Deprem uzmanları uyardı: Daha büyüğü olamaz diyemeyiz

Deprem uzmanları uyardı: Daha büyüğü olamaz diyemeyiz

İstanbul'da kent genelinde hissedilen merkez üssü Silivri olan 6 büyüklüğündeki depremle ilgili uzmanlardan açıklamalar geliyor. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bir bilim insanı olarak 6 şiddetindeki deprem beni endişelendirdi. Öncü mü yoksa müstakil mi bilemiyoruz. Daha büyüğü olamaz diyemeyiz" dedi.

İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6 şiddetindeki depremi uzmanlar yorumladı.

"HERKES KENDİ BİNASINA BAKSIN"

ODTÜ Öğretim Üyesi Haluk Sucuoğlu:

''Tahmin ediyorum ki bu deprem daha önce üç gün önce olan depremden bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. Zaten gerekli açıklamayı yaparlar. Bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Tabi 6 daha ciddi. 6 olunca yavaş yavaş orta şiddetli deprem sınıfına girmiş oluyor. Belki şöyle değerlendirmek lazım.

Bildiğimiz bir şey var; bu deprem bir faydalı deprem olarak da görülebilir. Silivri bundan etkilenmiştir, bazı binalarda hasarlar olabilir. Şöyle yararlanabiliriz; herkes kendi binasına daha dikkatli bakar. Bu bir ön test diye değerlendirilebilir. Eğer binalarda daha önce olmayan çatlaklar, hasarlar varsa; o bina depreme dayanıklı değildir. Bunu doğru değerlendirmek lazım.

Etkili bir deprem. Bunun yerleşim yerlerindeki sonuçlarını iyi değerlendirmek lazım. 6'lık deprem; İstanbul depremi 7 civarında olacaksa onun enerjisini azaltmış olmaz. Başka türlü değerlendirmeliyiz bunu.''

"BİR BİLİM İNSANI OLARAK ENDİŞELENDİM"

Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

''Çok şiddetli hissettim ama çok kısa sürdü. 6’lık bir depremin enerjisi yer kabuğunu da kırabilir. Kırsal kesimlerde hasar da verebilir. Silivri çevresindeki kötü yapılar etkilenmiş olabilir. 4,6 büyüklüğündeki deprem kuzey Anadolu fayının tam üstündeydi ama bu da Silivri açıklarında olduğu için büyük ihtimalle aynı fay üzerindedir. 6’lık bir depremin olması bir bilim insanı olarak biraz endişelendirdi beni açıkças. Öncü mü yoksa müstakil bir deprem mi bunu bilme şansımız yok. Ama bağımsız bir deprem ise giderek küçülmesi lazım ama daha büyüğü gelmez diyemeyiz.''

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir:

Marmara Denizi içinde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu ve bu fay parçasının maksimum 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini dile getiren Sözbilir, şunları kaydetti:

"Fakat İstanbul güneyindeki devam eden parçası ise 70 kilometre uzunluğunda ve bu parça tek başına kırılırsa 7,1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bunun yanındaki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunların tek parça kırılması halinde 7,4 büyüklüğünde depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştuysa yetkililer haber verilmeli ve ona göre davranılmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN