Almanlar, Rusya petrolüne karşı kontak kapatmaya hazırlanıyor

Almanlar, Rusya petrolüne karşı kontak kapatmaya hazırlanıyor

Almanya'da yapılan bir anket, vatandaşların yüzde 48'inin Rus petrolüne olan bağımlılığı azaltmak için haftada bir gün kontak kapatmaya hazır olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki artışın vatandaşın cebine yansımasını engellemek adına atılması planlanan adımlar, fosil yakıtların kullanımına destek verildiği gerekçesiyle koalisyon ortağı Yeşiller'in tepkisini çekti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Batılı ülkeler Moskova rejimine ağır ekonomik yaptırımlar açıkladı. Rusya, en büyük gelir kaynağı olan doğalgaz ve petrolden büyük kayıplar yaşarken, Avrupa ülkeleri de Rus enerjisine karşı alternatifler arama yoluna gitti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un başkanlığındaki hükümet de akaryakıt vergilerinde bu yıl 4,5 milyar euroluk bir indirime gidecek ve sürücülere ek mali yardımlar sağlayama kararı aldı. Ancak bu karar, koalisyon hükümetinde ciddi bir çatlağı da beraberinde getirdi. Koalisyon ortağı Yeşiller Partisi, fosil yakıtların kullanımı için kamu desteği verilmesine karşı olumsuz bir tavır aldı.

Öte yandan, Almanya’da yapılan bir kamuoyu araştırması, Rus gazı ve petrolüne olan bağımlılığı düşürmek için haftada bir gün araç kullanmamayı kabul edenlerin oranının yüzde 48 olduğunu ortaya çıkardı.

PETROL FİYATLARI HÜKÜMETİ BÖLDÜ

Euronews Türkçe’de yer alan bir habere göre, Almanya'da benzin ve mazot fiyatları geçen senenin şubat ayına göre bu yıl yüzde 26 artış yaşadı. Petrol ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını Rusya'dan karşılayan ülkede hükümet, bu artışın araç sahiplerine daha az yansıması için bir dizi önlem paketini yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Hükümet, akaryakıt vergilerinde bu yıl 4,5 milyar euroluk bir indirime gidecek ve sürücülere ek mali yardımlar sağlayacak adımlar atmayı hedefledi. Maliye Bakanı Christian Lindner akaryakıtta 6,6 milyar euroluk geçici bir indirimin gerçekleştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Ancak hükümetin ikinci büyük ortağı Yeşiller Partisi, fosil yakıtların desteklenmesinin çevreye verilen zararı artıracağı gerekçesiyle bu karara tepki gösterdi. Yeşiller'in olumsuz tavrına Scolz'un partisi SPD'den bazı milletvekilleri de destek verdi.

Genel indirime karşı çıkan taraflar, bundan zengin araç sahiplerinin faydalanacağını, artıştan ağır etkilenen ve genelde aracı bulunmayan kesimin ise faydasına olmayacağının altını çizdi. Haberde, birçok ekonomistin de genel indirimin paraları “pencereden atmakla” eş değer olduğu görüşünde olduğu kaydedildi. Bir kamuoyu araştırmasına göre, katılanların yüzde 39'u Lindner'in teklifini desteklerken yüzde 52'si “anlamsız” buluyor.

RUS PETROLÜNE KARŞI KONTAK KAPATMA

Yine aynı haberde, Almanya'da gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına dikkat çekilerek, Rus enerjisine bağımlılığı düşürmek için halkın yüzde 48’inin haftada bir gün araçlarını kullanmamayı kabul edebileceği belirtildi.

Buna göre, Welt Radyo'nun Civey Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı yoklamaya göre araçlarını kullanarak Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'i finansal olarak desteklemekten rahatsızlık duyan Almanların neredeyse yarısının Rusya'dan petrol ithalatının azaltılması için pazar günleri direksiyona geçmeyebileceği ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların yüzde 46'sı ise bu tür bir eylemi desteklemeyeceklerini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN