Darbe talimatları Ankara’daki villadan

Darbe talimatları Ankara’daki villadan

İzmir’de FETÖ soruşturmasında ifadesi alınan ‘Kuzgun’ kod adlı subay, 15 Temmuz talimatlarını, bayramda Adil Öksüz tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıda aldıklarını itiraf etti.

15 Temmuz gecesini gerçekleştiren FETÖ’cü cuntanın merkez olarak kullandığı Akıncı Üssü’nde yaşananları Konya’daki soruşturmada ifadesi alınan bir subay anlattı. Şüpheli olarak ifadesine başvurulan ‘Burak’ kod adlı subay, polis ifadesinde, FETÖ’nün darbe girişimi öncesinde Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde yapılan hazırlıklara ve o gün yaşananlara yer veren şüpheli, “15 Temmuz’da üs komutanı tarafından mesainin erken bitirileceği talimatı verildi. O gün terörle mücadele harekatı yapılacağı söylendi. Önce 14, ardından 13 F-16 uçağına mühimmat yüklemesi emri verildi. Türkiye çapında geniş çaplı terör operasyonu olacağı bildirildiği için mühimmat yüklenmesi o aşamada normal geldi” dedi.

Mesaiye devam ederken, televizyonda okunan darbe bildirisi sonrası kalkışmayı öğrendiğini belirten şüpheli, şöyle devam etti: “İlk etapta mühimmat yüklü 4 uçak kalktı. Ardından darbecilere uçaklarda yakıt bulunduğu halde yakıt olmadığını söyledik. Personelin olmadığını, paraşüt ve oksijenin bulunmadığını belirterek yakıt tanklarını da sığınağa sakladık. Personele pistin karanlık bir köşesine saklanmalarını söyledim. Darbecilere yakıtı olmayan 6 uçağın numarasını verdim. Yarım saat sonra 6 teğmen silahlarıyla gelerek tehdit ettiler. Ardından onları boş tankere yönlendirdim. Sabah, Hava lojistik komutanlığından arayan bir albay pistin vurulacağını gerekli emniyeti almamızı istedi. Emniyetimizi aldıktan sonra pist darbe karşıtı uçaklar tarafından vuruldu. Bunun üzerine darbe girişimine kalkışan pilotlar ve diğer personel üssü terk etmek için rütbe ve isimliklerini sökerek kaçmaya çalıştılar.”

KOORDİNASYONU ‘İHSAN’ YAPTI

15 Temmuz’un planlandığı Ankara’daki villada yer alan ve daha sonra itirafçı olan ‘Kuzgun’ kod adlı şüpheli ifadesinde, darbenin İzmir ayağını anlattı ve ‘İhsan’ kod adlı FETÖ’cünün ‘İzmir askeri imamı’ olduğunu dile getirdi. ‘Kuzgun’, bu kişinin Ramazan Bayramı tatilinde kendisini Ankara’ya çağırdığını, Kızılay’da buluştuktan sonra Çukurambar’da bir eve gittiklerini, buraya gelen bir şahsın kendilerini başka bir binaya götürdüğünü anlattı. Bu evde, FETÖ iddianamesinde ‘TSK imamı’ olduğu belirtilen firari Adil Öksüz ile eski Tuğamiral Sinan Sürer, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı eski Kurmay Başkanı Ömer Faruk Harmancık ve ismini bilmediği birçok kişinin bulunduğunu belirten itirafçı, kendisine 15 Temmuz gecesi darbe yapacaklarını ve yönetime el koyacaklarını söylediklerini, kendisine de Tümamiral Aydın Şirin, Tümamiral Hasan Nihat Doğan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Serdar Dülger’in alınması görevinin verildiğini, bunu nasıl yapacağını sorduğunda kendi bölüğünde yapı ile irtibatlı personelin isim listesinin verildiğini kaydetti. ‘Kuzgun, ‘FETÖ’nün ‘İzmir askeri imamı’, ‘İhsan’ın talimatı sonrası Tümamiral Şirin, Tümamiral Doğan’ın derdest ettiktiklerini ve amiralleri Çiğli’nin eski Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas’a teslim ettiğini söyledi.

TÜRKSAT SALDIRISINA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında cuntacıların ele geçirdiği savaş uçaklarının hedefi olan TÜRKSAT’taki olaylara ilişkin 25 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlanarak Ankara Başsavcılığı’na gönderildi. İddianamede, TÜRKSAT’a silahlı saldırı yaparak iki kişiyi şehit eden cuntacı askerler hakkında ‘beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ talep edilirken, televizyon yayınlarını kesmek için darbecilerle hareket eden mühendisler Salih Mehmet Dağköy, Burhan Güneş, Aydın Yavuz, Birol Baki ve Uğur Özüdoğru hakkında ise ‘üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası istendi. Darbe karşıtı yayın yapan televizyonların yayınlarını kesmek için TÜRKSAT’ı ele geçirmeye karar veren cuntacıların Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında bir araya gelerek operasyonu planladıkları bildirilen fezlekeye göre, Yarbay Eray Uçkun komutasında, Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) personelinden oluşan tam teçhizatlı bir tim kuruldu. Tim, saat 00.45’te iki helikopterle TÜRKSAT’a indirildi ve saldırıya başladı. Dosyada darbeciler yayını kesmeyince Akıncı Üssü ile irtibata geçtiler. Akabinde pilot Yüzbaşı Hüseyin Türk, 141. Filo Komutanı Yarbay Hakan Karakuş’un emriyle TÜRKSAT’ı 4 kez bombaladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN