bunu görebilir. İBB’nin kurumu olan İSKİ’nin teklifi de yüzde 25. Ne için? Bakın; 2 yıl önce yüzde 44,6 ucuzlattığımız suya, neredeyse 2 yıl sonra ilk defa zam yapılmış olacak. Biz, bu zamla 2021 yılını geçireceğiz.”

ZARAR 11 MİLYAR LİRA

Göreve geldiklerinde yaklaşık 12 metro inşaatının durduğunu ifade eden İmamoğlu, zararın her geçen gün arttığını söyledi. Bu yüzden hızlı finansman bularak metro hatlarına yöneldiklerini anlatan Ekrem İmamoğlu “Kamu bize kredi vermedi. Yurtdışından duran şantiyelerin başlaması için kredi bulduk.

2017’den beri bekleyen şantiyelerin İstanbul’a maliyeti yaklaşık 11 milyar lira. Bu yüzden daha fazla bekleyemezdik” dedi.

HALK EKMEK BÜFESİ İÇİN MANTIKLI CEVAPLARI YOK

İBB Başkanı İmamoğlu, yeni Halk Ekmek büfeleri kurulmasına AKP’den engel gelmesinin mantıklı hiçbir yanını bulamadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bir kere niye engelliyorlar, ben anlayabilmiş değilim. Keşke mantıklı bir cevabını bulabilsem. Zira kendileri de bunun mantıklı bir cevabını veremiyorlar.

En son geçenlerde duyduğum bir cevap vardı; ‘Biz engellemiyoruz’ diye. Ya orada aylardır bekleyen bir talebimiz var. Zoraki 6-7 noktaya büfe koyduk biz; kavga, gürültü, kıyamet koptu. Büfe talebimiz niçin; söyleyeyim: Örneğin Şile’ye büfe koyduk. Niçin? Şile’de yoktu Halk Ekmek biliyor musunuz? Şimdi Şile’de Halk Ekmek büfesinin satışı, neredeyse 5 bin ekmek.

Bu, şu anlama geliyor aslında: 1 ekmeği iki kişinin yediğini düşünürseniz, 10 bin insan aslında yoksulluktan sıkıntı çekiyor. İstanbul’da, yoksullukla mücadele eden ve bizden yardım alan yardım alan vatandaşlarımız var. Ve bu vatandaşlarımızın haritasına baktığımızda, birçoğuna biz, ücretsiz ekmek veriyoruz. Birçoğuna biz, ekmeği veremiyoruz.

Adamın da ekmeği alabilmesi için, bir kadının ekmeği alabilmesi için arabaya binecek, kilometrelerce gidecek Halk Ekmek’ten ekmeğini alacak. Erişemediğimiz için dedik ki; ‘Bizim böyle bir ihtiyacımız var ve şu kadar büfe koymamız lazım.’  Aylardır bu önerge, orada bekliyor.”

‘BONO TAHVİL BAŞVURUMUZ ASKIYA ALINDI’

Ekrem İmamoğlu “İlave metro ihaleleri de yapılmış ama bunların finansman işi çözülmemiş. Metro, İBB’nin kendi öz bütçesinden döndürebileceği bir iş değildir.

Aslında bu tür işlerin tamamı çok uzun vadeli borçlanmalarla yürütülebilecek imalat işidir. Ne yazık ki bizim aldığımız işlerin birçoğu finansman sorunu çözülmemiş bir süre sonra da durmuş. 301 milyon euoruluk bono tahvil başvurumuz askıya alındı.

Borçlanmamızla ilgili onayı Ankara’dan, Hazine’den onaylamasını bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için AKP belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz” dedi. 

ÇAMLICA CAMİSİİ İÇİN BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çamlıca Camii’ne giden raylı sistem hattının yapımı İBB’den alınıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verildi. Raylı sistemin planına göre Altunizade Köprülü Kavşağı’ndan başlayacak hat, Küçükçamlıca Mahallesi’nden Ferah Mahallesi’ne, oradan da Çamlıca Camisii’ne kadar uzanacak.

Planlanan güzergâh üzerinde sırasıyla Altunizade, Çamlıca Tepesi, Ferah Mahallesi ve Camlıca Camii istasyonu olmak üzere dört durak yer alacak. 2019 yılının Nisan ayında ibadete açılan cami için planlanan metro hattının 3,84 kilometre uzunluğunda yapılması planlanmıştı.

2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından bakanlığa rapor sunulmuştu. Metronun 2019 yılında bitirileceği belirlenmişti.

GÖREVE GELDİĞİMİZDE İNŞAATLAR DURMUŞTU

Toplu ulaşımın merkezinde raylı sistemlerin olduğunu geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda açıklayan Ekrem İmamoğlu “Bu konuda yılardır çalışma yapılıyor fakat istenilen hızda değil. 2019 seçimlerinden sonra gördük ki ne yazık ki teslim aldığımız metro hatları durmuş vaziyette. Her yere metro diye 2017’de tanıtımı yapılan birçok metro hattı inşaatı çalışmıyor.

Mevlüt Uysal tarafından şantiyelere durun talimatı verilmişti. Bütçeleri olmadığı için. Biz 2019’da teslim aldığımızda durmuş hatlar vardı. Bunun tamamını harekete geçirdik. Göreve geldiğimizde ihale edilmiş 6 proje 7 hat vardı. 29 Aralık 2017’de bir yazıyla durdurulmuş.

Bu hatların toplam uzunluğu 78.2 kilometre idi. Bunun da dışında 2017’nin öncesinde ihale edilen ancak yine ödenek yetersizliğinden yarım kalmış veya başlamamış yaklaşık 103 kilometrelik metro hattı vardı” açıklamalarında bulunmuştu.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN