‘Rus Büyükelçiliğinde köstebek olabilir’

‘Rus Büyükelçiliğinde köstebek olabilir’

Karlov suikastını ‘tuhaf bir cinayet filmi’ olarak niteleyen MİT Kontrterör Dairesi Eski Başkanı Mehmet Eymür, ekledi: Rus Büyükelçiliğinde Batılı servislere çalışan köstebek olabilir.

MİT Kontrterör Dairesi Eski Başkanı Mehmet Eymür, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’a yönelik suikastı değerlendirirken, ‘Batılı servislere çalışan köstebek’ ihtimaline dikkat çekti. USTAD Güvenlik Uzmanı Hasan Mesut Önder’in KARAR için konuştuğu Eymür, şunları söyledi:

* Olayın FETÖ ilişkisi, aynı zamanda dolaylı olarak ABD ilişkisi, açık bir şekilde vurgulanmış. Cemaate bağlı bir Türk polis memuru, Türkçe ve Arapça dini söylemler, Suriye’nin yanında yer alan ve muhalifleri öldüren Rusya’ya tepki… Olay adeta stüdyoda çekilen bir film gibi. Katil, Çevik Kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş ise rolünü ezberlemiş ve uygulayan baş aktör. Ancak bu cinayet filminde tuhaflıklar var.

* Çevik kuvvet polisinin, büyükelçinin Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki açılışa gideceğini öğrenmesi bile tuhaf. Bütün bunlar olayın çok daha girift ve arkasında bir istihbarat örgütü olduğunu gösteriyor. Olayı FETÖ’ye veya CIA’ya bağlamak çok basit bir yaklaşım. Hiçbir istihbarat örgütü hır çıkartmak, savaşmak gibi bir niyeti yoksa kendisini baş şüpheli gösterecek bir operasyona imza atmaz. Bunu FETÖ yapmıştır, CIA’nın da bilgisi yoktur derseniz bu da mümkün değil derim. ABD istihbarat birimlerinin Gülen ve cemaatini tamamen kontrol altında tuttuğundan; bütün konuşmaları, toplantıları, gelen gideni izlediklerinden eminim. Diyelim ki FETÖ her şeye rağmen bunu ABD’den habersiz planladı. Bu Gülen ve cemaatine ne kazandırır? Hiçbir şey. Aksine beynelmilel suçlu haline gelir, hareket sahası iyice daralır, ABD ile ilişkileri bozulur.

* Ankara’da Rus Büyükelçiliği, İstanbul’da Konsolosluk önünde Halep katliamlarını protesto eylemleri yapıldı. Büyükelçinin yakın koruma istememesi, korumanın büyükelçinin bütün günlük hareketlerini üstlerine rapor edeceğini düşünmesinden kaynaklanıyordur. Yine de günümüzdeki tepkileri dikkate alıp sefaret dışına çıktığında uzaktan korunabilirdi. Ruslar bir önlem almış mıydı bilmiyorum. Ruslar ve Batılı ülkeler arasında üst düzey görevlileri elde etme, devşirme olayı çok eski tarihlerden beri devam ediyor. Merhum büyükelçiyi böyle bir itham altına sokmak istemem ama ihtimalleri düşünürken bütün olasılıkların dikkate alınması, güvenilirlik durumunun da irdelenmesi gerekir. Keza büyükelçilikte ona düşman veya başka ülkelere hizmet eden, bu suikastta rol almış kişiler de bulunabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN