Çin'in Kovid-19 aşısı Kocaeli'nde umut verdi: Hiçbir yan etkisi görülmedi

Çin'in Kovid-19 aşısı Kocaeli'nde umut verdi: Hiçbir yan etkisi görülmedi

Çinli Sinovac Biotech isimli şirketin geliştirdiği CoronaVac isimli aşı, Kocaeli'nde 300 gönüllüye yapıldı. Denemelerle bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk "Hiçbir yan etki görülmedi ve gayet sağlıklılar" dedi.

Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede denenen, Çinli Sinovac Biotech isimli şirketin geliştirdiği CoronaVac isimli aşının ilk sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Brezilya'nın en önemli biyomedikal araştırma merkezlerinden biri olan Sao Paulo'daki Butantan Enstitüsü elde edilen sonuçlara göre, CoronaVac'ın kullanımı güvenli.

"AŞININ YAPIMININ GÜVENLİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"

Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas "Aşının yapımının güvenli olduğunu tespit ettik. Fakat aşının etkili olup olmadığına dair sonuçları araştırmaya katılan 13.000 insanın tamamında denemeler tamamlanmadan paylaşmayacağız. İncelemeler devam ediyor" dedi.

"CİDDİ BİR YAŞ ETKİSİ YOK"

Aşının ilk test sonuçları ile ilgili bilgi veren Covas "Aşının ciddi bir yan etkisi ortaya çıkmadı. Aşı olanların yüzde 20’si aşı dolayısıyla orta seviyede ağrı hissetti ve yüzde 15’i de ilk doz sonucunda baş ağrısı yaşadığını söyledi. Bu oran ikinci dozda yüzde 10'a düştü. Aşı olanların yüzde 5’inin midesinin bulandığı ve yorgun hissettiği tespit edilirken bu orandan çok daha azında kas ağrısı meydana geldiği anlaşıldı" diye konuştu.

"HİÇBİR YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ"

Türkiye'de de Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Çin'den gelen aşı ile ilgili denemeler sürüyor.

Önceki gün kamuoyunun karşısına çıkan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk "Biz Çin'den gelen aşıyı yapıyoruz. Burada da daha çok sağlık çalışanlarından gönüllüler var. Bir gruba normal serum bir gruba da aşı yapılıyor. Hastalarda herhangi bir semptomla karşılaşılmadı. Hiçbir yan etki görülmedi ve gayet sağlıklılar" demişti.

Prof. Dr. Cantürk şunları kaydetmişti: "Her gün 20-25 kişilik gruplara aşı yapılıyor. Bu zamana kadar da yaklaşık 250-300 üzerinde gönüllü arkadaşa aşı yapılmıştır. Herhangi bir olumsuzluk yok; ağrı, ateş şikayet yok, alerji yok ve herhangi bir sıkıntı olmadı şu ana kadar."

BAKAN KOCA'DAN AŞI AÇIKLAMASI

16 Ekim'de Kovid-19 aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Bilim aşı konusunda önemli gelişmeler gösteriyor. Fakat görünen o ki aşı bulunana kadar dünyayı zor günler bekliyor" demişti.

 

Koca şunları kaydetmişti: "DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge dün Avrupa'da ciddi önlemler alınmazsa ölüm oranlarının nisan ayına göre 5 kat artabileceğini söyledi. Avrupa'da 6 milyon olan vaka sayısı 10 gün içinde 7 milyona ulaştı. Günlük vefat sayısı binin üzerinde. Kovid-19, ölüm nedenleri arasında 5'inci sırada. DSÖ'nün endişesi boşa değil."

 

Koca, dünyada faz 3 çalışması aşamasına gelmiş 6 aşının bulunduğunu, bu aşılardan iki tanesinin Türkiye'de olduğunu söyledi ve ekledi: 

 

"Sanırım en geç bir buçuk ay içerisinde bu yapılan aşıların sonuçlarını bilebilmiş olacağız. Bu arada firmalarla da biz yakın iş birliği içindeyiz. Eğer bu anlamda koruyuculuğunu bağışıklık durumunu görmüş olursak, tatmin olursak, bu aşıları da temin ederek vatandaşımıza kullandırmayı düşünüyoruz. Bu çerçevede karşılıklı görüşmelerimiz söz konusu. Türkiye'de yapılan aşıların sadece bir tip olmadığını bilelim. Dünyadan birçok ülkeden farklı olarak geliştirilen birçok aşının Türkiye'de benzerlerinin geliştirildiğini bilelim. Bu aşılardan dört tanesi mesafe almış durumda, iki tanesi hayvan çalışması bitmiş durumda, bir tanesinin de inaktif dediğimiz aşının da dolumu bitmiş oldu, üretimi de tamamlandı. Gönüllülerin tespiti ve onların izalosyonu sağlanmış olacak. İki haftadan sonra gönüllülere uygulaması yapılacak. Yani faz 1 çalışması başlamış olacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN