‘Detay’ başarısı simetrik beyinde

‘Detay’ başarısı simetrik beyinde

Bilim insanları beynin sol tarafının konuşma yeteneğini, sağ lobunun ise işitsel ve görsel uyarıcılara odaklanmaya yatkın olduğu bilgisinden yola çıkarak otizmli gençleri araştırdı. Ortaya çıkan sonuç otizmlilerin neden detaylarda başarılı olduklarının yanıtını verdi.

Beynin iki bölümünün çeşitli fonksiyonlarının ortaklaşa çalışmasıyla kişinin dünyayı algılama biçimi ve tepkiler şekilleniyor. Beynin sağ ve sol yarım loblarının bilgiyi farklı işlediği biliniyor. Yapılan çalışmalara göre beynin sol tarafı dili işleme ve konuşma yeteneklerinde sağ loba kıyasla daha büyük bir role sahip. Sağ taraf ise işitsel ve görsel uyarıcılara odaklanmaya daha yatkın. ABD’deki The San Diego State Üniversitesi’nden bilim insanları otizm spektrum bozukluğu (ASD) olan kişilerdeki beyin bağlantılarının otizimli olmayan bireylere kıyasla sağ ve sol yarım kürede daha fazla simetri gösterdiğini ortaya koydu.

Araştırmada otizmli ve otizmli olmayan genç bireylerin beyinleri MRI kullanılarak tarandı. Araştırmacılar, beyindeki bağlantıların iki beynin beyin dokusundaki farklı bölgeler boyunca nasıl yoğunluk gösterdiğine odaklandı. Araştırmacıların bulgularına göre, otizmli olmayan genç bireylerin beyinlerinin sağ tarafları daha yoğun bağlantılara sahip. Bu bulgu, sağ yarımkürenin daha bütünleyici bir fonksiyonu olduğu ve farklı bilgi çeşitlerini bir araya getirdiği düşüncesiyle uyuşuyor. Fakat otizmli genç bireylerin beyin bağlantılarının analizi gösterdi ki otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin beyinleri iki yarımkürede daha simetrik organize oluyor. Beynin asimetriğinin arkasındaki fikir, beynin iki yarım küresinin belirli görevlerde iş bölümü yapmasından kaynaklanıyor. Fakat bulgular gösteriyor ki otizmli bireylerde bu iş bölümü oldukça azalıyor ve görevleri iki yarım küre ortaklaşa yürütüyor.

Otizmli genç bireylerin beyin taramalarını temel alan bulgular, otizmli bireylerin neden belirli detayları belirlemede yetenekli oldukları fakat bu başarıyı daha geniş bağlamda gösteremediklerinin açıklanmasını sağlayabileceği kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN