Darbeciye tulum

Darbeciye tulum

Çok geniş bir kapsamı olan 695 ve 696 sayılı iki yeni KHK Resmi Gazete’de yayımlandı. Darbe girişimi sanıkları, Cumhurbaşkanı’nın 15 Temmuz’un yıl dönümünde açıkladığı gibi tek tip kıyafetle duruşmalara getirilecek. Tulumlar badem kurusu ve gri olacak. Kadın tutuklu ya da hükümlülere ne giydirileceği bir ay içinde belirlenecek.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni KHK’lar yargıdan askeriyeye, eğitimden taşeron işçi düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazedeki konuları kapsadı. Kritik değişikliklerin geldiği KHK’larda darbe girişimi davalarında sanıkların mahkemelere tek tip kıyafetle getirilmesine ilişkin düzenleme de yer aldı. Resmi Gazete’de yer alan 696 sayılı KHK’ya göre, 5275 sayılı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun”a eklenen maddeyle, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunanlara duruşmaya getirilirken cezaevi tarafından verilen giysileri giyme zorunluluğu getirildi. Bu madde “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar”dan yargılananlar için uygulanacak. “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” ile “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu işleyenler badem kurusu renginde tulum giyecek. “Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı” suçlarını işleyenlerle, “Devletin güvenliğine karşı suçlar” ile “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle örgüt kuran tutuklu ve hükümlüler ise duruşmalara gri renkli tulum giyerek katılacak. Kadın tutuklu ve hükümlülerin giysileri tulum olmayabilecek. Söz konusu madde hükümleri çocuklar ile hamileler hakkında uygulanmayacak. Kadın tutuklu ve hükümlülerin giysileri ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar bir ay içinde yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecek.  

2 BİN 766 İHRAÇ 115 GÖREVE İADE

695 sayılı KHK’ya göre görevden ihraç edilen kişi sayısı ve kurumları şöyle; 

Adalet Bakanlığı 245 kişi

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 12 kişi

* TÜBİTAK 45 kişi

* Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 53 kişi

* Dışişleri Bakanlığı 10 kişi

* Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 19 kişi

* İçişleri Bakanlığı 20 kişi

* Milli Eğitim Bakanlığı 392 kişi

* 155’i Kara Kuvvetleri,

* 155’i Deniz Kuvvetleri, 327’si Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 637 kişi

* TSK’dan emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı.

* Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 4 kişi 

* Diyanet İşleri Başkanlığı 341 kişi 

* Yargıtay Başkanlığı 22 kişi 

* 7’si dernek, 7’si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.

* 115 kişi eski görevlerine iade edildi. 

UZMAN ERBAŞA BEYLİK SİLAHI

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki uzman erbaşlar da zati demirbaş silah edinebilecek. Bakan yardımcılarına da silah taşıma yetkisi verildi. En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı ya da belediye başkanlığı yaptıktan sonra görevleri sona erenler, uygun niteliklere sahip olmaları halinde silah taşımaya devam edebilecek.

JANDARMADA MECBURİ HİZMET 15 YIL

* Uzman jandarmaların 10 yıl olan mecburi hizmet süresi, uzman jandarma çavuşluğa nasıp (atama) tarihinden itibaren 15 yıl olarak yeniden düzenlendi.

* Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı kurulan Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı ve illerde trafik şube müdürlükleri ya da kısım amirlikleri ile il ve ilçe trafik zabıta kuruluşları tarafından yürütülecek. Polisin sorumluluk alanı dışında trafik hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan jandarma, bundan böyle görevini Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yürütecek.

ŞEHİT ÇOCUĞU YA DA KARDEŞİ İSTERSE ASKERE GİTMEYECEK

* Askerlik görevlerini yerine getiren yükümlüler ile terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerden güvenlik korucuları da dahil kamu görevlilerinin çocukları ile kardeşlerinden biri de askerlikten muaf sayılacak.

* Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu. Vakıf Mütevelli Heyeti’nde cumhurbaşkanı tarafından seçilen üyeler ile Vakıf Resmi Senedi’nde gösterilen üyeler yer alacak. Vakfın kuruluş amaçları doğrultusunda şehit yakınları ve gazilere yönelik yüksek yararlılık gösteren kişilere cumhurbaşkanı tarafından şeref üyeliği verilebilecek. 

SSM, BAKANLIK’TAN ALINDI CUMHURBAŞKANLIĞI’NA BAĞLANDI

* Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Savunma Sanayii Müsteşarlığı, çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak yürütecek. Savunma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak.

* Askeri fabrika ve tersanelerin faaliyetleri için Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi kuruldu. Şirketin 50 milyon lira olarak belirlenen başlangıç sermayesi, askeri fabrika ve tersanelere ait döner sermaye kaynaklarından, bu kaynakların yetersiz olması halinde ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. 

* MİT fiili kadrosuna atanan personel, teşkilata yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa edebilecek. 

PİLOTLARIN DÖNÜŞÜNDE SÜRE 2020’YE UZADI 

* TSK’dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilotlarla, ticari pilot lisansı ya da havayolu nakliye pilotu lisansına sahip en az bin saat uçuşu bulunan diğer sınıflardaki subaylardan isteklilerin, Milli Savunma Bakanı onayıyla TSK’da yeniden pilot olarak görevlendirilmelerine yönelik uygulamanın süresi 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı.

* Güvenlik soruşturmaları sonuçlanmadan harp okulları ve astsubay meslek yüksek okullarının ara sınıflarına alınan öğrenci ve öğrenci adaylarından, güvenlik soruşturmalarının olumsuz sonuçlanması nedeniyle Milli Savunma Üniversitesi ile ilişiği kesilenler geçiş yaptıkları okullarına geri alınabilecek.

İLAHİYAT MEZUNLARI ÖĞRETMEN OLABİLECEK

Danıştay tarafından ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesini sağlayan işlemin iptaline ilişkin bir düzenleme de kararnamede yer aldı. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atananların, mezun oldukları fakülte veya bölüme bakılmaksızın diğer şartları taşımak kaydıyla atama işlemlerinin geçerliliğinin devam etmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN