D vitamini eksik çocuk kolay korona kapıyor!

D vitamini eksik çocuk kolay korona kapıyor!

Dicle Üniversitesi'nden Doç. Dr. Velat Şen, Kovi-19'a yakalanan çocuklarda D vitamini eksikliğini tespit ettiklerini söyledi: Koronavirüs enfekte olan çocukların D vitamini düzeyi sağlıklı çocuklara göre daha düşük.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Velat Şen, 85 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmada, Kovid-19 yakalanan çocuklarda ortalama D vitamini düzeyinin 13 Mg/L, hastalığa yakalanmayanlarda ise 34 olduğunu gördüklerini kaydetti.

D vitaminin önemine işaret eden Şen, şöyle konuştu: "Hastanemizde yatan ve ayakta takip ettiğimiz çocuklarımızda D vitaminin etkisini araştırdık. Koronavirüs enfekte olan çocukların D vitamini düzeyi sağlıklı çocuklara göre daha düşük. Bu çocukların hastanede kalış süresinin ve ateşinin daha fazla olduğunu gördük. Dolaysıyla D vitaminin eksikliğinin çocuklarda yatkınlık oluşturduğunu ve risk faktörü olduğunu saptadık."

"RİSK GRUPLARI GÜNLÜK TAKVİYE ALMALI"

"D vitaminini sadece bir vitamin olarak düşünmemek lazım. Tabii ki diğer vitaminler gibi D vitamini de doğal olarak besinlerle alınabileceği gibi dışardan takviyelerle birlikte de alınabilir." diyen Şen, şunları söyledi: 

"Riskli gruplar dediğimiz bebekler, gebeler, emziren  anneler, özelikle de sağlıklı çalışanlar gibi sürekli kapalı ortamda çalışmak zorunda olanlarda D vitamin eksikliğini daha fazla görüyoruz. Bu kişiler günlük olarak D vitamini takviyesi öneriyoruz. Doğal gıdalarda, özelikle balık, balık yağı, yumurta gibi zengin vitaminli besinlerle de beslenmelerini mutlak süratle öneriyoruz."

EMZİREN ANNELER DİKKAT!

Şen, D vitamininin enfeksiyonlardan korumak adına mutlaka takviye olarak alınması gerektiğini belirterek "Özelikle bebeklerde anne sütü yetersiz olduğu için, doğumdan itibaren D vitamini takviyesine başlanması gerekiyor. Bu yaş grubu çok riskli grup, erişkinlerde de özelikle güneş ışınlarına az maruz kaldığı için havaların soğumasıyla beraber ve kapalı ortamlarda kaldığımız için mutlaka D vitamini takviyesi gerekir" dedi. 

İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nden araştırmacılar, koronavirüs (corona virüs) ölümleri ile D vitamini eksikliği arasında güçlü bir bağlantı keşfetmişti.

Bilim insanları, koronavirüse karşı en savunmasız grubun D vitamini eksikliği yaşayan kişiler, olduğunu belirmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN