Deprem çantasında olması gerekenler neler? AFAD açıkladı

Deprem çantasında olması gerekenler neler? AFAD açıkladı

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeği herkesçe malumdur. Her an büyük depreme hazırlıklı olmalı, sevdiklerimizi ve kendimizi deprem anında korumalı, herhangi bir olumsuz duruma karşı deprem çantası hazırlamalıyız.

Deprem çantasının içerisinde gıda, giyecek ve işimize yarayabilecek çeşitli eşyalar olması ve bunların da ulaşabileceğimiz bir yerde bulunması önemlidir. Acil durumlarda ya da Allah korusun enkaz altında yerini bildiğimiz bir deprem çantasıyla uzun süre hayatta kalabilir, yardım gelene kadar ihtiyaç duyacağımız her şeye ulaşabiliriz.

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER NELER? 

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana dek acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı muhafaza edebileceğiniz bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtaracaktır.

Afetlerin hemen arkasından ihtiyaç duyulacak malzemelerin yer aldığı bir Afet ve Acil Durum Çantasının (Deprem çantası) ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Deprem çantasında sorumlu olduğunuz kişiler, (Bebek, yaşlı ya da engelli) varsa evcil hayvanlarınızın ihtiyaç duyacağı araç ve gereçler olması gerekir.

Bir afet sonrası içecek, yiyecek ve acil ihtiyaçları alabileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız durumunda bunları, deprem çantasına koyacağınız ilk yardım setleriyle kendiniz de yapabilirsiniz. Bu tip durumlarda afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay erişebileceğiniz bir yerde saklamanız gerekir. Deprem çantası yalnızca evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olması gerekir.

Bunun için öğretmeninizle beraber ihtiyacınız olabilecek şeyleri önceden belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay erişebileceği bir yerde muhafaza etmelisiniz. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla ilgili çantanızın içerisine eklemeniz gerekenleri de unutmayın. Deprem çantasının içerisinde içecek ve yiyecekleri düzenli bir şekilde kontrol edip, bozulmadan nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

DEPREM ÇANTASININ İÇERİSİNE KOYULACAK GIDALAR

Yüksek vitamin, kalorili ve karbonhidrat içeren, su kaybını engelleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Kuru meyveler, konserve, meyve suyu, tahin–pekmez vb.), su.

deprem-cantasinda-olmasi-gerekenler-neler-afad-acikladii.jpg

ÖNEMLİ BELGELER

Sigorta, tapu, ruhsat belgeleri
Kimlik kartları (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) 
Diplomalar
Zorunlu Deprem Poliçesi 
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Banka cüzdanı, Pasaport vb. 

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN GİYECEKLER

Yağmurluk
İç çamaşırı
İklime uygun giysiler
Çorap 
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

HİJYEN MALZEMELERİ

Diş fırçası ve macunu
Sabun ve Dezenfektanlar
Hijyenik ped 
Tuvalet kâğıdı
Islak mendil 

DİĞER MALZEMELER

Uyku tulumu veya battaniye
İlk yardım çantası
Kalem, kâğıt,
Düdük, çakı, küçük makas 
El feneri, pilli radyo ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN